Награда *Свитање*

Награда *Свитање*

Завичајни писци

Наше полице

Виртуелна библиотека Црне Горе

 

 


Мухарем Баздуљ - Хладни рат

Хладни рат је књига изабраних нефикцијских текстова писаних између 2005. и 2019. и састављена је махом од текстова који нису писани за њуз-магазине и сличне медије, него првенствено за књижевне часописе, антологије, зборнике и конференције.

 

Књига се састоји из четири дијела. У првом („Хладни рат“) налазе се два есеја која на различите начине тематизују хладноратовску тематику. Други („Путна карта“) начињен је од четири путописна текста. Трећи – „Иво Андрић: Дуг(ови)“ – здружује пет текстова који се баве неким аспектима живота и дјела Иве Андрића. У четвртом и последњем „Кућна библиотека“) налази се шест огледа посвећених аутору драгим и значајним писцима, домаћим и страним.

 

 

Службени гласник, 2019.

 


Гиљермо дел Торо и Данијел Краус - Облик воде

Награђен Оскаром за најбољи филм, Облик воде је сада и свјетски бестселер роман.

Елајза је нијема, другачија, саосјећајна. Она говори музиком, плесом и лијепим ципелама с високим потпетицама. Стрикланд, војник до сржи, све више губи додир са стварним свијетом. Шаљу га на погибељну мисију у Амазонију како би заробио чудно „божанство са шкргама“. Џајлс, несрећни, средовјечни, сиромашни сликар, хомосексуалац у доба кад се такво опредјељење сматрало настраношћу и моралним прекршајем, живи с пет мачака и жели само да мирно проведе остатак дана. Боб Хофстетлер, научник изузетно посвећен истраживањима, разочаран у људски род и науку која доноси несрећу умјесто бољитак, води несвакидашњи двоструки живот. Зелда, племенита чистачица, црнкиња у вријеме кад бијела Америка тек почиње да схвата како тамна пут не подразумијева имуност на бол, бездушност и заосталост, те да су ‒ можда ‒ сви људи рођени једнаки.

 

Година је 1962, а ових петоро које наизглед ништа не повезује увучени су ‒ једни својевољно, други невољно ‒ у опчињавајућу драму у злокобном истраживачком центру Окам. А у средишту приче ‒ истовремено потресне и безосјећајне, племените и луде, величанствене и гнусне ‒ налази се тајанствено биће из воде, божанство са шкргама, последњи своје врсте...

 

Гиљермо дел Торо и Данијел Краус су романом Облик воде и истоименим филмом створили бајку која борбу између свјетлости и таме, добра и зла, смјешта у јединствени умјетнички оквир који никога не може оставити равнодушним.

 

Лагуна, 2019.

 


Петер Хандке - Дон Хуан

Необична приповијест о Дон Хуану који, обузет потребом да се исповиједи, проналази свог идеалног слушаоца и открива му узбудљиву и невјероватну причу о томе како је провео седам дана са седам прелијепих жена. Петер Хандке оживљава умногоме другачији лик Дон Хуана од онога о коме се обично мисли, пише или говори.

"Могу да посведочим: Дон Хуан је неко други. Видео сам га као некога ко је био одан - оданост личности. Према мени је био више него само љубазан - био је пажљив. И ако сам срео очинског мушкарца, онда је то био он: Слушаш га и верујеш му. При том ми је свих тих седам дана на леп начин остао далек, а то је мени, који одавно сањах само друге и о повестима других, у којима се нисам појављивао, одговарало и било право..."

 

Ово су реченице са самог краја романа "Дон Хуан", дјела које представља поновно истаживање и нову (ре)креацију мита о Дон Жуану. И овог пута ни по чему типичан, Петер Хандке роман смјешта у савремено међувријеме, а Дон Хуан се појављује као човјек који, обузет потребом да се исповиједи, проналази идеалног, неутралног слушаоца - наратора овог дјела. Слушајући, заједно с наратором, приче о седам дана проведених са седам жена изузетне љепоте, читалац присуствује и десакрализовању мита о Дон Хуану, али и бива суочен с његовим другим лицима. Писац, чак, тврди, да дон Хуан није био заводник, нити заведени.

 

"Он је имао моћ. Само што је његова моћ била нешто друго". Овај роман на свега стотинак страница доноси узбуђења и сазнања која нам не доносе многе књиге веће и по обиму и по амбициозности аутора. Пред нама је непретенциозно дело писца - мајстора које се заиста може читати на онолико начина колико има читалаца. Уосталом, читалац је управо лице које жели да буде заведено - причом. А прича је, такође, облик моћи.

 

Clio, 2019.

 


Умберто Еко - Баудолино

У роману “Баудолино” Умберто Еко нам указује на снагу мита и утопије. Доминантна атмосфера ове књиге јесте маштовита раздраганост упркос честим описима покоља, разарања и ратних страхота. Читаоцу се пред очима указује и богати свијет Византијског царства на заласку, чуда и тајне које скрива велелепни Цариград, посљедњи чувар моћи и славе Рима...

Док се у роману “Име руже” писац бавио унутрашњим сукобом у цркви, Баудолино за теметику има свјетовни амбијент, двор цара Фридриха И Барбаросе. Док је Еков први роман веома учен, његово најновије остварење је намијењено широкој читалачкој публици, писано је језиком обичних људи.

 

Нова књига, 2017.

 


Трејси Шевалије – Нови ученик

Поново испричан Шекспиров Отело.

Када је пошао у четврту нову школу у последњих шест година, син дипломате Осеи Кокоте знао је да му треба савезник како би преживио први дан. Имао је среће да се зближи са Ди, најомиљенијом дјевојчицом у школи. Но, један ученик не може да поднесе процват те везе: Ијан одлучује да разори пријатељство између црног дјечака и златне дјевојчице. После тог дана школа и њени кључни играчи - и учитељи и ученици - више неће бити исти.

Трагедија Отело пренесена је у вашингтонско школско двориште седамдесетих година XX вијека у ком се ученици заљубљују и одљубљују до ручка и понашају се нехајно расистички, по угледу на родитеље и учитеље. Четворо једанаестогодишњака – Осеи, Ди, Ијан и његова дјевојка Мими – доносе снажну драму о пријатељствима разореним љубомором, насилништвом и издајством, која ће вам узбуркати душу и ум.

 

Лагуна, 2017.

 Лејла Слимани – Успавај ме

Награда „Гонкур“ за роман године у Француској.

Кад Миријам, мајка двоје мале дјеце, одлучи да, упркос противљењу и недоумицама свога мужа, ипак настави да ради у једној адвокатској канцеларији, брачни пар се даје у потрагу за дадиљом. После озбиљне аудиције, опредјељују се за Луизу, необичну женицу крхке грађе и зачуђујуће физичке снаге, која врло брзо придобија наклоност дјеце, да би мало-помало почела да заузима централно мјесто у домаћинству породице Масе. Над актерима ове драме полако се затвара клопка узајамне зависности.

Док подробно описује млади брачни пар, као и фасцинантну, тајновиту личност средовјечне дадиље, Лејла Слимани нам открива само ткање епохе у којој живимо, с актуелним поимањем љубави и образовања, односе утемељене на доминацији и новчаној моћи, с класним, расним и осталим предрасудама.

Резак и продоран манир Лејле Слимани, прошаран одсјевима мрачне, трагичне поезије која израња из отуђених, рањених и безнадежних душа, већ од прве странице узима читаоца под своје, не дајући му да предахне све док, потресен једним ријетким читалачким искуством, не склопи корице ове књиге.

 

BOOKA, 2017.

 Фредрик Бакман – Човек по имену Уве

Продато у више од 3.000.000 примјерака широм свијета!

Упознајте Увеа. Он је џангризало – један од оних који упиру прстом у људе који му се не допадају као да су провалници затечени под његовим прозором. Сваког јутра Уве иде у инспекцију по насељу у ком живи. Премjешта бицикле и провjерава да ли је ђубре правилно разврстано – иако је већ неколико година прошло откако је разријешен дужности предсједника кућног савета. Или откако је „извршен преврат“, како Уве говори о томе. Људи га зову „огорченим комшијом из пакла“. Али зар Уве мора да буде огорчен само због тога што не шета около са осмијехом залијепљеним на лице?

Међутим, иза његове мрзовоље и педантерије скрива се једна прича и много туге... И тако, када комшије које се усељавају у сусједну кућу једног новембарског дана случајно униште Увеово поштанско сандуче, изненада почиње топла прича о одрпаним мачкама, неочекиваном пријатељству и древној вјештини вожње аута са приколицом. Прича која ће суштински промијенити једног човјека и једно удружење станара.

 

Лагуна, 2017.

 Томас Пинчон - Пробна фаза

Година је 2001. у Њујорку, Гугл још није изашао на берзу, Мајкрософт је оличење Царства зла, Силицијумска алеја је град духова. Можда у игри нема толико новца колико је било на врхунцу технолошке грознице, али свеједно не мањка превараната који желе да уграбе дио онога што је преостало.

Максина Тарноу држи малу агенцију за истраживање превара на Менхетну. Слиједи сопствена правила – у торбици носи берету, послује са олошем, хакује туђе рачуне у банци. Иначе, она је једна просјечна запослена мајка – има два сина у основној школи, мори је вјечито питање хоће ли се помирити са бившим мужем, живи у пристојном дијелу града – све док не почне да се бави финансијама једне велике фирме за рачунарску безбиједност.Ускоро ће имати посла са кријумчарем дроге у арт деко глисеру, професионалним „носом“ кога опсједа питање Хитлеровог афтершејва, неолибералним егзекутором у елегантној обући, као и са руском мафијом и разноврсним блогерима, хакерима, мешетарима и хохштаплерима. Ништа, наравно, није случајност.

Уз повремене излете у даркнет и на Лонг Ајланд, Томас Пинчон нам даје историјску романсу о Њујорку у раним данима интернета, не тако давно у прошлости, али свјетлосним годинама далеко од овога гдје смо данас стигли.

 

Лагуна, 2017.

 Патрик модијано - Те незнанке

Нобелова награда за књижевност 2014. године.

„Чула сам како се отвара и затвара једна фиока. Затим је пришла да угаси сијалицу на полици са књигама. Сада, када смо се нашле у полумраку, села је поред мене на кауч. Лагано ми је масирала чело, обрве, капке, слепоочнице. Уплашила сам се да ћу заспати и да ћу јој, у сну, поверити онај сан који сам тако дуго чувала за себе: Рене, пас, изгубљена фотографија, кланица, топот коњских копита рано изјутра. А ето, нашла сам се на лежају у улици Домбал број 7. Није то само случај. Ако будем желела да сазнам нешто више о његовим светлостима и сенкама – како их је називао доктор Бод – мораћу да останем у крају још неко време...“

 

Академска књига, 2014.

 Мишел Уелбек - Елементарне честице

"Застрашујуће и блиставо... Елементарне честице су ни мање ни више него својесврсна мапа насиља које доминира нашим добом." Evening Standard

Полубраћи Мишелу и Бруну само је једно заједничко: мајка. Мимо тога, тешко да имају додирних тачака. Мишел је молекуларни биолог, мислилац и идеалиста, човјек без правог љубавног живота, увијек помало измјештен из уобичајених токова људског свијета.

Бруно је пак човјек слободоуман и раскалашан, истина више у теорији него у пракси. Обојица су, међутим, типични примјерци нашег атомизованог друштва, у коме је религија устукнула пред плитким неw аге филозофијама, а љубав пред површним сексуалним везама.

"Елементарне честице" прича је о двојици браће, али права тема овог романа заправо је разобличавање савременог друштва и претпоставки на којима оно почива, и то политички крајње некоректно, уз много јетких и продорних опаски о свему и свачему, од антропологије до садржаја женских магазина. Штиво час забавно, час опоро, штиво разгњевљујуће, потресно и дубоко, које се доживљава стомаком.

 

Booka, 2016.

 Ирвин Д. Јалом - Лежање на каучу

Од аутора бестселера "Кад је Ниче плакао" стиже нам провокативно истраживање необичног односа које три терапеута остварују са својим пацијентима.

Сејмор је терапеут старе школе који пробија границе сексуалне прикладности са једном својом клијенткињом. Маршала, који и сам пати од опсесивно-компулсивног понашања, мучи улога коју новац игра у његовим односима са пацијентима. Најзад, ту је Ернест Лаш. Вођен искреном жељом да помогне и вјером у психоанализу, измислио је нов и радикалан приступ терапији – тотално отворен и искрен однос са пацијентом који пријети да доведе до разарајућих посљедица.

Огољујући многобројне лажи које се код психоаналитичара изговарају на каучу и ван њега, књига “Лежање на каучу” читаоцима обезбјеђује провокативан, малтене неумјесан поглед на оно о чему терапеути можда заиста размишљају током сеанси. Опчињавајућа, привлачна и непопустљиво интелигентна прича, на крају ће дубоко дирнути читаоце расплетом изненађујуће хуманости, прожетог искупљујућом вјером.

 

Нова књига, 2015.

 Казуо Ишигуро - Сликар пролазног света

Актуелни добитник Нобелове награде.

Кроз сјећање на неславне детаље из свог живота, сликар Масуђи Оно преиспитује своју улогу у државном пропагандном механизму током Другог свјетског рата. За разлику од свог учитеља, нису га привлачиле западне технике сликарства, већ традиционални начин, погодан за пропагандне постере, што је умјетника одвукло ка идеологији екстремне деснице, потказивању и освајању политичких позиција моћи.

Дилема отаџбина или умјетност разрешава се издајом и једне и друге. Након рата, Оно је суочен с радикалним промјенама које се дешавају у друштву – уговорени бракови нестају, промијењена је улога жене у друштву, статус стараца више није исти, а његов углед нагло опада.

“Сликар пролазног света” захвата све велике Ишигурове теме и приповједачке поступке: промашене животе чије се нити одмотавају кроз сјећања, тешке историје, оклевања, погрешне изборе и (не)свјесно порицање одговорности за сопствене поступке и одлуке, као и непоузданог наратора из првог лица, који с једне стране ограничава читаоца да стекне реалнију слику окружења у коме се радња романа одиграва, али с друге продубљује увид у унутрашњи комплексни и, врло често, амбивалентни и конфликтни свијет главног јунака.

Генерација која је учествовала у злочинима, као њихов извршилац, интелектуални подстрекач или естетски пропагандиста, принуђена је да се након стравичних разарања у Хирошими и Нагасакију помири с губицима: изгубљени су животи, изгубљен је рат, али, подједнако битно, неповратно су изгубљени част и углед.

 

Дерата, 2015.

 Ненад Новак Стефановић - Водич кроз љубавну историју Београда

Водич о затајним везама нобеловца Иве Андрића, научника Милутина Миланковића, краљевских парова из династија Обреновића и Карађорђевића, о дворској романси Јосипа Броза и о десетинама значајних личности описаних у амбијенту палата и кућа са утиснутим печатом времена.

Све адресе описаних кућа и данас постоје, тако да је читање ове књиге истовремено и позив у шетњу кроз два последња вијека наше новије историје, од кнеза Милоша до данашњих дана, од Ите Рине до Јелене Димитријевић, Бранка Ћопића, Ристе и Бете Вукановић, Васка Попе...

Читање ове књиге је улазак у авантуру у којој пратимо како град расте са својим здањима и љубавним причама.

 

Лагуна, 2017.

 Харлан Кобен - Ако ме једном превариш

Мислите да знате истину.

Истина је да не знате ништа.

Ако су вам мужа убили, а ви сте били свједок, како да објасните када вам се он опет појави на камери за надзор?

По повратку из рата, Маја, бивши пилот за специјалне операције, види једну незамисливу слику коју је забиљежила камера за надзор у дјечјој соби док је она била на послу: своју двогодишњу ћерку како се игра Џоом – који је свирепо убијен двије недјеље прије тога. У сржи загонетке стоји питање може ли се вјеровати свему што видите сопственим очима, чак и када то очајнички желите?

Да би пронашла одговор, Маја мора да изађе на крај с најмрачнијим тајнама и обманама из сопствене прошлости да би затим могла да се суочи с невјероватном истином о свом мужу – и о себи.

 

Лагуна, 2017.

 Роузмери Саливан - Стаљинова кћи

Награда „Плутарх“ 2016. за најбољу биографију.

„Ти си Стаљинова кћи. Заправо већ си мртва. Живот ти је већ завршен. Не можеш да живиш свој живот. Постојиш само у вези са својим именом.“

Рођена тек по оснивању Совјетског Савеза, Светлана Стаљина је провела своју младост унутар зидина Кремља. Привилегије у Комунистичкој партији штитиле су је од страшних патњи тог времена: гладовања и чистки, али није успјела да избегне трагичну судбину – губитак својих вољених, укључујући мајку, два брата, рођаке, и љубавника двоструко старијег од ње, кога је њен отац прогнао у Сибир.

Постепено откривајући колико је заиста био бруталан њен отац, и то након његове смрти, Светлана више није могла да ћути и 1967. шокирала је свијет када је напустила своју дјецу и иселила се у САД. Иако никад није била дио очевог режима, није могла да побјегне од свог наслеђа. Њен живот у Америци био је у расулу: често се селила, живјела у катастрофалним браковима, избјегавала остале Русе у егзилу, и на крају умрла у сиромаштву у Висконсину.

Захваљујући приступу архивима КГБ-а, ЦИА и совјетске владе, као и блиској сарадњи са Стаљиновом ћерком, Роузмери Саливан пише револуционарну биографију жене осуђене да буде заточеница имена свог оца. Ауторка истражује њену компликовану личност у најширем контексту а да ни у једном тренутку не губи из вида њену снажну људску причу, и притом нам открива затворен и бруталан свијет који наставља да нас опчињава.

 

Лагуна, 2016.

 
Миљенко Јерговић - Сарајевски Марлборо

„Сарајевски Марлборо - цигарета коју су стручњаци Филипа Мориса прилагодили укусу босанских пушача, након што су, кажу, као и у другим случајевима, проучили карактеристике локалне кухиње.То је разлог што се Марлборо разликује од земље до земље и од произвођача до произвођача, и што се пушача зна неугодно дојмити страни Марлборо. Сарадници Филипа Мориса били су изузетно задовољни својим сарајевским производом, и сматрали су да је његов дуван, који расте у околини Градачца и Орашја, један од бољих дувана уопште."

 

Нова књига, 2015.

 Марио Варгас Љоса - Риба у води - мемоари

 

Добитник Нобелове награде

Мемоарима „Риба у води“ најпознатији перуански аутор Марио Варгас Љоса омогућио је својим читаоцима увид у кључне године своје младости и у зрелог доба у којима је одлучио да се кандидује за предсjедника Перуа. Први ток сјећања враћа нас у период од 1946. године, када је упознао свог оца за кога му је речено да је мртав, све до 1958, када млади писац напушта Перу и одлази у Европу. У другом току сазнајемо како и зашто је Варгас Љоса водио председничку кампању у Перуу која се завршила поразом од Фухиморија у другом кругу. Већ наредног јутра, 13. јуна 1990, поново је отпутовао у Европу и тиме отпочео нови период у његовом животу у којем књижевност још једном „заузела средишње место“.

Препознатљивим мајсторским стилом Марио Варгас Љоса износи једноставну истину о кључним фазама свог живота пружајући нам мотиве из којих су настала његова најважнија књижевна дјела и могућност да их сагледамо у новој равни. „Риба у води“ представља не само страсно и неизоставно свједочанство већ и једну од најзначајнијих књига из његовог књижевног опуса.

 

 

Издавач: Лагуна, 2015.

 Анхел Естебан - Писац у свом рају: тридесет великих писаца који су били библиотекари

„Рај сам увек замишљао као некакву библиотеку“.

Хорхе Луис Борхес

Тридесет писаца отвара врата своје „друге куће”, оних тихих мјеста у којима су радили као управници, библиотекари или архивисти, проводећи дуге сате у читању и истраживању. Анхел Естебан нас води кроз историју прашњавих полица, кроз вијекове нагомиланог знања и упознаје нас са (не)радним навикама славних људи од пера попут Гетеа, Хелдерлина, Пруста, Борхеса, Љосе, Керола, Перека и Стивена Кинга.

Чар ове књиге није само у разноликости судбина њених јунака, анегдотама и митовима који су се плели око њих, већ и у историјско-географским скоковима којима обилазимо библиотеке из епохе барока до савременог доба, од Буенос Ајреса преко Лондона, Мадрида па све до руских пустахија.

Анхел Естебан је успио да сумира огромну грађу која по павилу прати овакве књиге и да заклетим књишким мољцима пружи узбудљиво и едукативно штиво, пуно драгоцјених података.

 

Дерета, 2016.

 Алис Хофман- Музеј несвакидашњих бића

Корали је кћер тајанственог Професора Сардија, злокобног импресарија Музеја несвакидашњих бића. Сваке вечери она наступа у великом акваријуму као дјевојка-сирена, једна од „живих чудеса“ попут човјека-вука и стогодишње корњаче. Једне ноћи Корали наилази на интригантног младића који фотографише дрвеће на дивљим обалама ријеке Хадсон.

Еди Коен је руски имигрант који се одметнуо од свог оца и поријекла како би се посветио новом чуду технологије – фотографији. Када Еди фотографише шокантне и трагичне последице великог пожара који је захватио Њујорк, уплешће се у мистериозни нестанак једне дјевојке и распалити ватру у Коралином срцу. Њихов сусрет у граду лажи, жудње и преображаја навешће их на пут који ће им открити магију, страх и узбуђење љубави .

Опчињавајући и узбудљив „Музеј несвакидашњих бића“ Алис Хофман је прича о наелектрисаној и страственој љубави двоје потпуно различитих људи који живе у Њујорку током турбулентних првих деценија двадесетог вијека.

 

Лагуна, 2014.

 Ема Клајн - Девојке

Овај изванредни роман незабораван је портрет дјевојака у периоду када постају жене, и када у животу све може да пође по злу.

Сјеверна Калифорнија, крај турбулентних шездесетих. На почетку љета усамљена и замишљена тинејџерка Еви Бојд у парку ће угледати групу дјевојака чије слободно понашање, нехајно одјевање и опасна аура разузданости смјеста привлаче њену пажњу. Еви постаје опчињена чаробном старијом дјевојком Сузан и бива увучена у култ који ће убрзо изаћи на зао глас и чији је вођа један врло харизматичан човјек.

Скривен у брдима, њихов велики ранч сабласан је и оронуо, али за Еви то је егзотично мјесто и она очајнички жели да буде прихваћена. Она све више времена проводи одвојена од мајке и далеко од ритма свог уобичајеног живота. Како њена опсједнутост старијом девојком расте, Еви уопште не увиђа да се све више ближи незамисливом насиљу.

„Девојке“ су бриљантан роман који понире у невјероватне психолошке дубине, чудесно и сјајно написан.

 

Лагуна, 2016.

 Мишел Уелбек- Покоравање

Франсоа ‒ универзитетски професор и стручњак за легендарног декадентног писца Уисманса, усамљеник на прагу средњег доба коме живот пролази у сезонским љубавним везама са студенткињама ‒ испрва је незаинтересован за актуелне предсједничке изборе који потресају Француску те 2022. године.

Међутим, када се у другом кругу избора, поред неизбежне Марин ле Пен, неочекивано нађе харизматични лидер Муслиманског братства, и кад политичке игре учине да иза њега стане практично цијела француска политичка сцена ‒ Франсоа схвата да ће се свијет у коме је дотад живео релативно задовољно и сигурно брутално променити.

На бирачким мјестима избијају нереди, избори се одлажу, аутомобили горе на улицама Париза, а породица дјевојке јеврејског порекла с којом се Франсоа виђао претходних мјесеци одлучује напрасно да се исели у Израел... У тренутку када се грађански рат чини неумитним, Франсоа се склања у унутрашњост земље да сачека расплет експлозивне ситуације. То путовање постаје и унутрашња одисеја до најмрачнијих кутака његове душе и окрутно суочавање с чињеницом да никаквог дубљег животног смисла више нема.

Француска за то вријеме, а с њом и већи дио Европе, ипак без много потреса улази у нову еру. Друштвене промјене мијењају и појединце, а Франсоа и његово окружење реагују различито. Уморна, истрошена јудео-хришћанска Европа постаје лак плијен најмлађе и најпродорније монотеистичке религије. Ислам уноси нову енергију и смисао у живот дојучерашњих либерала и егалитариста...

Књига која ће обиљежити ову и многе године пред нама. Књига која умјесто нас поставља тешка питања, и оставља их отвореним. Књига коју многи проглашавају пророчком ‒ због бруталне коинциденције да је баш Мишел Уелбек био на насловници магазина Чарли Хебдо уочи масакра (због чега је и сам аутор евакуисан из Париза након трагедије) и да је објављена истог дана када се тај злочин догодио.

 

Booka, 2015.

 
Орхан Памук – Чудне мисли у мојој глави

Чудне мисли у мојој глави је љубавна прича, а истовремено и модеран еп. Роман на којем је Орхан Памук радио шест година, говори о животу у Истанбулу бозаџије Мевлута и његове вољене којој је три године писао љубавна писма. У периоду од преко четрдесет година, између 1966. и 2012. године, Мевлут на истанбулским улицма обавља многе послове, продаје кисело млијеко, пилав, ради као чувар паркинга. Са једне стране посматра како се улице пуне свакојаким људима, како се велики дио града руши и гради изнова, како људи долазе из Анадолије и богате се, а са друге стране бива сведок преображаја кроз које земља пролази, политичких сукоба и државних удара. Непрестано га копка извор онога што га чини друкчијим од осталих, извор чудних мисли у његовој глави...

 

Нова књига, 2016.

 
Ивана Димић – Арзамас

Добитница Нинове награде за 2016. годину.

Драма и прича. Стварно и магично. Љубав насупрот смрти.

„Књига потресне искрености, и ведре бодрости, саткана од драмског које се магично преображава у романескно. Разговори који се чине комички, а нису – размишљања која се чине тужна, а нису. Припада ретком, и занимљивом жанру дансе мацабре, и јесте оно бодлеровско да се – смрт смеје нашим лудостима, и није то. Није игра него надигравање. И писац то мудро доказује: супротставља се смрти – моћ љубави, једини њен достојан противник.“ Предраг Бајчетић

„Ивана Димић, чини се, прича о себи, а заправо прича о чуду повратка из сна. Она успоставља својеврсни ритам који излази из судара две теме, из неспојивости две сфере – стварности и оностраног. И као кад нас Лаза Костић уводи у онај предео „међу јавом и мед сном“, ово приповедање супротставља се живљењу, јер живот и јесте непрекидна смена, све до тренутка вечности.“ Дејан Мијач

„Када сам прочитао ову књигу прва реакција ми је била да од Иване Димић затражим филмска права. То је, у ствари, била сасвим несмотрена реакција јер је моје одушевљење било узроковано савршеном литературом коју сам држао у руци а која, ако је већ савршена, нема шта да тражи у другим уметностима. Стварно, оно што је Ивана написала не може се мерити ни са чим другим, чак ни са оним што волимо у њеном стваралаштву. Сасвим невероватна, два потпуно различита литерарна тока изнедрили су нешто треће, чаробно и недокучиво у исто време.“ Горан Марковић

 

Лагуна, 2016.

 Харуки Мураками – Мушкарци без жене

Свака Муракамијева прича је као мали роман – све најзаводљивије одлике његовог приповједања имају још снажнији ефекат у овом облику. А сама форма дозвољава му да у оквиру истих корица испробава различите технике, стилове и композиције. За ову збирку прича, објављену девет година након претходне, сам аутор је рекао да би одговарала нечему што се у музици означава као „концептуални албум“. А кад смо код музике, сви љубитељи Муракамија чуће из његових ријечи и у овој књизи Битлсе, Бич Бојсе, Колмана Хокинса, Били Холидеј...

Збирка прича Ернеста Хемингвеја „Мушкарци без жена“ свакако је била инспирација Муракамију да на потпуно особен начин обради ликове и осјећања мушкараца од којих су жене под различитим околностима отишле. Јунаци његових прича постају најбољи пријатељи с љубавницима својих бивших жена, препуштају своју тинејџерску љубав најбољем другу, путују усамљени, јер их је жена оставила, док их на том путу, као у древним митовима, воде змије, умиру због неузвраћене љубави. Познати мотиви, али у оригиналном, муракамијевском паковању, чине дјело пуно прикривене страсти. Ово су и приче о амбивалентности, о двоструким идентитетима, о томе како се не видимо, како понекад најмање познајемо оне с којима живимо.

 

Издавач: Геопоетика, 2016.

 


 

Карлос Руис Сафон – Лавиринт духова I

Књиге „Лавиринт духова I“ и „Лавиринт духова II“ заокружују величанствен циклус романа о Гробљу заборављених књига, којем припадају и „Сенка ветра“, „Игра анђела“ и „Заточеник Небеса“. У фасцинантној кулминацији једне од највољенијих приповијести савремене свјетске књижевности, велики маг писане речи Карлос Руис Сафон расвјетљава читаоцу све оне тајне које су га интригирале док је уживао у фантазмагоричној литерарној мрежи сатканој у претходна три романа.

Барселона 1938: једног мартовског сумрака, пошто је био одсутан више од годину дана, Фермин Ромеро де Торес враћа се у Барселону. Грађански рат је у јеку и за њега је изузетно опасно да буде у граду, али он по сваку цијену жели да испуни обећање које је дао свом преминулом пријатељу и да посјети његову породицу. Баш кад стигне до њих, почиње стравично бомбардовање Барселоне, и Фермин из рушевине стана успијева да извуче живу само пријатељеву осмогодишњу ћерку Алису. Недуго потом, на град пада нов талас бомби и Алиси се губи сваки траг. Фермин очајнички покушава да је нађе, али његови напори остају узалудни.

Барселона 1959: Маурисио Ваљс, министар националног образовања, на врхунцу је моћи. Он је најистакнутија фигура културне сцене Шпаније, идеолог такозваног интелектуалног препорода земље и један од најцјењенијих књижевних стваралаца новог доба. Иза бљештаве фигуре националног хероја, међутим, налази се човјек прогоњен демонима прошлости, забринут за сопствени живот.

У мистерију министровог живота уплиће се и дјевојчица из Ферминове прошлости, која је нестала у трагичном догађају из Грађанског рата – Алиса.

 

Нова књига, 2017.

 Карлос Руис Сафон – Лавиринт духова II

Алиса Грис и инспектор Варгас истражују мистерију нестанка министра Маурисија Ваљса. Међутим, у тренутку кад наилазе на прве озбиљније трагове, из централе их изненађују вијести: рад на истрази се обуставља јер је тим истражитеља који је паралелно радио на случају успио да повеже све конце и да га ријеши. Рјешење дјелује логично и поткријепљено одговарајућим доказима. Алисин ментор Леандро испуњава обећање које јој је дао: након овог случаја је слободна, може наставити живот како сама жели, без даљих обавеза према служби за коју је радила толике године и према којој је осјећала презир и гађење.

Алиса, међутим, зна да је рјешење случаја само димна завјеса, само доказ да је мистерија на којој су радили много већа и опаснија него што је испрва изгледала. Она и Варгас још једном преиспитују могућности пред собом: да забораве на све и да се, свако на свој начин, посвете животу мирнијем и љепшем од оног који су дотад имали, или да на своју руку наставе истрагу, потпуно свјесни да их тама може прогутати исто онако како је прогутала и многе друге људе повезане с језивим догађајима које су испитивали.

 

Нова књига, 2017.

 Жозе Сарамаго – Столеће у Алентежу

Добитник Нобелове награде.

 

Породична сага која обухвата готово читав XX вијек у Португалији, укључујући и „каранфил револуцију“ 1974. године, када је после четири деценије срушена диктатура и успостављен демократски систем у земљи. Роман дубоко личан, „Столеће у Алентежу“ (1980) прво је Сарамагово дело с пишчевим препознатљивим рукописом, блиставим стилом који занемарује правописне норме и специфичним гласом и хумором који уздижу његове романе до највиших остварења савремене свјетске књижевности.

Упечатљив портрет савремене португалске историје, овај роман испуњен је питорескним и незаборавним ликовима неколико генерација сељачке породице Мау-Темпо из Алентежа, која је са својим сународницима, махом сеоским становништвом, понијела најтеже бреме португалске повијести XX вијека. Под Сарамаговим пером, социјална историја и приказ напорног тежачког рада на селу уздиже се до поетске метафоре о људском животу уопште и човјековој вјери у срећнију будућност.

„Сарамаго је велики мајстор прича о стварима које је искусио или измислио, испољавајући несвакидашње умеће да избрише границе између доживљеног и измаштаног.“ The New York Times

„Столеће у Алентежу није ни издалека тужна прича. Јединствен приповедачки стил полако, како се радња развија, претвара читаоца у учесника и увлачи га у своје неодољиве и духовите дијалоге и догађаје.“ Historical Novel Society

„Из поглавља у поглавље ређају се у овом роману предивне приче са португалског села, о којима повремено писац као да ћаска са читаоцем, што ће у каснијим романима постати заштитни знак његовог приповедачког поступка.“ Боб Корбет

 

Издавач: Лагуна, 2017.

 Стивен Кинг – Под куполом

Једног сасвим обичног, лијепог дана градић Честерс Мил у америчкој држави Мејн необјашњиво је одсјечен од остатка свијета невидљивим пољем силе. Авиони падају при контакту са њим, а једној баштованки одсјечена је рука када се Купола спустила на њу. Људи који обављају послове у сусједним градовима одвојени су од својих породица... Нико не разумије шта ова тајанствена ограда представља, одакле потиче и да ли ће икада нестати.

Дел Барбара, ветеран ирачког рата, а сада кувар, мораће да се удружи са неколицином неустрашивих грађана – власницом новинског листа Џулијом Шамвеј, једном медицинском сестром, једном одборницом и трима храбрим клинцима. Насупрот њима, Џим Рени, политичар који не преза ни од чега, покушава да у рукама чврсто задржи узде моћи, заједно са својим сином, који крије застрашујућу тајну. Међутим, највећи противник јесте сама Купола, јер становници Честерс Мила не само да имају мало времена него оно неумитно истиче...

„Под Куполом“ је још једно ремек-дјело Стивена Кинга. Завршетак сваког поглавља мами вас да прочитате следеће, увлачећи вас у психолошку драму која је тако богата да је заправо не читате, већ проживљавате.

 

Вулкан, 2013.

 Владан Матијевић – Сусрет под необичним околностима

Њена љубав је неразумна, њена вјера накарадна, али од оружја ништа друго нема...

Ана Жежељ је и девети дан јула двије хиљаде и петнаесте године намјеравала да проживи на уобичајен начин: пушећи цигарете, пијуцкајући пиво и чекајући да зазвони телефон, да јој се напокон јави Марјан, нестао прије више од пола вијека.

Тај дан је, међутим, од раног јутра другачији и по много чему наговјештава да јој може бити последњи. У грудима осјећа бол, а баш тада открива да загробни живот и оностране силе стварно постоје, и у свом купатилу види биће с пепељастим крилима.

Да ли заиста почиње гротескни и страшни рат између демона и анђела с којим се спријатељила, да ли Ана заиста у трамвају код Ђерма поново среће љубав свог живота, или су обје узбудљиве приче само плод њене богате уобразиље?

„Сусрет под необичним околностима“ је несвакидашњи роман о љубави и вјери, о посрнулом анђелу и демонима, о поимању судбинског и небеског. Владан Матијевић је још једном показао зашто његове књиге добијају најзначајније књижевне награде, зашто о њима пишу најзначајнији књижевни критичари, зашто се толико читају и преводе на стране језике. Његов роман „Сусрет под необичним околностима“ свакако је још једна потврда да постоје аутори способни да читаоцу приреде незаборавну свечаност.

 

Лагуна, 2016.

 Амин Малуф – Убилачки идентитети

Насиље и потреба за припадањем

 

„Откако сам напустио Либан да бих се настанио у Француској, колико ли су ме само пута питали, са најбољим намерама на свету, осећам ли се „више Француз“ или „више Либанац“. Вазда одговарам исто: „И једно и друго!“ Не из какве бриге за једнакост или правичност, већ зато што бих лагао одговоривши другачије. Оно што чини да сам ја ја, а не неко други, јесте то што сам тиме на размеђу две земље, два или три језика, неколико културних традиција. Управо то дефинише мој идентитет.“

Полазећи од безазленог питања које му често постављају, француски академик Амин Малуф истражује појам идентитета, страсти које идентитет буди и смртоносне посљедице. Зашто је толико тешко да прихватимо све наше припадности? Зашто самопотврђивање мора бити тако често праћено негирањем другог или другачијег? Хоће ли у нашем друштву увијек бити насиља, само зато што немамо сви исту вјеру, боју коже или изворну културу? Хоће ли постојати закон природе или закон историје који ће осудити људе који се међусобно убијају у име свог идентитета?

 

Издавач: Лагуна, 2016.

 


 

Ведрана Рудан – Мушкарац у грлу

Једанаеста књига а уједно седми роман Ведране Рудан, Мушкарац у грлу представља ову провокативну списатељицу у досад најзрелијем издању. Кроз однос главне јунакиње с неколико различитих мушкараца, Ведрана Рудан у најновијем дјелу без длаке на језику отвара неколико тематских оквира које у својој прози раније није дотицала. Испод појавног, спољашњег слоја наратива лагано избија опор утисак о немогућности комуникације, о тешкоћама на које наилазимо у настојањима да досегнемо идеал истинске блискости између двоје људи, о томе како смо чак и у најблискијим везама које у животу успијемо да остваримо ипак осуђени на то да до краја останемо заробљени у себи самима.

Нарација је брза, духовита, луцидна; радња романа смијешна и тужна уједно. Ријеч је о једној од оних књига које вам не дозвољавају да их испустите из руку и које ће вас различитим путевима доводити до суза.

 

Лагуна, 2016.

 Ју Несбе - Полиција

Повратак Харија Хулеа

 

У једној болници лежи тешко повријеђен човјек у коми. Његова соба је под сталним полицијским надзором и нико не зна како се зове тај тајанствени пацијент. Истовремено се на местима старих, нерасвијетљених злочина појављују тијела убијених полицајаца. Надлежни немају никакав траг, а поврх свега недостаје им најбољи истражитељ убистава ког су имали.

Годинама је Хари Хуле био срце сваке веће истраге у Ослу. Његова посвећеност и луцидност спасли су живот многима. Али сада Хари не може да сачува никог од тог зла. А понајмање самог себе.

Пацијент у болници почиње да се буди...

 

Издавач: Лагуна, 2016.

 Светлана Алексијевич – Чернобиљска молитва

Добитница Нобелове награде за књижевност.

 

„И дошла је мама. Она је јуче окачила у болничкој соби икону. Нешто шапуће тамо у углу, клечи. Они сви ћуте. Професор, лекари, медицинске сестре. Мисле да ништа не подозревам, да не знам да ћу ускоро умрети. А ја сваке ноћи учим да летим... Ко је рекао да је лако летети?

Ноћ 26. априла 1986... За једну ноћ смо се преместили на друго место историје. Скочили смо у нову реалност, а испоставило се да је она, та реалност, не само изнад нашег знања већ и изнад наше маште. Покидане су везе времена... Прошлост је постала беспомоћна, на њу се није могло ослонити, у свезнајућем (како смо веровали) архиву човечанства није се нашао кључ да отвори та врата.“

Чудесна и потресна књига о чернобиљској катастрофи. Свједочанство од којег се јежи кожа, а опет књижевно дело библијског тона, попут савремених псалама обичних људи који су после ове модерне апокалипсе нашли ријечи мудрости, самилости и утјехе.

Главни јунаци ове несвакидашње документаристичке прозе су и жртве и спасиоци, и дјеца и војници и житељи аветињске озрачене области ограђене таблама упозорења, и научници, психолози, лекари, преживјели, евакуисани и повратници. Они сви у перо Светлане Алексијевич говоре ријечи које се стапају у једну, јединствену Чернобиљску молитву за пострадале и оне који ће још дуго сносити тешке посљедице.

 

Издавач: Лагуна, 2016.Боб Дилан – Хронике

„Хронике“ нису аутобиографија у правом смислу, већ фрагменти из богатог опуса овог легендарног музичара и пјесника. Оне су важан документ о једном времену и људима који су дали печат том времену и мијењали свијет посљедњих деценија двадесетог вијека.

„Хронике заправо нису налик ниједној одређеној врсти књиге. Једино с чим их можемо упоредити јесте нека Диланова песма – оне евоцирају призоре и лица и места – на рубу између документарног и надреалног, стварајући слојеве значења путем прецизних детаља, баш као и његови најбољи стихови.“ (Владислав Бајац)

 

 

Геопоетика, 2016.Орхан Памук - Жена црвене косе

Шта спаја антички мит о краљу Едипу, персијску причу о Рустему и Сухрабу, случајну љубав гимназијалца и путујуће глумице црвене косе са копањем бунара на старински начин?

У којој мјери је људска судбина плод свјесних одлука, а у којој је одређују случајности? Да ли се митови обистињују? Књига која се бескомпромисно спушта у бунар људске душе.

Орхан Памук – писац непресушне списатељске енергије поново је пред читаоцима са ефектном и узбудљивом причом која одгонета мистерију односа између оца и сина и коју свако може да прочита на свој начин и да буде у праву.

 

Геопоетика, 2016.

 Марио Варгас Љоса – Пет углова

 

Деведесетих година прошлог вијека Перуом харају насиље, бескрајна корумпираност владе Алберта Фухиморија и сензационалистичко новинарство.

„Замисао о овом роману отпочела је сликом две госпође, пријатељице, које једне ноћи ненадано доживљавају еротске сензације. Затим се та замисао постепено претворила у детективски роман, готово трилер, а трилер се преобразио у својеврсни мурал перуанског друштва у последњим месецима или седмицама Фухиморијеве и Монтесиносове диктатуре. Допала ми се идеја да прича буде названа Пет углова, као четврт која на неки начин представља симбол Лиме, Перуа, а такође и раздобља у које је смештена ова прича.

Ако постоји тема која прожима целу повест, која се провлачи кроз њу, онда је то новинарство, жута штампа. Фухиморијева диктатура је користила жуту штампу, новинарство скандала, као политичко оружје да сроза углед и да у моралном погледу уништи све своје противнике. Истовремено, приказује се како новинарство, које може бити нешто ниско и прљаво, наједном може постати инструмент ослобођења, грађанске и моралне одбране једног друштва. Та два лица новинарства су једна од централних тема Пет углова.“ Марио Варгас Љоса

 

Издавач: Лагуна, 2016.

 


 

Волфганг Кригер – Историја тајних служби – Од фараона до НСА

Све док постоји жеља за политичком моћи, постојаће и шпијунажа.

Улогу шпијуна у доба Александра Великог тешко можемо да упоредимо са радом савремених обавјештајаца који се ослањају на сателите и компјутере. Међутим, основни принципи политике и војног дјеловања нису се много промијенили. Неповјерење и осјећај угрожености од унутрашњег и спољњег непријатеља - било да су узроковани стварном пријетњом или су пуки производ политичке параноје - основна су оруђа државне власти. Потреба за ухођењем потенцијалног противника ради откривања његових намјера, планова и способности, последица је управо те врсте несигурности. На таквом политичко-психолошком темељу ницале су тајне службе и развијале се у свим епохама.

Открића Едварда Сноудена измијенила су начин на који јавност опажа и доживљава тајне службе. Данас је интернет њихово ново бојно поље, а чињеница да обавјештајне службе свакодневно нарушавају људска и грађанска права готово да се више и не прикрива...

 

Лагуна, 2016.

 Пауло Коељо – Шпијунка

„Мој највећи злочин био је то што сам еманципована и независна жена у свету којим владају мушкарци. Оптужена сам за шпијунажу, мада се све што сам успела да сазнам своди на говоркања по салонима и кулоарима високог друштва.“

Најпожељнија и најтраженија жена свог времена, скандалозна играчица, неодољива љубавница и конфидент најбогатијих и најмоћнијих људи онога доба, најчувенија шпијунка XX вијека, Мата Хари је истовремено била омражена међу женама из високог париског друштва јер је познавала све тајне европске аристократије уочи Првог свјетског рата. Суочена са друштвеним предрасудама, посветила је свој живот слободи, али је за то платила несразмјерно велику цену.

Изузетан портрет једне жене, заснован на необјављеним документима и истинитим догађајима. Кроз авантуре Мате Хари Коељо је испричао сасвим модерну причу.

 

Издавач: Лагуна, 2016.

 Жозе Сарамаго – Удвојени човек

Тертулијано Максимо Афонсо, професор историје у средњој школи, игром случаја открива да има двојника у лику глумца Антонија Клара. После подробног истраживања и испитивања свих околности у животу глумца, Тертулијано увиђа да није у питању само сличност, него да су два човека идентична, почев од најмањих физичких одлика до датума рођења, па одлучује да га позове и упозна са том поражавајућом чињеницом. Пред оба јунака поставља се сада егзистенцијално питање: ко је оригинал, а ко дупликат? Пошто су рођени истог дана, обојица почињу да се питају како изгледа жена или вереница оног другог? Глумац, који је много перфиднији него професор историје, због непријатне околности о постојању свог двојника планира да се освети Тертулијану злоупотребљавајући сличност код његове дјевојке. Али тиме се њихови планови ни издалека не исцрпљују...

Необична Сарамагова прича није нова јер као мотив користи топос двојника познат још од Епа о Гилгамешу и Плаутовог „Амфитриона“ па све до Диминог „Човека са гвозденом маском“ или „Двојника“ Достојевског. Али код португалског нобеловца овај мотив развија се до алегорије о човјековом идентитету у савременом свијету.

Упркос Сарамаговом оригиналном правопису и дугим реченицама, читаоци ће уживати у једном изненађујућем роману са елементима трилера, који се чита без даха.

 

Издавач: Лагуна, 2015.
Џилијен Флин – Оштри предмети

Неке ране никад не зацијеле... Импулсивни трилер ауторке светског бестселера „Ишчезла“.

Новинарка Камил Прикер добија задатак да се врати у свој родни град у Мисурију не би ли направила репортажу о отмици и убиству двије дјевојчице.

У свом дому који је давно напустила Камил ће сачекати нове увреде, мучна сећања на трагичне догађаје из дјетињства, неуротична, хипохондрична мајка и прерано сазрела тринаестогодишња полусестра узнемирујућег понашања. Повратак у мајчину кућу призваће сва мучна сјећања на трагичне догађаје из дјетињства.

Како Камилин извештај о насилном злочину буде напредовао она ће почети да се идентификује са младим жртвама – све више и све јаче. Прогоњена давним страховима Камил ће морати да ријеши сопствену психолошку загонетку како би дошла до истине о злочину, али и да би преживјела повратак кући.

 

Издавач: Лагуна, 2016.Јустејн Гордер – Луткар

Јакоп је усамљеник и изопштеник; чудак и, од ро¬ђења, слијепи путник у сваком друштву. Одлази на сахране непознатих људи, јер се једино ту осећа припадником неке велике фамилије. На њима показује свој први велики таленат – причање прича, које људи увек опчињено слушају. Друга страст је откривање веза међ¬у језицима. У недостатку своје, наш јунак припада једино индоевропској језичкој породици, у којој проналази утемељен идентитет. Има једног блиског пријатеља, Пелеа, који га увлачи у бизарне ситуације. Луткар је изненађ¬ујући, надреалан роман, лудо одважан изнад свега. Читалац мора допустити Гордеру да га поведе на другачије и забавно читалачко искуство кроз ову необичну породичну хронику. Истовремено, ово је само дирљива, инспиративна прича о усамљености, о блискости, о смислу живота.

 

Геопоетика, 2016.

 


 

Клариса Пинкола Естес – Жене које трче с вуковима

У свакој је жени, без обзира на доб, културну припадност и образовање, моћна интуитивна снага, испуњена страшћу, стваралаштвом и безвременским знањем о животу. К.П. Естес, позната научница и јунговска психоаналитичарка у овој изузетној књизи представља њу, Дивљу жену, која чини саму бит женине инстинктивне природе.

Она се и данас бори за опстанак јер нас друштво својим настојањима да нас цивилизује и укалупи у различите круте улоге, од ње отуђује и замагљује дубоке, животне поруке из наших душа. У овој снажној, страсној књизи ауторка нас враћа старим, интеркултуралним, архетипским причама попут оне о Модробрадоме, Василиси Премудрој, Златокоси, о Дјевојчици са шибицама, или предивној афричкој причи о Манаwееју - како бисмо кроз њих проникнуле наше властито љековито Дивље женство, неизмјерно мудро и богато, те како бисмо савладале сва поглавља пред која нас живот ставља: улазак у свијет жена, јединство с Мужјаком, усамљеност и трагање, осјећај отпадништва, пријатељство с властитим тијелом, преживљавање, бијес и праштање, сексуалност, склад с властитим унутарњим бићем, његовање стваралачкога живота...

 

Нова књига, 2016.
Ју Несбе – Бубашвабе

Норвешки амбасадор на Тајланду пронађен је мртав у једном бангкочком куплерају. Осло покушава да избјегне скандал, па мамурни инспектор Хари Хуле завршава на лету за Бангкок. Убрзо ће лутати споредним уличицама међу опијумским јазбинама, храмовима, рекламама за туристе, малољетницима који се проституишу и го-го баровима.

Ожалошћени очигледно крију нешто, али мало ко проговара. Када се Хари домогне сумњивог снимка с камере за надзор, ствари се само компликују. Човјек који га је довео до снимка нестаје, а Хари увиђа да неуспјех у расвјетљавању убиства није једина казна која може задесити неопрезне. Иза мрачних зидова града влада подземни свијет високих финансија, међународне шпијунаже и педофилије.

Издавач: Лагуна, 2016.

 Јелена Бачић Алимпић – Казна за грех (трилогија)

Трилогија о немогућој љубави.

 

Узбудљива сага о судбини двије војвођанске породице у преломним годинама XX вијека и прича о љубави коју вријеме не може избрисати.

 

Казна за грех - Ноћ када су дошли сватови

 

„У свом срцу сам понела равницу, ту непрегледну, напаћену паорску земљу, велико панонско небо и његову бистрину, и тебе, малену мрљу у бескрају... Ниси знао да сам путовала са тобом и твојим сновима и без позива, а ја нисам могла знати да имам карту у једном правцу. Сада знам, Михајло. Ниси ти крив.“

Почетком XX века у мирној војвођанској равници на имању грофа Ерцега, у забаченој варошици у срцу Бачке, догодиће се једна од најнеобичнијих љубавних прича на овим просторима. Тајна једне младе дјевојке заувијек ће промијенити судбину двије породице, властелинске и сиротињске. Михајло и Емилија, грофов син и кћи ковача, одрастају заједно и с временом постају најбољи пријатељи. Њихово пријатељство прераста у снажну, силовиту и страствену љубав супротстављену друштвеним нормама и сталешким начелима. После много година заогрнутих тајнама и лажима иза зидина грофовског каштела, једна ноћ промијениће све...

Ноћ када су дошли сватови је прва књига амбициозне трилогије Казна за грех, изузетно емотиван роман прожет крхотинама људског бола и слабости, јаловим жељама, лажима и неизреченим тајнама. Јелена Бачић Алимпић нам суптилно приповиједа о давно прохујалом времену и забрањеној вези двоје младих људи који се боре за своју љубав.

 

Казна за грех – Књига успомена

 

„Видела је његове очи, топле и плаве као јасно летње небо, осетила додире за којима је чезнула и о њима маштала свих тих празних, тешких година. Видела је и себе, онакву каква је некада била, босоногу, у ноћној кошуљи, рашчупане косе и румених девојачких образа. Могла је да осети меку, влажну траву под ногама. Јасно је видела своју мајку, и осетила како јој нежно љуби чело, њене руке док јој чешљају дуге, замршене увојке и оца како је брижно пита: „Јеси ли срећна, Ема?“

Као изузетно талентована ученица са најбољим оцјенама, Емилија по препоруци професора Костића долази на Бечки универзитет. Њен ментор је један од водећих интелектуалаца научне елите с почетка тридесетих година прошлог вијека. Франц Нојбауер у својој вишедеценијској каријери коначно среће студента вриједног дивљења и одлучује да му Емилија постане асистент. Млада жена која се успиње друштвеном љествицом живи свој сан. Истовремено, на имању Ерцегових, у срцу војвођанске равнице, животе њених сиромашних родитеља и грофовске породице преплићу непредвидиве нити судбине. Када нацисти преузму власт у Бечу, у годинама рата и невоља, између Емилије и професора Нојбауера развија се чудан и јединствен однос два јака карактера и бриљантна ума: више од платонске љубави, а мање од телесне страсти.

Књига успомена Јелене Бачић Алимпић је други дио трилогије Казна за грех, роман о сјећањима на валцере поред Дунава, о расправама бечког интелектуалног круга, путовањима аустријским крајолицима и искушењима из прошлости. Ода животу који пулсира упркос Другом свјетском рату, и успоменама на љубав коју године не могу избрисати.

 

Казна за грех – Молитва за опроштај

 

„Постоје животи који настану и нестану у трену а да се ништа значајно и помена вредно у њима не забележи, као што постоје тренуци који вреде за читав живот због оног што се у њима догодило.“

Честита, лијепа и образована Емилија Нојбауер после много година борбе, учења и одрицања коначно остварује свој сан и постаје професор на Универзитету у Бечу. Њен ментор и супруг доктор Франц Нојбауер свим срцем је подржава, али с временом губи здравље, па најприје његово сљепило, а затим и психички проблеми задају велике муке свима око њега. И док имање Ерцегових, позорница Емилијине давне среће и извор вјечите туге, тоне у јад и пропаст, драге особе у Бечу и тренуци радости обасјаће њену душу. Ипак, животна искушења не посустају. После болног питања материнства, после година пристајања да буде оно што јој срце није, на прагу одлуке да одабере сасвим другачији живот, Емилији ће напослетку стићи давно написано писмо, а у њему пријетња да ће јој заборављена обећања из прошлости заувијек променити будућност. Како најдраже заштитити од почињеног гријеха? Ко гријех може опростити? И најзад – младост јесте неповратна, али може ли се љубав вратити?

Молитва за опроштај Јелене Бачић Алимпић велико је финале трилогије Казна за грех. Ово је роман о преломним годинама, прећуткиваним истинама, лажима и гријеховима. И љубави као последњем уточишту.

 

Издавач: Лагуна, 2016.

 


 

Кендас Бушнел – Како убити Монику

Ауторка бестселера Секс и град надмашила је себе у овој неодољиво забавној причи о слави, љубави и наивности која ће очарати читаоце и држати их насмијаним све до последње сцене.

Панди Волис прославила се као ауторка романа чија је главна јунакиња Моника, дјевојка са успјешном каријером на Менхетну. Серијал је стекао огромну популарност међу читаоцима, а онда је подједнако успешно заживио и на филмском платну. Док влада општа помама за Моником и њеним авантурама, Панди је изгледа једина која се уморила од своје креације: она чезне за приликом да окуша перо у нечему другачијем. А да би то урадила, мораће прво да уради нешто са својом јунакињом…

Кендас Бушнел још једном води читаоце у узбудљиву шетњу кроз гламурозни свијет поп културе и отворено говори о свим актуелним друштвеним темама на свој препознатљив, урнебесно забаван и брутално искрен начин.

 

Издавач Вулкан, 2015.

 Харлан Кобен – Незнанац

Незнанац се појављује неочекивано, у неком бару или на паркиралишту, у самопослузи. Нико не зна ко је. Његови мотиви су нејасни. Располаже непобитним подацима. Шапне вам само неколико ријечи и нестане, а вас остави да сакупљате комадиће растуреног свијета.

Адам Прајс има много тога да изгуби: угодан брак са лијепом женом, два дивна сина и све оне стереотипе америчког сна – велику кућу, добар посао, наизглед савршен живот.

У једном тренутку налијеће на Незнанца. Након што сазна разорну тајну о својој жени Корин, суочава се с њом и савршен брак нестаје као да га није ни било. Адам ће се упетљати у нешто много мрачније чак и од Коринине подвале. Не буде ли вукао сасвим прецизне потезе, завјера у коју се уплео уништиће многе животе.

 

Издавач: Лагуна, 2016.

 Пауло Коељо – Бити као река

„Обишао сам многа места и променио више земаља него чарапа, како би рекао Бертолт Брехт. Странице које следе садрже неке тренутке које сам проживео, приче које су ми други причали или мисли које су ми се јављале док сам преваљивао одређене деонице реке свог живота.“

Седам година размишљања, путовања и сусрета довело је писца ових неодољивих записа до открића фасцинантне филозофије живота. Коељо је заводљив приповједач који инспирише људе широм свијета да иза обичног и појавног види несвакидашње и изузетно. Стога, 101 прича у овој књизи је Коељова 1001 ноћ.

„Коељо нас води на понекад сањано, а понекад доживљено и стварно путовање гдје ћемо открити, између осталог, другу страну Вавилонске куле, Џингис-кана и његовог сокола, Бразилку Норму и добре ствари, Копакабану, Умјетност чаја, Пандорину кутију… Изузетно уживање у читању, при чему читалац бива просвијетљен мудрошћу, а не мудровањем које проповиједа.“ Biba, Француска

 

Издавач: Лагуна, 2016.

 Милан Кундера – Празник безначајности

Роман надахнут временом које је постало комично јер смо изгубили сваки смисао за хумор.

„Види, види!“, каже ловац и, намештајући пушку на рамену, пуца у правцу статуе... Људи су најпре збуњени овим неочекиваним пуцњем и лицем без носа Марије де Медичи; не знајући како да реагују, гледају лево и десно, чекајући неки знак који ће их просветлити... Као да наслућује њихову збуњеност, ловац повиче: „Пишање у најчувенијем француском парку је забрањено!“ Затим, посматрајући своју малу публику, прсне у смех и тај смех је тако весео, тако слободан, тако безазлен, тако рустикалан, тако братски, тако заразан да сви унаоколо, као да им је лакнуло, почињу да се смеју...“

Славни чешки писац Милан Кундера, који већ одавно пише само на француском језику, и код нас је правовремено стекао велику популарност. За оне који познају Кундерино дјело неће бити нимало неочекивана његова тежња да у роман унесе елемент неозбиљности. У „Празнику безначајности“ Кундера коначно остварује свој дуго сањани естетски сан: да освијетли најозбиљније проблеме а не напише ниједну озбиљну реч, да фасциниран стварношћу савременог свијета ипак узмакне сваком реализму.

 

Издавач: Лагуна, 2016.

 


 

Селест Инг – Све што ти никад нисам рекла

„Лидија је мртва. Али они то још не знају“. Овим ријечима почиње несвакидашњи роман Селест Инг о породици кинеског поријекла која живи у Америци седамдесетих година прошлог вијека. Лидија је омиљено дијете Мерилин и Џејмса Лија, који се надају да ће она испунити њихова велика очекивања и остварити све оно о чему маштају, а што сами нису били у могућности да досегну. Али када у језеру недалеко од њихове куће буде пронађено Лидијино тијело, деликатна равнотежа у породици Ли биће уништена и у њиховим животима завладаће расуло.

Ово је роман пун детаљних запажања и одлично приказаних емоција које проживљавају ликови: дуго потискиване неостварене жеље родитеља којима оптерећују дјецу и напор и борба чланова породице за међусобним разумијевањем.

 

Издавач: Лагуна, 2016.

 Трејси Шевалије – Плодови на ветру

Ауторка бестселера „Дјевојка са бисерном минђушом“. Коме ћеш се окренути кад више немаш гдјее да побјегнеш од прошлости? 

1838: Џејмс и Сејди Гудинаф са своје петоро деце настанили су се тамо гдје су им се кола заглавила – у мочвари сјеверозападног Охаја. Напорно раде да задобију свој комад земље, купују младице од мјесног продавца како би одгајили педесет стабала које држава захтијева. Но њихов воћњак постаје заметак дугогодишње битке.

1853: Роберт, њихов најмлађи син, лута Калифорнијом у вријеме Златне грознице. Немиран и опсједнут разбијеном породицом од које је побјегао, сам путује земљом. Налази нешто утјехе у шумама секвоја и прикупља сјеме за природњака који продаје биљке Новог свијета баштованима у Енглеској. Али ни у Америци не може се бјежати бескрајно, а кад се прошлост неочекивано појави у Робертовом животу, он мора да одлучи хоће ли поново утећи или ће најзад створити сопствени дом.

Трејси Шевалије у „Плодовима на ветру“ приповиједа страствену, мајсторски исткану причу. Ово је њено најзрелије и најмаштовитије дјело до сада.

 

Издавач: Лагуна, 2016.

 Харлан Кобен – Незнанац

Незнанац се појављује неочекивано, у неком бару или на паркиралишту, у самопослузи. Нико не зна ко је. Његови мотиви су нејасни. Располаже непобитним подацима. Шапне вам само неколико ријечи и нестане, а вас остави да сакупљате комадиће растуреног свијета.

Адам Прајс има много тога да изгуби: угодан брак са лијепом женом, два дивна сина и све оне стереотипе америчког сна – велику кућу, добар посао - наизглед савршен живот.

У једном тренутку налијеће на Незнанца. Након што сазна разорну тајну о својој жени Корин, суочава се с њом и савршен брак нестаје као да га није ни било. Адам ће се упетљати у нешто много мрачније, чак и од Коринине подвале. Не буде ли вукао сасвим прецизне потезе, завјера у коју се уплео уништиће многе животе.

 

Издавач: Лагуна, 2016.Џоџо Мојес – После тебе

Гдје једна прича заврши, друга почиње... Како човјек настави даље када изгуби вољену особу? Како може да похвата дјелиће свог живота, окрене нови лист? За Луизу Кларк, нови почетак веома је тежак. Након Вилове смрти, осјећа се изгубљено и празно. Прошло је већ много времена, а Лу и даље није она стара: шест мјесеци са Вилом, у којег је била лудо заљубљена, у потпуности су је промијенили. Када јој се једне вечери на прагу појави потпуни странац, Лу мора брзо да одлучи. Ако затвори врата, њен живот остаће такав какав јесте: једноставан, обичан, помирен са судбином. Али ако их отвори, ризикује све. Ипак, обећала је и Вилу и себи да ће живјети, и ако жели да одржи то обећање, мора да пусти у живот нешто ново. Хоће ли Лу икада више моћи да воли?

 

Издавач: Вулкан, 2016.

 Л. С. Хилтон – Маестра

„ДА БИ ДОБИЛА ОНО ШТО ЖЕЛИ ОНА ЋЕ ПРЕКОРАЧИТИ СВЕ ГРАНИЦЕ“

Овај психолошки трилер сличан „Талентованом господину Риплију“ представља фаталну жену која је препредена као Ејми Дан из „Ишчезле“, опасна као Лизбет Саландер из „Мушкарци који мрзе жене“, секси, паметна и смртоносна.

Џудит Рашли је дању асистенткиња у престижној лондонској аукцијској кући, а ноћу хостеса у једном од најозлоглашенијих барова у граду.

Како би успјела у животу, Џудит зна да мора поштовати правила игре. Промијенила је нагласак, увјежбала манире отмених људи и своју дискретност је довела до нивоа умјетности. Али кад је отпусте зато што је открила мрачну тајну умјетничког свијета, њени искрени напори и снови за бољим животом биће уништени. Због тога допушта свом омиљеном, а већ скоро заборављеном осјећању, гњеву, да је обузме знајући да ће се тако осјећати боље.

Док прати једног од својих највећих клијената до Француске ривијере, догодиће се страховита несрећа која ће све промијенити. Не би ли заштитила себе, Џудит схвата да мора да се претвори у неког другог. Мијења идентитет и поставља правила нове опасне игре.

 

Издавач: Лагуна, 2016.

 Тони Морисон – Жена у белом

„Жена у белом“ је први роман Тони Морисон који се одвија у садашњости. У средишту ове потресне приче, која говори о томе како патње из дјетињства човјеку обликују и уништавају живот, јесте Невјеста – млада жена прекрасне коже боје абоноса, која је само дјелић њене љепоте, њене смјелости и самопоуздања, њеног успјеха у животу, али и њене несреће.

„Није прошло ни сат времена откако су ми је извукли између ногу кад сам схватила да нешто не ваља. Да никако не ваља. Била је тако црна да сам се препала. Поноћноцрна, судански црна“, каже Мила, Невјестина мајка која јој је ускратила родитељску љубав због срама што јој је дијете тако тамне коже.

А онда долази Букер, човек кога Невеста воли и губи због свог бијеса. И Киша, тајанствена бијела дјевојчица са којом јој се укршта пут. Невјестино тијело почиње да се мијења, смањује, поприма одлике дјетета. Али зачудо, једино она примјећује те промјене на себи. Док Мила буде размишљала о томе да ли је „важно како поступаш с децом, јер деца то можда никад неће заборавити“, пред нама ће се смјењивати странице овог жестоког и провокативног романа, савремене бајке која надмашује језива приповиједања браће Грим и даје нову димензију неприкосновеном опусу Тони Морисон.

 

Издавач: Лагуна, 2016.

 


 

Недим Гурсел – Ђаво, анђео и комуниста

Писац је у потрази за изгубљеном биографијом Назима Хикмета – пјесника и комунисте, робијаша и емигранта, готово митске личности турске модерне књижевности – по мјестима на којима је и сам боравио у годинама прије уједињења Њемачке, у Берлину преполовљеном Зидом, идеологијама, расцијепљеним судбинама. Зимски Берлин је позорје трагања за одавно мртвим пјесником, преплетеног с тумарањем по сопственим сјећањима, изгубљеним убјеђењима, угаслим љубавима, подсјећањима на која наводе имена улица, слике и историја овога града, те турски градови у којима је Хикмет живио и крио се. Опскурни хотели, периферијске пивнице, тајанствени телефонски позиви, остарјели Хикметов обожавалац и земљак, агент Штазија, са својим извјештајима о пјеснику кога је годинама пратио као сјенка у његовим емигрантским лутањима по Источној Европи, незаконити власник туђег, изгубљеног живота: све то утопљено је у мутну воду оног вртлога историје који је гутао људе, идеале, државе, избацујући на обалу само њихове празне, испране љуштуре. Хикмет је са својим тешким животом, снагом својих пјесама, болешћу, лутањима и урушеним сновима о револуцији и повратку у отаџбину, остао неухватљив и за свог биографа и за издајника–обожаваоца–шпијуна Ђавола–Анђела. Опсене прошлог су оквир и за личну повијест изгубљене генерације турских љевичара, самљевених у жрвњу савремене историје Турске и Европе. Писац–биограф те шпијун–биограф Ђаво–Анђео јесу и у контрапункту с овом повијешћу и обједињују је у цјелину.

 

Геопоетика, 2015.

 Ден Симонс – Деца ноћи

Древно зло се поново буди.

 

Овај класични роман о вампирима, са уводом Дена Симонса посебно написаним за ово издање, повешће вас на мјесто које нико не познаје – али којег се сви бојимо.

У оронулом сиротишту у посткомунистичкој Румунији тешко болесна беба грешком добија трансфузију крви – иако сви очекују да ће умрети, она почиње да се опоравља и развија. Докторка Кејт Нојман помишља да дјететов имуни систем можда крије тајну лијека за рак и сиду. Кејт усваја бебу и води је са собом у Америку. Међутим, мали Џошуа је повезан са једним древним племеном и његовим легендарним вођом – Владом Тепешом, првобитним Дракулом – чији ће га људи киднаповати. Упркос немогућим изгледима и суровим непријатељима – и људским и вампирским – Кејт и њен савезник, отац Мајк О'Рурк, кришом се враћају у Румунију не би ли спасили дијете.

 

„Према Дену Симонсу осјећам страхопоштовање.“ Стивен Кинг

 

Издавач: Лагуна, 2016.

 Кејт Мортон – Давни сати

Идит Берчил никада није била блиска с мајком. Једног поподнева стиже им давно загубљено писмо са повратном адресом замка Милдерхерст и тај догађај изазива необичну реакцију Идитине мајке. Идит почиње да сумња да је емоционална удаљеност међу њима одувијек била параван иза којег је мајка крила неке старе тајне. Пратећи траг писма Идит одлази у Милдерхерст, код необичних сестара Блајт и открива да је њена мајка ту боравила као тринаестогодишња девојчица за вријеме Другог свјетског рата. Двије старије сестре су близнакиње и већи део живота старале су се за млађу, која се промијенила откако ју је вјереник оставио 1941. Међу оронулим зидинама замка Идит трага за мајчином прошлошћу и открива више него што је очекивала – истину о догађајима који су се одиграли у „давним сатима“.

Овим очаравајућим дјелом Кејт Мортон одаје почаст класицима готичког романа и испреда богату замршену приповјест о тајнама, стрепњи и изгубљеној љубави.

„Оронули замак, старе аристократкиње, напаћена сестра и низ мрачних тајни бацили су тихе чини на овај роман. Зачараће и вас!“ Мари Клер

 

Издавач: Лагуна, 2013.Лусинда Рајли – Кућа орхидеја

Година је 1939. У свијету бјесни рат. Двије породице су заувикек повезане тајнама.

Чувена пијанисткиња Џулија Форестер у дјетињству је често проводила вријеме у стакленој башти властелинског имања Вортон парк, гдје су егзотични цвјетови које је узгајао њен деда цвјетали и венули са смјеном годишњих доба.

Сада, док се опоравља од породичне трагедије, Џулија поново тражи утјеху у Вортон парку, који је недавно наслиједио Кит Крофорд, харизматични мушкарац чији је живот такође испуњен тугом. Када приликом реновирања куће пронађу деценијама стар дневник, њих двоје се обраћају Џулијиној баки не би ли открили тајну која је промијенила судбину Вортон парка.

Џулија тако урања у прошлост, у свијет Оливије и Харија Крофорда, младог пара чији је крхки брак раздвојио Други свјетски рат, стварајући ожиљке који ће, изненада, дотаћи и саму Џулију.

„Изузетна, емотивна прича, смештена у ратом растрзану Европу и егзотични рај Тајланда, која истражује замршене путеве љубави.“

 

Издавач: Лагуна, 2011.

 Алан Паулс – Прошлост

„Паулс је један од најбољих живих латиноамеричких писаца.“

Роберто Болањо

Када је овај роман овјенчан престижном шпанском наградом Ералде, неколико утицајних критичара је посумњало да је Алан Паулс псеудоним иза којег се крије неко много познатије име или чак више њих. Роман је, наводно, био написан „сувише мајсторски“ и „достојно Пруста и Набокова“ да би његов аутор могао да буде неко ко ни у родној Аргентини уопште није познат. Тек кад је оскаровски редитељ Ектор Бабенко откупио права за адаптацију „Прошлости“, у шпанским новинама су се појавили текстови са насловима попут Алан Паулс ипак постоји.

Аргентински аутор се у овом роману хвата у коштац са капиталном темом, која је наглашена насловом. Колико дугогодишња љубав може уопште да постане прошлост и колико будућност људи може да се одвија независно од такве прошлости? На примјеру Софије и Риминија, који су дванаест година провели у вези која је дјеловала нераскидиво, рекло би се да нас прошлост обавезује више него што смо тога свјесни. Баш кад Римини помисли да је открио блистави свијет слободе и нових жеља, а онда нашао нову љубав и, чак, засновао породицу, у његов живот се, директно из времена које је сматрао завршеним, враћа Софија. Сваки нови сусрет двоје главних јунака делује изненађујуће: љубав из прошлости у садашњости добија нове облике. Да ли је Софија жена пуна љубави, пријатељ који хоће да спаси себи најближу особу или све чини с циљем да му се освети за раскид, јер није у стању да обузда страст? Одговоре на ова питања аутор вјешто одлаже до потпуно непредвидљивог краја романа који је навео последњег великог латиноамеричког аутора Роберта Болања да о Алану Паулсу напише: „Један од најбољих живих латиноамеричких писаца.“

 

Издавач: Лагуна, 2010.

 Кристофер Хоуп – Љубавници моје мајке

„Африка... За моју мајку била је то рјеч коју је изговарала без трачка нелагоде – као да је била њено власништво, као да живи сједињена с њом. А ја сам знао да би требало да се и ја с њом осећам подједнако лагодно и природно. На крају крајева, није ли управо то љубав? Уместо тога, осећање које сам гајио према њој било је сувише врело, неуравнотежено и грозничаво, као напад маларије. Осећао сам да би речи ’љубав’ требало приступити веома обазриво, посебно онда кад се доводи у везу с Африком – и све време мотрити на ремен с пиштољем – пошто је та реч често означавала неку врсту убиства.“

Смјештен у временски оквир друге половине двадесетог вијека, роман „Љубавници моје мајке“ је повијест о једном човјеку, једној жени и, поврх свега, једном континенту, испричана из визуре младића који одраста крај недокучиве и горостасне мајке. Она већи дио његовог дјетињства проводи у лову на буфале и слонове, пилотирању лаким авионима изнад Занзибара, Каира или Јоханесбурга или посвећено штрикајући... Иако женствена на начин који би се тешко могао уклопити у стереотипно поимање те ријечи – аутор је пореди са океанима, земљотресима и плимским таласима – она попут магнета привлачи ројеве необичних мушкараца. У покушају да разумије шта за његову мајку значи љубав, Александер заправо тражи свој пут кући и мир са градом који, попут ње, почива на супротностима.

С трезвеним и демистификаторским односом према историји и реалности, служећи се живописним и несвакидашњим ликовима, писац нас проводи кроз мрачне тунеле афричких расних сукоба, лажне револуције, њених привремених побједника и вјечитих губитника. Иако нас на овом путу све вријеме држи за руку, његов стисак је чврст, а све што нам говори духовито је, промишљено и – директно!

Иако Африка делује непремостиво далеко, читаоци ће с лакоћом и уживањем препознати слике из живота у свијету који је у исто вријеме пун њежности и насиља, шарма и тегобе, бола и љубави, а у том препознавању открити и ауторово увјерење да нам је потреба да будемо вољени и да негдје и некоме припадамо, свима заједничка, ма како различити били.

 

Геопоетика, 2012.

 Пол Остер - Невидљиви

Дио великог списатељског умјећа Пола Остера огледа се и у томе што је препознатљиво исти, а увијек различит и нов. Роман „Невидљиви“ је настао из пера исконског приповједача, али и метатекстуалног шаљивџије који не допушта читаоцу пасивно пролажење кроз реченице, већ настоји да га учини саучесником и саговорником. Јунак Остерове приче Адам Вокер, први и последњи човјек свог свијета, оставља иза себе рукопис који ће његове удаљене ближње подстаћи на болна преиспитивања и повратак у прошлост, у пишчеве омиљене, бурне и преломне шездесете. Пријатељство и љубав, али и убиство и инцест, умјетност, путовање, Париз и Њујорк, састојци су од којих Остер гради ово интригантно и заводљиво прозно дјело.

 

Геопоетика, 2010.

 


 

Орхан Памук - Чудан осећај у мени

„Има генијалности у лудилу Орхана Памука.“

Умберто Еко

Чудан осјећај у мени је љубавна прича и у исти мах модеран еп. Роман на којем је нобеловац Орхан Памук радио шест година, објављен у Турској децембра 2014. године, приповједа о животу у Истанбулу бозаџије Мевлута и његове љубави којој је три године слао љубавна писма. Више од четрдесет година, у раздобљу између 1969. и 2012, Мевлут на истанбулским улицама продаје кисело млијеко, бозу, пилав, чувар је паркинга. Посматра како улице испуњавају различити људи, како се велики део града руши и наново гради, како свијет пристиже из Анадолије и стиче богатство; с друге стране бива свједоком преображаја, политичких трвења и преврата кроз које земља пролази. Увијек га копка шта је извор нечег што га чини друкчијим од осталих, тог чудног осјећаја у њему. Али никада не престаје да мисли на продају бозе у зимским вечерима и на то ко је у ствари она коју воли. Да ли је у љубави важнија човјекова намјера или његова судбина? Да ли наша срећа или несрећа зависе од наших избора или нам се догађају мимо нас? У потрази за одговорима на ова питања, роман „Чудан осећај у мени“ даје слику сучељавања породичног и живота града, гњева и беспомоћности жена унутар дома.

 

Геопоетика, 2015.

 Ингмар Бергман - Разговори у четири oka

„Разговори у четири ока“ завршни су дио Бергманове својеврсне аутобиографске трилогије коју чине још и романи „Најбоље намере“ и „Рођени у недељу“. Овај велики мајстор филмског и књижевног рукописа са елеганцијом и беспоштедном искреношћу осликава чулни, дубоко интиман портрет своје мајке, виспрене, лијепе жене снажне воље, која је, како је то детаљно описано у „Најбољим намерама“, исхитрено улетјела у брак са Хенриком - брак који је за њу и сувише рано престао да буде извор задовољства и испуњења. Интимније и дубље него што смо могли да очекујемо, Бергман нас у овом роману причом о прељуби увлачи у тегобан покушај да разумије своје родитеље, њихов међусобни однос, као и однос према дјеци. Разапета између вјере и сумње, моралних стега и побуне, задовољства и кривице, Ана се у одвојеним разговорима, са пастором - духовним ауторитетом из дјетињства, мужем, мајком и најбољом пријатељицом, исповиједа, тражећи прави савјет, или опроштај, који би је усмјерили на пут ка срећи.Компонован у пет поглавља - разговора, овај лирски и на моменте туробан роман заправо је прича о вјечитим темама: усамљености, неутаживој потреби за љубављу, вјери у Бога, гријеху, слободној вољи, мистерији смрти, спасењу и искрености. По роману „Разговори у четири ока“, снимљен је 1996. године истоимени телевизијски филм који је режирала Лив Улман, а сценарио је потписао Ингмар Бергман.

 

Геопоетика, 2014.

 Татјана Толстој – Лаки светови

Геопоетика својим избором из двију књига најновијих приповиједака познате и много превођене у свијету руске списатељице Татјане Толстој (избором сачињеним у договору с њом) објављује још једно ремек-дјело врхунске прозе руске и свјетске књижевности.

Писане у жанру аутобиографске умјетничке прозе, ове приче се могу читати и као поглавља модерног повезаног романескног штива. Животни пут радознале, маштовите и промућурне дјевојчице, чије одрастање до пуне људске зрелости тече од друге половине XX вијека у вртлозима сучељавања и конфронтација разуђених опречних општих филозофских, идеолошких и индивидуалних људских концепција живота, бескрајно је поље за различите облике читалачке идентификације на свим меридијанима земаљске кугле захваћене „тихом ватром“ свеколиког вишесмисленог расијања.

 

Постоје ли „лаки свјетови“? Јесу ли и они тек „дим и сјенка“?

 

Геопоетика, 2015.


Светлана Алексијевич – Рат нема женско лице

Ова књига је исповјест, документ и дневник људског сјећања.

У њој говори више од двије стотине жена, које нам описују како су, као дјевојке које су сањале о томе да постану невјесте, постале војници 1941. године. Око милион совјетских жена учествовало је у Другом свјетском рату, најстрашнијем рату двадесетог вијека. Жене нису само спасавале и превијале рањенике, већ су и пуцале из снајперских пушака, дизале мостове у ваздух, одлазиле у извиђање и убијале… Убијале су непријатеља који је, с дотад невиђеном окрутношћу, нападао њихову земљу, њихове домове и њихову дјецу. Светлана Алексијевич, совјетска списатељица из Белорусије, провела је четири године радећи на овој књизи и посјетила преко сто великих и малих градова, вароши и села, биљежећи приче и сјећања ратних ветеранки. Совјетска штампа је књигу описала као „упечатљив извјештај о давно прошлим временима која су утицала на судбину цијелог народа“, али епизоде с прве линије фронта нису најважније – од њих су важнија узнемирујућа искуства жена у рату. У њиховим свједочанствима, прошлост се страсно обраћа садашњости, дижући глас против јучерашњег и данашњег фашизма… Рат нема женско лице, по мишљењу многих критичара, јесте ремек-дјело савремене књижевности, којим је Светлана Алексијевич засновала себи својствену књижевну врсту, „роман гласова“, литерарни приступ којим, на основу више стотина свједочанстава очевидаца, из прве руке ствара грандиозну слику једног времена, вјешто уклапајући појединачне исповијести у цјелину.

Поред неподијељене наклоности критике, дело „Рат нема женско лице“ наишло је и на изузетан пријем читалаца и убједљиво је најпопуларнији роман бјелоруске ауторке. Само у земљама бившег Совјетског Савеза, овај роман је продат у више од два милиона примјерака, а преведен је или се преводи на скоро четрдесет језика широм свијета.

 

Издавач: Чаробна књига, 2015.

 М. О. Волш - Сјај мог живота

Вудленд Хилс у Луизијани је мјесто дугих, врелих љета, комшијског роштиљања у сваком дворишту и буради леденог пива испод крошњи егзотичног дрвећа. Ипак, ускоро ће постати поприште злочина... Једног дана се Линди Симспон враћа кући из школе и упада право у замку: неко је чека, жица је затегнута између бандера на путу. Биће нападнута тек неколико метара од њене куће. Свједока нема и починилац није ухваћен. Њен комшија, четрнаестогодишњак, откад зна за себе је лудо заљубљен у њу. Он чврсто рјешава да нађе кривца и истражује све осумњичене у комшилуку. Међутим, прије него што се то љето оконча, постаће јасно да добронамјерни комшилук Вудленд Хилса много тога скрива. Иза сваке уредне бијеле ограде крије се сложена и тамна мрежа. У жељи да ријеши мистерију, малољетни детектив ће наићи на пријетећи, њему непознат свијет, који га све дубље увлачи у себе.

Овај изузетни роман који је уједно и проницљива студија о одрастању и о незаобилазним вриједностима заиста је оригинално дјело на данашњој књижевној сцени, а његов аутор посједује јединствен књижевни глас.

 

Издавач: Лагуна, 2015.

 


 

Никол Фоселер - Време дивљих орхидеја

Острво рајске љепоте. Млада жена, неукротива попут дивље орхидеје. И љубав, бурна и моћна попут океана.

Година је 1840. Сингапур, капија богате Азије, магнет је за бродове и људе из цијелог свијета. Прошло је тек двадесетак година од његовог оснивања. Ту живи Џорџина, послије мајчине смрти углавном је препуштена сама себи. У бујном и раскошном врту крај мора дјевојчица очију боје љубичице може слободно да лута и накратко заборави на своју усамљеност. Једног дана Џорџина у врту проналази повређеног дјечака: Рахарџа из народа Оранглаута, „морских људи“. Вољом судбине путеви им се током деценија непрестано укрштају, а ова забрањена љубав мијења њихове, али и животе њихових ближњих...

 

Издавач: Лагуна, 2015.

 Фатима Буто - Сенка полумесеца

Једног петка у Мир Алију, малом граду у пакистанским племенским областима близу границе са Авганистаном, у јутро које је обливено кишом, три брата срећу се за доручком. Убрзо потом најстарији брат који се недавно вратио из Америке позива такси и одлази у оближњу џамију. Други брат, љекар, одлази на посао, у болницу. Његова жена није се придружила породици тог јутра за трпезом. Нико не зна куда Мина одлази ових дана. А најмлађи брат, идеалиста, одлази негдје из града на мотоциклу. Са њим је лијепа, крхка дјевојка, чије су мисли преплављене ратом који је захватио њено родно мјесто.

Три сата касније њихов дан окончаће се разорним посљедицама. Петоро младих људи који покушавају да живе и воле у свијету страха и страдања, биће приморано на страшне изборе због онога што се догађало тог јутра. Иако је овај роман необичне одмјерености и оштрине смјештен у оквире старог, никад окончаног рата за земљу и достојанство, његова хитрина и неизвјесност којом прича тече говоре о потпуно савременој, дивљој борби у нашим срцима између заводљиве фантазије о личној слободи и вјечних захтева породице, друштва и историје.

 

Издавач: Лагуна, 2014.

  

Кристофер Хоуп – Лов на анђеле

У времену у коме приближавање читаоцима све чешће подразумијева удаљавање од књижевности, Кристофер Хоуп успјева да напише роман који посједује егзистанцијалну дубину праве, велике литературе, и привлачну снагу врхунског трилера.

„Некад сам се звао Винстон“, каже у првој реченици главни јунак романа, „бивши“ човјек који је олако повјеровао да прошлост припада искључиво прошлости. Садашњост ће га, међутим, лишити те илузије и принудити да још једном прође кроз мрачни лавиринт заноса и отрежњења, љубави и мржње, живота и смрти. Кроз тај лавиринт, чији су зидови саграђени у обличју безимене, али препознатљиве тоталитарне државе (безимене због тога што тоталитарне државе неизбјежно пате од кризе идентитета, а препознатљиве због тога што све цинично личе једна на другу), Чарлија Крокера води утвара Џоа Енџела, његовог друга из детињства. Утвара или анђео, анђео чувар или анђео уништења, питања су на која Крокер не умије да одговори, и та запитаност претвара његову причу у повијест о лову на анђеле. А њих, анђеле, није могуће снимити фотоапаратом - убијати их мецима, знатно је једноставније.

 

Издавач: Геопоетика, 2013.

 Анонимус - DEEP WEB - Мрачна страна интернета

Добро дошли на мјесто које Гугл не може да пронађе!

Изван граница познатог онлајн свијета који свакодневно походимо, изван Фејсбука, Твитера, Гугла или Јутјуба, леже непрегледна и неистражена пространства скривених сајтова – универзум који жели да остане недоступан и који чини више од деведесет одсто интернета.

Добро дошли на Deep Web – паралелни дигитални свијет, мјесто на интернету које једва да ико познаје: свијет сјенки, сакривен иза дигиталних зидина, мјесто анонимности, слободе и анархије које пружа уточиште узбуњивачима, борцима против репресивних система и свима онима којима је стало до своје онлајн приватности.

Али овај дигитални рај има и свој дигитални пакао у којем можете срести хакере, плаћене убице, трговце дрогама, оружјем, краденим кредитним картицама, дјечјом порнографијом или бијелим робљем.

Заснована на ауторовом личном искуству, разговорима са хакерима и полицијским агентима, Deep Web – Мрачна страна интернета, прва је књига на српском језику која студиозно освjетљава непрегледне дубине дигиталног подземља градећи својим открићима нову слику свијета у којем живимо.

 

Издавач: Лагуна, 2015.

 


 

Кристина Ковач - Дрво живота

Постоји ли погрешно вријеме за праву љубав?

Након рођења ћерке коју је жарко жељела, Катарина Молнар суочава се са чињеницом да је њен брак са Борисом на издисају.

На Клиничком центру, Дамјан Видак лежи на Интезивној њези са дијагнозом тешке болести и неизвјесним прогнозама.

Једног усамљеног сњежног поподнева, Катарина ће на Фејсбуку пронаћи управо Дамјана, старог познаника у драматично новим околностима. Њихове судбине неочекивано ће се спојити у причу о љубави кад јој вријеме није, у причу о храбрости, суочавању са слабостима и страховима, у причу о страсти, животним дилемама и одлукама које се морају донијети: Остати или отићи? Учинити оно што је „исправно“ или зграбити срећу објеручке?

 

Издавач: Лагуна, 2015.

 Милена Бускетс – И ово ће проћи

„Франсоаз Саган двадесет првог века.“

Био једном давно и негдје далеко, можда у Кини, неки моћан, паметан и милостив цар који је једног дана окупио све мудраце свог царства, филозофе, математичаре, научнике, пјеснике и рекао им: „Желим кратку реченицу која ће послужити у свим могућим околностима.“ Мудраци су се повукли и мјесецима размишљали. На крају су се вратили и рекли цару: „Смислили смо реченицу и она гласи: ʼИ ово ће проћиʼ.“ Па су додали: „Бол и туга пролазе, као што пролазе радост и срећа.“ Сад знам да то није истина.

Бланкина мајка је умрла. Она осећа тјескобу која се у њен живот увлачи због губитка. Након мајчине сахране, Бланка одлучује да се преко љета пресели у љетњиковац у Кадакасу са синовима, пријатељима, два бивша мужа и псом, не би ли нашла нову животну снагу. Истражујући болну, компликовану и страсну везу с мајком, срећући старе познанике и стичући нове, разочаравши се у љубавника, проводећи вријеме с најближима, прониче у срж тог односа и полако зацјељује ране настале након мајчине смрти.

Милена Бускетс преноси лична искуства у свој роман дајући му дубок лични печат. Кроз Бланкину причу, описујући болест и смрт њене мајке, као и њене односе са љубавницима и пријатељицама, вјешто преплићући дубоке мисли и лаган стил, списатељица говори о универзалним темама: о болу, љубави, страху и жудњи, туги и смијеху, очају и љепоти пејзажа у којем јој се повремено привиђа њена мајка јер они које смо вољели никада не нестају без трага. „Странице које су испуњене суптилном мудрошћу, добро балансираним хумором и њежношћу. Али ипак, или боље рећи пре свега, ово је први изврстан и непристрасан портрет генерације која до сада није имала свој глас у књижевности.“ Кармен Посадас

 

Издавач: Лагуна, 2015.

 


 

Лукас Хартман - Растанак са Занзибаром

Несвакидашња породична сага и прича о забрањеној љубави.
Чеслав Милош

Ко је била Емили Рите, позната као Салме од Занзибара? Арапска принцеза која је 1866. из љубави према хамбуршком трговцу Хајнриху Ритеу напустила завичај? Жена која је узела ново име, прихватила нову религију и започела у Њемачкој нови живот? Млада удовица која је у туђој земљи морала сама да подиже троје дјеце? Играчка политичких интереса и сплетки Њемачке као колонијалне силе и њених покушаја да заузме острво Занзибар? Бјекством арапске принцезе у Хамбург крајем 19. Вијека, почиње једна породична сага, велика пустоловина која читаоца води од Занзибара до Њемачке. Узбудљива судбина Емили Рите и њених потомака обиљежена је противрјечностима ислама и хришћанства, високог поријекла и горког сиромаштва, њемачке дисциплине и егзотике Истока... Лукас Хартман, један од најзначајнији швајцарских књижевника и добитник награде „Сер Валтер Скот“ за најбољи историјски роман, представља нам дио непознате историје, дирљиву причу о настојању да се у име љубави превазиђу све разлике.

 

Издавач: Издавач: Лагуна, 2015.

 Морган Макарти - У твојим сновима

Мајсторски осликан портрет породице и чудесних ликова који носе тешко бреме прошлости. "Она није део приче. Она је друга половина; једна је будна, једна сања у младој ноћи. Она је са мном, као и увек."

Одрастајући на имању својих предака у Велсу, Џонатан Ентони и његова млађа сестра Тео живе у изобиљу, али лишени родитељске љубави и пажње. Док сами брину једно о другом, заједно лутају чаробним предјелима Ивендона. Изненадна породична трагедија у њихов дом враћа баку Ив из Америке, која их брижно узима под своје окриље. Међутим, породица Ентони уплетена је у тајне из прошлости које генерацијама прате Ивендон. "Није потребно много да се стари живот одвоји од новог – неколико минута, ни толико.Један брз, непоштен ударац и схватите да стојите и гледате преко непремостивог, гледате место на које више никада не можете да се вратите, упркос чињеници да сте били тамо."

 

Издавач: Вулкан, 2014

 


 

Пола Хокинс – Дјевојка из воза

Роман „Дјевојка из воза“, изабран је за најбољи трилер у 2015, захваљујући гласовима читалаца широм свијета у избору који је организовао Good Reads.

Опсесивна љубав. Ледена дволичност. Притајено зло. Живот из снова претворен у ружну стварност.

„Ето видиш. Видиш шта си ме натјерала да урадим.“

Сваког дана Рејчел путује истим возом и пролази поред куће у којој је некада живјела, присјећа се живота који је неповратно изгубила. У мноштву ушушканих приградских домова, поглед јој изнова лута до једног у ком живи срећан брачни пар ‒ двоје младих, лијепих и наизглед срећно заљубљених супружника. Међутим, стварност је далеко од те идиличне слике, а Рејчел ће убрзо сазнати шта се крије иза затворених врата савршеног дома. Када се у мирном насељу догоди злочин, Рејчел ће схватити да је укључена у њега више него што је и сама свјесна. Ријешена да открије истину, мораће да се суочи са сопственим демонима. Док се горке успомене и духови прошлости вјешто прикрадају и одвлаче је све дубље у свијет обмана, истина је много ближе него што ико може да замисли... „У возовима су позната лица. Препознајем их и они вјероватно препознају мене. Не знам могу ли да прозру оно што заиста јесам.“

 

Издавач: Нова књига, 2015

 Нора Робертс - Пали анђео

Истражујући дивљину нетакнуте природе и мистерије љубави, злочина и лудила, Нора Робертс увући ће нас у страствени свијет свог новог романа.

Као једина која је преживјела масовно убиство у Бостону, Рис Гилмор очајнички се бори са кошмарима и нападима панике. Послије двије године лутања, скрашава се у Ејнџелс Фисту, у Вајомингу – бар привремено – и прихвата посао у локалном ресторану. Једног дана, планинарећи по локалним обронцима и дивећи се природи, угледа мушкарца и жену са друге стране ријеке. Свађају се. Туку се. Изненада, његове руке су око њеног врата... Мало ниже на истој стази, осорни самотњак Броди ужива у тренутку самоће. Али када Рис дотрчи до њега и исприча му шта је видела, мушкарац и жена су нестали. И када полиција пречешља мјесто на којем је Рис видјела убиство, не налази ништа. Нема знакова борбе. Ни свјеже улегнуте земље. Ни трагова аутомобилских гума. И нико у Ејнџелс Фисту јој не вјерује. Уосталом, Рис је нова у граду и има репутацију неуротичне и преосјетљиве – па чак и неурачунљиве. Можда је вријеме да сједне у кола и настави да бјежи. Ипак, она зна да у Ејнџелс Фисту постоји убица и једини који јој вјерује је Броди, упркос егоистичној жељи да је задржи поред себе. Рис сада мора да поклони своје повјерење Бродију – као и самој себи – како би убицу разоткрили прије него што буде касно.

 

Издавач: Вулкан, 2014

 


 

Џоџо Мојес – Снови у плавом

Урнебесна породица. Провокативни странац. Неодољива љубавна прича.

Када је супруг изненада напусти, Џес као самохрана мајка остаје да брине о двоје дјеце. Иако даје све од себе да задржи посао и одржи породицу на окупу, без довољно помоћи, љубави и подршке осјећа да јој живот лагано измиче из руку. Вријеме је да нешто предузме. У њен живот долази Ед Николс, човјек који одлично зна шта је усамљеност. Ипак, и поред својих проблема, можда први пут у животу, он жели некоме несебично да помогне. Романтична прича о жени коју ће један мушкарац истински изненадити. Двије изгубљене душе срешће се у необичним околностима. Да ли витез на бијелом коњу заиста постоји?

 

Издавач: Вулкан, 2014.

 Чеслав Милош - Абецедар

„Абецедар сам писао умјесто романа или као нешто на граници романа, у складу с мојим сталним трагањем за „обухватнијом формом“. Упитао сам се зашто се не бих опробао у форми коју досад нисам користио, која даје много слободе пошто не јури за љепотом, већ региструје чињенице... Чудан је то спектакл и сâм сам се, учествујући у њему, чудио некаквом обиљу које је измицало ријечима... читаво клупко испреплетаних судбина, трагичне и комичне; боје, облици, звучање различитих језика и различитих акцената“.
Чеслав Милош

Писана у форми рјечника, ова књига пољско - литванског нобеловца може се читати од почетка, из средине или с краја, а да се не изгуби нит пишчеве мисли ни цјелина његовог обухватног увида у доба у којем је живио, његове више или мање значајне протагонисте и догађаје који су га обиљежили, у „тај људски честар који називамо историјом наше савремености“.

Адам и Ева, алхемија, Америка, аутомобил, Балзак, богумили, Достојевски, енглески језик, град, глупост Запада, истина, прва љубав, новац, предрасуде, Рембо, слава, умишљање и знање – само су неке од близу двије стотине одредница о темама, појавама и људима које су Чеслава Милоша опсједале током живота и, како се сам изразио, походиле га попут „гласова људи које је некад познавао, или знао по чувењу или из књига“, стварајући јединствен романескни мозаик о двадесетом вијеку.

„Ова колекција уазбучених реминисценција пружа читаоцу несумњив утисак цјелине захваљујући Милошевим вишегодишњим филозофским и књижевним преокупацијама које су и овде присутне: краткоћа живота суоченог са ’ријеком заборава’ и парадокс хришћанске вјере у контексту несагледивих размјера људске патње.“
Кристен Кејс 

 

Издавач: Издавач: Лагуна, 2015.

 Ејовин Ајви – Снежно дете

Очаравајућа прича о усамљености, љубави и нади која ће отопити и најледенија срца. У дивљим пределима Аљаске двадесетих година прошлог вијека, насељеници Џек и Мејбел граде себи тих живот пун тешког и једноликог рада, обоје дубоко жудећи за дјететом које више не могу имати. Па ипак, они се воле снажно и у једном лакомисленом трену, у заједничкој игри на првом снегу, направили су дијете од снијега. Идућег јутра сњежног дјетета више није било – али остао је траг сићушних стопа. Недјељама ће обоје на тренутке опажати плавокосу дјевојчицу, саму у шуми, али се ни једно ни друго неће усудити то да помене, у страху да су давно закопане наде надвладале здрав разум. А онда ће се на њиховом прагу појавити дјевојчица која себе назива Фаина. Мала и бјелопута, она изгледа као да је настала чаролијом: иде у лов у пратњи црвене лисице, за собом оставља вихоре вијавице, некако успијева да преживи потпуно сама у суровој дивљини Аљаске. Док се боре да је разумију, Џек и Мејбел ће завољети Фаину као рођено дијете. Но у том дивном, бездушном крају често није све онако као што изгледа, а оно што ће њих двоје временом сазнати о Фаини све ће их преобразити…

Чаробан и заносан роман Ејовин Ајви прича је о двоје људи чија је чежња за дјететом толико снажна да су га можда и створили својом маштом. Подједнако блиставо као сњежни предјели у које је смјештено, Снежно дете сија снагом маште, вукући читаоца да зарони у једно мјесто које му је и далеко и присно, у бајку која је истовремено универзална и предивно јединствена.

„Благо сјеверњачког приповједаштва… Снежно дете ће вољети свако ко је упознао дугу зиму и утјеху коју пружа добра књига уз топлу пећ.“ Џон Стрејли

 

Издавач: Лагуна, 2013.

 


 

Алин Оханесјан – Орханово наслеђе

Роман препун емотивне снаге и историјског набоја који стоји раме уз раме са Хосеинијевим Ловцем на змајеве.

Када Орхановог дивног и ексцентричног деду Кемала – човјека који је изградио праву династију на ткању ћилима – буду пронашли мртвог, потопљеног у каци с бојом, Орхан ће наслиједити тај деценијама развијан посао. Но Кемалов тестамент доноси више питања него одговора. Породично имање је завјештано непознатој особи удаљеној хиљадама километара, времешној жени која живи у јерменском дому за старе у Лос Анђелесу. Њено постојање и тајновитост њене прошлости само ће продубити мистерију и питање због чега је Орханов деда свој дом у Турској оставио непознатој жени, а не сину или унуку. Имајући у рукама само прастари Кемалов скиценблок, ријешен да исправи неправду, Орхан одлази у Лос Анђелес. Тамо неће само разоткрити причу коју осамдесетседмогодишња Седа помно чува, већ ће схватити да Седина прошлост пријети да растури његову будућност. У свом изузетном роману Алин Оханесјан је створила два изузетно упечатљива лика – младића неупућеног у прошлост своје породице и своје земље, и старице коју прогони данак историје отет од њеног живота. Крећући се кроз вријеме, од последњих година Отоманског царства па све до краја двадесетог вијека, Орханово наслеђе тка приповијест о страсној љубави, неизрецивим страхотама, невјероватној истрајности и скриваним причама које нараштајима могу прогонити једну породицу. „Потресна прича о незамисливој жртви. Књига која зарања у најмрачније углове људске историје и израња с тананом слутњом наде.“ Киркус Ревиењс

 

Издавач: Лагуна, 2015.

 Гинтер Грас – Мачка и миш

Тинејџера Јоакима Малкеа природа је обдарила позамашном адамовом јабучицом. Када се једнога дана црна мачка прикраде и скочи на његову избочину на врату велику попут миша, овај инцидент ће одредити Малкеову судбину. Изопштен, не само због своје тјелесне мане него и због своје генијалности, натприродне способности дугог роњења, истанчаног осјећаја за етику и преране зрелости, Малке улаже огромне напоре да изведе низ невјероватних подвига који ће чак довести до тога да постане национални херој. Али цијена коју ће овај изузетни појединац платити систему због својих врлина биће превисока.

Виртуозно написана, новела Мачка и миш пуна је духовитих епизода, у чијој се позадини крије потресна прича о покушају да се сачува људско достојанство у страхотама тоталног рата и политике која је до њега довела.

 

Издавач: Лагуна, 2015.

 


 

Дарси Чан – Од суза бисери

Док становници Мил Ривера воде спокојан живот, у њему мирно спава строго чувана тајна. Дугих шездесет година у бијелој мермерној вили живи усамљена удовица Мери Макалистер. Док кроз прозор спаваће собе гледа на уснули град, на души и телу љубоморно скрива горке ожиљке, као једину успомену на свог супруга. Нове градске придошлице радознало вребају тренутак да открију ко је старица која води тако тих и повучен живот. Једина нит која Мери веже са спољним свијетом јесте стари, одани свештеник. Осим чудне навике да краде кашике, он чува још неке дубоке тајне, које ће, када угледају свјетлост дана, промијенити животе многих... Да ли је он у ствари једини који Мери искрено познаје? И зашто је многи нису никада видјели, нити ће икада успети? Дирљива прича о тријумфу пријатељства, која нас подсјећа на то да је љубав способна да вас пронађе гдје год се скривали.

 

 

Издавач: Вулкан, 2014.

 


 

 

Федерико Моћа – Тај тренутак среће

„Очајнички ми је потребно да о нечему сањам. Јер ако не сањаш, никуд нећеш стићи.“

Нико је млад, ироничан, довитљив. Он има само један проблем: његова дјевојка Алесија оставила га је без објашњења. Он то не може да прихвати: читава година дивних зарука грубо је избрисана. Срећом, ту је Кико, друг из средње школе – духовит лик пун енергије – који га вуче на забаве, вечере и пиће. Он је сушта супротност Нику: годину дана се забавља с двијема дјевојкама истовремено, ради преко интернета... и све то сасвим опуштено. Ника стално раздиру сумње и кајање, оптерећује га лош однос са оцем, а сада је напуштен, остављен и усамљен.

Љепота љета и жеља за животом и остварењем снова понијеле су ове младиће. С вјетром у коси и срцем на длану, они ће покушати да ухвате звијезду падалицу и искористе прилику да буду срећни...

„Тај тренутак среће“ говори о часу када скупимо храброст да искрено изговоримо „Волим те“, обасјавши тако читав свијет блиставом ватром среће.

 

Издавач: Нова књига, 2014.

 Николас Спаркс – Срећник

Амерички маринац Логан Тибо у Ираку налази у пијеску фотографију насмијешене младе жене; први порив му је да је баци, али из незнаног разлога носи је са собом. Ускоро почиње да га прати неочекивана срећа – побјеђује у покеру, преживљава окршај за окршајем, чак и онај најсмртоноснији у којем ће му погинути два пријатеља. Само његов најбољи друг Виктор сматра да има објашњење за то: та фотографија је амајлија и Тибоу доноси срећу.

 

По повратку у родни Колорадо, Тибо не успијева да истисне фотографију из мисли. Увјерен да жена са слике некако посједује кључ његове судбине, он полази на дуг пут како би је пронашао, али не очекује да ће Бет, снажна али и рањива жена коју ће упознати у Сјеверној Каролини, бити управо она којој се читавог живота надао. Између њега и Бет почиње да се рађа страствена љубав, али његова тајна ускоро ће запријетити да их растави.

„Срећник“ је истовремено њежна љубавна прича и драма пуна напетости која нам Николаса Спаркса представља у најбољем издању – незаборавни роман о изненадним путевима којима понекад креће наш живот и о моћи судбине да нас поведе ка искреној и трајној љубави.

 

Издавач: Нова књига, 2014.

 


 

Весна Радусиновић – Бело је црно

„Србија је коначно постала слободна и демократска земља. Никога овде ништа више није блам! Нека се до миле воље срамоте искључиво они који нису успели да искористе ситуацију, гужву и пометњу, они који се нису снашли, обогатили, нафатирали и прославили...

Свако је отприлике стручњак за све и – ништа! А кад је већ тако, апсолутно је свашта дозвољено и ништа није забрањено!“

Мајстор у игри разоткривања, Весна Радусиновић, кроз бритке, духовите и питке приче и колумне успјела је да, по ко зна који пут, својим оригиналним и већ препознатљивим стилом скине копрену сјаја и гламура са многих јавних личности – да их оголи али и пресвуче у оно што оне заиста јесу.

Настали у годинама бурних дешавања, ови текстови не само да нису изгубили на својој актуелности, него се могу читати као да су написани сада. За многе актере ових прича вријеме, тај лако варљиви посјед, као да је потпуно стало. Овај својеврсни књижевни времеплов нам на ироничан, саркастичан и полемичан начин казује да се у протеклој деценији у Србији готово ништа значајно није промијенило.

 

Издавач: Лагуна, 2005.

 Марк Леви – Друга идеја среће

Кад обичан живот постане необичан...

Филаделфија... Почетком прољећа 2010. године Агата бјежи из затвора у ком је провела тридесет година. Било јој је остало да одслужи још само неколико година. Чему онда тај бијег?

На једној бензинској пумпи у близини кампуса Агата ће кришом ући у кола дјевојке Мили и примораће је да је повезе не откривајући свој идентитет. Ношена неодољивом жељом за животом и слободом, Агата ће потпуно пореметити Милин сређен и устаљен живот , њену пријатну рутину. Међу њима је двадесет година разлике, али то неће бити препрека за двије жене да размијене приче о својим сновима, за које очигледно никада није касно, и о љубавима које се никад не гасе кад су оне праве.

Током петнаестодневног путовања кроз Америку, које подјећа на авантуре Телме и Луиз, сваки нови сусрет са особама које искрсавају из Агатине прошлости приближиће нас њеној тајни.

Докле нас може водити наша незајажљива потрага за срећом? Од чега никада не треба одустати?

 

Издавач: Нова књига, 2014.

 


 

Сандра Браун – У потрази за срећом

Радња романа нам говори о Ерин О’ Ши која је богата и успјешна млада жена коју, откад је сазнала да је усвојена, мучи само једно - жели да пронађе рођеног брата од кога су је раздвојили кад је имала два мјесеца. Послије трогодишње потраге стиже у Сан Франциско, пред улазна врата братовљеве куће, и не знајући да ће, покуцавши на њих, бити увучена у драму пуну породичних тајни.

Да ли ће се све компликације разријешити…прочитајте у овом узбудљивом роману.

 

 

Издавач: Liber Novus, 2015.

 Лијан Моријарти – Тајна мог мужа

У средишту романа „Тајна мог мужа“ налази се једно писмо које није било предвиђено да се прерано прочита:

„Драга моја Сесеилија, Будеш ли ово читала, тада сам ја сигурно мртав...“

Замислите само да вам је муж написао писмо које треба отворити тек након његове смрти. Замислите и то да је у писму исповиједио своју највећу и најмрачнију тајну - нешто што има снагу довољно разорну да уништи не само живот који сте заједно изградили, већ и животе других људи. Замислите и то да сте набасали на то писмо док је ваш муж и те како жив...

Сесилија Фицпатрик у животу има све - невјероватно је успјешна пословна жена, главни покретач и ослонац своје малене заједнице, а уз то је и врло посвећена супруга и мајка. Њен живот је одлично организован и беспрекорно уређен баш као и њен дом. Међутим, то једно писмо промијениће баш све, и то не само у њеном животу: Рејчел и Тес скоро да и не познају Сесилију - нити се међусобно знају - али ће тајна Сесилијиног мужа дубоко уздрмати и њихове животне приче.

"Зналачки написан, истовремено дирљиво и врло забавно, ово је књига која се чита у једном даху. Предиван ауторски стил - префињен, мудар, динамичан." Ен Ламо

"Шокантан, комплексна и врло промишљена, ово је књига око које ће се читалачки клубови напросто отимати. Изразито привлачно штиво!" Емили Гифин

 

Издавач: Нова књига, 2015.

 Харпер Ли – Убити птицу ругалицу

"Ми знамо да нису сви људи створени једнаки у оном смислу у коме би неки хтјели да повјерујемо– неки људи су паметнији од других, неки имају више могућности за успјех јер су се родили у бољим условима, неки људи зарађују више од других, неке госпође мијесе боље колаче од других– неки људи родили су се даровитији од већине нормалних људи.

Али у овој земљи постоји мјесто гдје су сви људи створени једнаки– постоји једна људска установа која сиромаха изједначава с Рокфелером, глупака с Ајнштајном, а незналицу с деканом факултета. Та је установа, господо, суд.(…) Наши судови имају мана као и свака људска установа, али у овој земљи судови су ти који све људе мјере истим аршином, и пред нашим судовима сви су људи створени једнаки."

Ове ријечи ставила је америчка ауторка Харпер Ли (1926) у уста једном од јунака романа „Убити птицу ругалицу“, адвокату Атикусу Финчу, приликом његове одбране црнца криво оптуженог за силовање бијеле дјевојке. Роман, написан 1960, добио је Пулицерову награду као „поштен коментар о животу и расизму на југу САД, и то у вријеме када покрет за грађанска права тек почиње да истиче неправично поступање са Афро-Американцима у земљи“. Догађаји у роману испричани су онако како их је видјела деветогодишња дјевојчица Скаут, адвокатова ћерка. Много је аутобиографских елемената у њему, казивање је искрено, живо и приступачно и младима и старима. Досад је роман преведен на четрдесет језика и продат у преко 30 милиона примјерака.

 

Нова књига, 2014.

 


 

Тимур Вермес – Опет он

Шта би Адолф Хитлер данас још могао да учини? Ова горка сатира покушава то једноставно да испроба, тако што га поново буди у данашњем Берлину. Она нас већ од прве странице тако болоно погађа, јер је њен протагонист прави Хитлер. Не онај комични Хитлер с телевизије, ни онај холивудски насилник, већ човјек од крви и меса који своју околину анализира на свој начин. Који муњевитом брзином и надасве оштроумно запажа људске слабости. Који непогрешиво слиједи своју бизарну логику, који је задрт, али не и луд. Ова књига о путовању Адолфа Хитлера са пусте пољане у средишту Берлина, преко киоска и турског сервиса за хемијско чишћење, па све до њемачке телевизије, представља прави ужитак који читаоце оставља без даха. Она је пакосна колико и перфидна јер читалац самог себе затекне како се све мање смије Хитлеру и почиње да се смије с њим. Смијати се с Хитлером - да ли је то у реду? Да ли се то смије? Откријте сами. Ово је напосљетку слободна земља. Још увијек.

 

Издавач: Нова књига, 2015.

 


 

Бранкица Станковић – Инсајдер, моја прича

Лична прича која се одвија динамиком и тензијом трилера пред очима читаоца. Отворено и храбро, Бранкица Станковић је одлучила да напише све оно о чему, због безбједносне процјене, мора да ћути. О онима који су, према званичним подацима, купили снајперску пушку да је убију, о онима који су прижељкивали да више никада не ради као новинар, о томе како је све преживјела и психички и физички, о томе да ли у Србији заиста постоје границе које се не прелазе и зашто је баш ту почео „Инсајдер“, о свему што се дешавало у позадини припреме сваког серијала. Истинита прича у којој чак ни имена нису измијењена...

 

Издавач: Самиздат В92, 2013.

 


 

Данијела Стил – Питања срца

Хоуп Дан је врхунски фотограф и живи сама у свом модерном поткровљу у Сохоу. Послиje једног трагичног губитка, коначно успијева да пронађе задовољство и мир у животу. А онда је тог Божића отишла за Лондон да фотографише једног писца свјетске славе.

Фин О"Нил зрачи топлином и дјечачким шармом, и убрзо успијева да одведе Хоуп на своје усамљено имање с огромном кућом у унутршњости Ирске. Хоуп не може да одоли његовом магнетизмуи брилијантном уму. Међутим, ускоро се појављују пукотине у његовим причама - празнине у прошлости, неколико невиних лажи, напади љубоморе... Хоуп изненада постаје сумњичава и бескрајно се уплаши мушкарца којег воли.Сама, хиљаде километара далеко од свог дома, осјећа се као да упада у вртлог сопственог ума. Да ли је само параноична? Колико лажи јој је рекао? Хоће ли искрснути још неке тајне? Да ли је могуће да тај божанствени, пажљиви мушкарац - попут ликова из његових мрачних, застрашујућих романа - крије нешто чак и горе?

 

Издавач: Evro–Giunti, 2013.

 


 

Харуки Мураками – Безбојни Цукуру Тазаки и његове године ходочашћа

 

Цукуру Тазаки је као тинејџер волио да сједи на жељезничким станицама и гледа возове како пролазе. Имао је четворо најбољих пријатеља – двојица момака звали су се Црвени и Плави, а двије дјевојке Црна и Бела. Једино Тазакијево презиме није у себи садржавало боју и он се због тога увек осјећао издвојеним, као неко „без иједне карактеристичне особине или индивидуалне особености“. Ипак, његово презиме значило је онај који нешто прави, гради... Изненада, једног љета, четворо пријатеља одлучује да прекине сваки контакт с њим и да га одбаци из своје групе. Ово болно, трауматично искуство годинама га је држало на граници смрти. Данас, шеснаест година касније, овај конструктор жељезничких станица креће у потрагу за одговорима, како би могао да настави даље. Иако је, баш као и „Норвешка шума“, базиран на реалистичној потки, овај роман сеже до најдубљих метафизичких беспућа. Док трага за разлозима одбачености, главни јунак је заправо на путу преиспитивања сопствених вриједности, покушавајући истовремено да нађе равнотежу између себе и свијета око себе, навикнут да живи у (не-усамљеничком) самовању. У потрази за истином, нестају јасне границе и оквири. Истина добија више појавних облика, вријеме губи уобичајену линеарну димензију, а замагљује се прелаз из јаве у сан. Ехо у којем су измешане прошлост и садашњост, испуњен је меланхоличним нотама минијатура из „Година ходочашћа Франца Листа“. Њима ће Цукуру Тазаки путовати ка ослобађању и на том ће путу схватити да „није склад једино што повезује људска срца, већ њихове ране“.

У овом роману, у којем се са зебњом описује таленат и дефинише слобода мишљења, постоји и реченица која се као какав мото понавља из поглавља у поглавље: „Кутију сећања можеш да затвориш, али не можеш да прикријеш историју“. Реченица тако једноставно опомињућа за све појединце и читаве народе који не могу одговорно да понесу терет прошлости.

Мураками се тако и у овој књизи о изгубљеном пријатељству заправо бави Великим Темама.

 

Издавач: Геопоетика, 2014.

 Габријел Гарсија Маркес – Очи плавог пса

Приче из ове збирке написане су између 1947. и 1955. године. У њу је укључена и чувена прича „Монолог Исабеле гледајући како пада киша у Маконду“, која је у неку руку камен темељац Маркесовог књижевног дјела и још један наговјештај његовог стила - у сваком случају појављује се мјесто по имену Макондо. Сцене из прича ове збирке, већ су биле објављене у и у роману „Сто година самоће“. Иначе у збирци се веома јасно осјећа утицај Франца Кафке и модерниста, толико да поједине приче из ове књиге, по тврђењу неких књижевних критичара, не подсјећају на каснијег Маркеса.

 

 

 

Нова књига, 2014.

 


 

Стивен Кинг – DR SLEEP

На ауто - путевима широм Америке, племе људи Прави чвор путује у потрази за храном. Изгледају безазлено – углавном су матори, обучени у много полиестера, и венчани за своје куће на точковима. Али као што Ден Торенс зна, а куражна Абра Стоун сазнаје, чланови Правог чвора су квазибесмртни, јер се хране „паром“ коју производе деца са исијавањем када их полако муче до смрти. Прогоњен неупокојеним житељима хотела „Видиковац“, гдје је у дјетињству провео једну страхотну годину, Ден је деценијама лутао и покушавао да се ратосиља очевог завештања очајања, алкохолизма и насиља. Најзад се скрашава у граду у Њу Хемпширу, налази уточиште у заједници Анонимних Алкохоличара и добија посао у старачком дому гдје остаци његове моћи „исијавања“ пружају утјеху људима на самрти. Уз помоћ далековидног мачора, он постаје „Dr SLEEP“. Ден затим упознаје Абру Стоун, и управо њен спектакуларни таленат, најсјајније исијавање икада виђено, изнова распаљује његове демоне и призива га у битку за Абрину душу и опстанак.

 

Издавач: Вулкан, 2013.

 


 

Харуки Мураками – Кафка на обали мора

Паралелна два путовања – једно, петнаестогодишњег дјечака Кафке Тамуре, који напушта дом бјежећи од оца с којим нема никакав однос и од његове едиповске клетве, и друго, времешног Накате, који се никада није опоравио од необјашњивог губитка свијести у дјетињству, за вријеме Другог свјетског рата, што је имало за посљедицу да не зна да чита и пише, али има способност да комуницира с мачкама, чине збуњујућу фабулу овог ремек-дјела магичног реализма које нас од прве до последње странице запљускује слојевима најразличитијих тема и мотива, чудноватим, надреалним, узбудљивим догађајима и ликовима. Џони Вокер који убија мачке да би њихове душе смештао у свирале, кише риба и пијавица, које се обрушују с неба, вјешта проститутка која цитира Хегела, а чији је макро – Сандерс, лик којег је Мураками „позајмио“ са плаката америчког пилећег царства КФЦ, војници из Другог свјетског рата, и даље младићи, за које је вријеме стало а простор има другу димензију...

Све се у овом роману одвија у оном вакуум простору између сна и јаве, гдје упркос суровим убиствима и инцесту, нема ни кривице ни гријеха, јер су људи само празне љуштуре, промјенљиви облици које попуњавају душе у пролазу.

Ова књига је изнад свега слава слободе имагинације, неспутаности духа и креације, уживање у путовању кроз магични свијет, јер „живот је метафора“. Као што је једна јунакиња у својој песми под називом „Кафка на обали мора“ „потпуно прескочила сувишне формалности попут значења и логике и успела да пронађе праве речи које у песми баш ту треба да стоје. А те речи је ухватила у сновима, као што би у ваздуху нежно захватила крила лептира у лету“, тако је и Мураками саздао овај роман. А те слободне ријечи творе некада и реченице које могу објаснити и љубав и историју и вријеме и сјећање. Тако велике теме изречене су само магијом. На овако оригиналан начин, то ипак може само Мураками.

 

Издавач: Геопоетика, 2014.


 

Харлан Кобен – Недостајеш ми

Књига прати причу о детективки Кет Донован из њујоршке полиције, а Харлан по први пут користи женски карактер као протагонисткињу. Кет носи ожиљке очевог убиства од прије 18 година, након чега је напушта вјереник Џеф Рајнерс.

Послије више година емотивне изолације, њена пријатељица јој поклања претплату на сајту за упознавање, гдје проналази изгубљену љубав и све дјелује као судбина. Међутим, стварност је била нешто сасвим друго. Упоредо са догађајима у њеном животу, Кет истражује случај нестале жене на захтјев њеног сина. Испоставља се да је Џеф био посљедња особа са којом је нестала жена виђена, а да је сајт за упознавање уједно и платформ за злочине који слиједе.

Овим трилером Кобен је још једном доказао да је мајстор вратоломних заплета.

 

Издавач: Нова књига, 2014.

 


 

Инду Сундаресан – Планина светлости

Величанствена прича о једном од најчувенијих дијаманата на свету. Бурна историја легендарног дијаманта поријеклом из Индије од сто осамдесет шест карата и оних у чијем посједу је био.

Како су се царства уздизала и падала, а моћни краљеви отимали о власт, блистави сјај тог камена никад није потамнио. Ријеч је о дијаманту Планина светлости – Кохинор – у чијим избрушеним страницама се одражава читава приповијест о љубави, пустоловини, освајању и издаји. Његово поријекло је уткано у мит, али је уистину тај заносни драгуљ вијековима прелазио из руке у руку, од владара до владара у Индији, Персији и Авганистану.

Прастари драги камен је 1850. године послат на други крај свијета, гдје ће одиграти пресудну улогу у испреплетеним судбинама дјечака-краља из Индије и младе енглеске краљице – краљице која полаже право на Планину светлости, па и на саму Индију у свом све већем царству, и сматра их најблиставијим драгуљима царске круне.

„Планина светлости“ је величанствена прича о губљењу и враћању, изненадним промјенама и истрајној истини обавијеним око пламтећег срца једног од најчувенијих дијаманата на свијету.

 

Издавач: Лагуна, 2014.

 Патрик Модијано – Дора Брудер

 

„Никада нећу сазнати како је проводила своје дане, где се скривала, у чијем се друштву налазила оних зимских месеци после свог првог бекства или када је, у пролеће, поново ишчезла на неколико седмица. И ту је њена тајна. Мала и драгоцена тајна коју џелати, наредбе, власт која се зове окупацијском, затвори, касарне, логори, историја или време – све оно што нас прља и разара – никада нису били кадри да јој украду.“

 

 

 

 

 

Издавач: Академска књига, 2014.

 Михајло Пантић – Стан без адресе

Књига прича, путописа и есеја о књижевности. Двије нове приче Михајла Пантића. Путописи из Сибира, Пољске и Египта. Расправе о томе шта је данас књижевност, ко је данас класик, како нас други виде, зашто је читање бескрајна прича и због чега је ведрина једини начин да опстанемо.

 

 

 

 

 

 

 

Издавач: Архипелаг, 2014.

 


 

Жозе Сарамаго – Седам месеца и седам луна

„Седам Сунаца и Седам Луна“ је роман који је прославио Жозеа Сарамага широм свијета. Поигравајући се историјским чињеницама и фикцијом, у стилу мајстора магијског реализма, препознатљивим стилом и особеним правописом, португалски нобеловац је створио готово надреално дјело о животу у осамнаестовјековној португалској краљевини. Кроз причу о чудесном покушају изградње једног дивовског манастирског комплекса у забитом селу Мафри, и амбициозној замисли једног свештеника о првом ваздухоплову, Сарамаго ће исплести очаравајућу приповијест о обичним стварима и необичним појавама, о љубави, прегнућу и човековој потреби да се приближи божанском.

 

У доба запањујућих јавних покајања јеретика, инквизиторских мучења, ширења куге и колонијализма, свештеник - отпадник Бартоломеу Лоуренсо де Гужмао изабрао је двоје људи, главних јунака романа, да му помогну у конструисању летеће машине: Балтазара званог Седам Сунаца, који само што се вратио са војне, и његову Блимунду звану Седам Луна, пророчицу која има моћ да проникне у душу сваког човека. Машина ће заиста полетјети, али ће изазвати неслућене посљедице…

 

Издавач: Лагуна, 2013.

 


 

Мишел Фуко – Историја лудила у доба класицизма

Паскал: „Сасвим је извесно да су људи нужно луди, па би, не бити луд, био још један облик лудила”. И још ове речи, Достојевског, из Пишчевог дневника: “Не доказује се себи сопствени здрав разум тако што се сусед затвара у лудницу”.

„Треба начинити историју тог другог облика лудила – тог другог облика преко којег се људи, потезом неприкосновеног разума којим затварају свог суседа, саобраћају и препознају кроз беспоштедни језик не-лудила; открити тренутак те уроте пре но што се коначно учврстила у владавину истине, пре но што ју је оживео полет побуне. Покушати да се у повести поново нађе она нулта тачка историје лудила, када је оно нераспознатљив доживљај, доживљај још неодељен од саме поделе. Описати, од почетка његовог скретања, тај други облик који, замахом и с једне и с друге стране, за собом оставља, одсада отуђене, глуве за сваку промену и као мртве једно за друго, Разум и Лудило. То је, сумње нема, неугодна област. Да би се њоме прошло ваља се одрећи удобности коначних истина, и никада се не препустити вођству онога што можда знамо о лудилу“.

 

Мишел Фуко

 

Издавач: Меditerran, 2013.


 

Мирко Магарашевић – Трагом Црњанског

„Есеји Мирка Магарашевића имају неколико циљева: да осветле онај део породичне приватности Милоша Црњанског са породицом Магарашевић, који је до сада био сасвим непознат; да открију колико је Црњански осећао и волео Београд ког више нема; да прошире досадашње увиде у поеме „Стражилово“, „Ламент над Београдом“, и утврде однос Исидоре Секулић према путопису Љубав у Тоскани, као и став Павловићеве Антологије (1964) према поетици Црњанског.

Аутор тумачи изворно документаран и висок књижевни значај Ембахада (И–ИИИ), док есеј „Црњански, данас“ указује, пре свега, на онај позитиван, новији, откривалачки однос наше теоријске и аналитичке критике према делу Милоша Црњанског.

Овим мултиполарним приступом Мирко Магарашевић са безброј биографских детаља, уводи читаоце у препознавање Црњанског у своме времену, помаже да се он као личност и писац, данас, боље прими и разуме“.

 

Горана Раичевић

 

Издавач: Академска књига, 2014.

 Љиљана Хабјановић Ђуровић – Наш отац

 

Послије шест романа из духовног циклуса списатељица се вратила својим „раним јадима“ и написала трећу књигу из породичног циклуса, наставак романа Ана Марија ме није волела и Женски родослов. Ова болна и искрена исповијест говори о многим искуствима која заувијек остављају трагове на души. О уцјенама љубављу. О небризи и равнодушности. О кривици, стварној и наметнутој. О покајању и праштању. Роман Наш отац јесте интимна исповијест, али, на жалост, он својом актуелношћу превазилази оквире интимне исповести. По неким подацима у Србији сто хиљада малољетника не виђа своје очеве, а деведесет пет процената тих очева не даје издржавање за своју децу.

Списатељица је књигу посветила свој заборављеној дјеци, а родитељима је упутила као својеврсну опомену и упозорење шта никако не смију да ураде својој деци. И као апел за очување породице. Јер, како каже, „породица је оно најважније што човек има уживоту. Без породице, човек је слаб, несигуран и рањив. Можда то најбоље знамо ми који нисмо имали породицу. Породица, то је љубав. То је безусловна љубав. А љубав је услов постојања“.

 

 

Издавач: Глобосино, 2014.

 Марио Варгас Љоса – Дискретни херој

Ново ремек - дјело мајстора латиноамеричке књижевности, добитника Нобелове награде за књижевност.

„Више волим да ме убију. Нећете добити од мене ни паре, јер мислим да ми часни, радни и пристојни људи не смијемо да се плашимо разбојника и лопова као што сте ви...“

Дон Фелисита Јанакеа, власника Превозног предузећа Наривала из Пијуре, неко уцјењује. Дон Исмаел Карера, власник осигуравајуће компаније из Лиме, смишља ужасну освету синовима беспосличарима који су покушали да га убију. Ова два човјека ипак нешто повезује – обојица су дискретни бунтовници који покушавају да преузму контролу над својом судбином. Док Исмаел пркоси свим конвенцијама свог сталежа, Фелисито бира да се ослони на неколико основних правила против уцене. Ниједан није борац за општу правду, али обојица се уздижу изнад свеопште осредњости да би живели у складу са својим сновима и идеалима.

С много хумора и помало мелодраме Варгас Љоса нам враћа и неке старе знанце, међу којима су и дон Ригоберто и доња Лукресија, смјештајући их све у данашњи Перу, гдје градови Пијура и Лима нису више физичка мјеста, већ краљевства имагинације насељена јунацима Варгас Љосиног свијета.

„Дјело које одликује потрага, она по скривеним угловима душе и моћи, за оним дјеловима од којих људи постају зли или узвишени.“ Ел Паис

 

Издавач: Лагуна, 2013.

 


 

Андреј Макин – Вољена жена

Велика страст привлачи руског синеасту Олега Ердмана да истражи тајну Катарине Велике. Ко је она била? Окрутна руско - њемачка Месалина са нимфоманским склоностима? Царица која истиче своју „републиканску душу“? Заводница филозофа, блиска са Волтером и Дидроом, Каљостром и Казановом? Ердман открива личну драму Катарине Велике – од њене прве љубави скрхане династичким интересима, до тајног путовања изван застрашујуће историје. Својим умјешним приповиједањем, Макин нас у овом великом роману води кроз читаву њену биографију.

 

Узаврелост европског осамнаестог вијека супротставља се жестокој виталности модерне Русије. Ердманово истраживање тако открива истинску слободу човјека у којој живот и љубав постају могући.

Издавач: Паидеиа, 2013.

 


 

Симонида Милојковић - Љубав у доба кокаина

Љубав у доба кокаина је драматична и поразна исповијест београдске студенткиње, коју је њен младић гурнуо у пакао дроге. Главна јунакиња Нина заљубљује се у свог вршњака, заводника и козера Марка, и постаје зависна од његове пажње и љубави. Али њен свијет се руши кад је се он засити и кад је остави. Спремна је на све да би га поново вратила, а када јој он у једном ноћном клубу понуди кокаин, без размишљања прихвата: тако се њеној зависности од љубави придружује и зависност од тешких дрога...

Ни у свом новом роману ауторка Грабљивице не преза да ствари назове својим именима, стварајући увјерљиве и препознатљиве ликове једне изгубљене генерације у земљи без наде и илузија, водећи радњу лако и једноставно. Посебну боју овом новом роману о странпутицама данашњих младих људи дају непосредан исповједни тон главне јунакиње, обраћање без увијања и прећуткивања, отворено и без кајања.

 

Издавач: Лагуна, 2014.


 

Владимир Кецмановић и Дејан Стојиљковић – Каинов ожиљак

Роман о мисији Ива Андрића у нацистичкој Њемачкој.

Прољеће је 1939. године и Европа је на ивици новог рата. У Берлин, престоницу нацистичке Њемачке, Краљевина Југославија шаље новог амбасадора. Реч је о врсном дипломати, угледном интелектуалцу и књижевнику Иву Андрићу. Дан након пријема код вође „хиљадугодишњег“ Рајха Адолфа Хитлера, посланик Андрић ће на згаришту испред Берлинске опере пронаћи књигу пјесама која носи наслов „Каинов ожиљак“. Написао ју је аустријски нациста рођен у Босни, мистериозно нестао у Ноћи дугих ножева. Истовремено, пратећи политичке потресе у Европи, крећу дипломатске и шпијунске игре између Њемачке и Краљевине Југославије које ће имати трагичан исход у потписивању Тројног пакта, пучу 27. марта и неминовном рату у коме ће горети цијела Европа. У срцу великог зла, прогоњен немирима, несаницом и жудњом, растрзан између дужности, љубави и моралних дилема, амбасадор Андрић ће кренути у потрагу за загонетним земљаком и тајном његове уклете књиге.

Роман Каинов ожиљак је истовремено узбудљив политички трилер, прича о немогућој љубави, потресна историјска драма, парабола о људскости у дехуманизованом свету, партија карата са ђаволом, фаустовска дилема једног великог писца и хипотеза о томе како је настао Андрићев роман Проклета авлија.

 

Издавач: Лагуна, 2014

 Прељуба – Пауло Коељо

 

Тридесетогодишња Швајцаркиња Линда, главна јунакиња књиге, незадовољна је својим животом, досадно јој је и тражи страст, нове изазове у интимном животу иако је срећно удата за инвестицијског банкара, има диван и сигуран брак, двоје дјеце и успјешна је новинарка. Њоме завлада велики “немир” и животна досада, гуши ју рутина, монотонија, осјећа равнодушности према свему.

Све се мијења када у њен живот ушета успјешни политичар, њен дечко из средњошколских дана, згодни али ожењени Јакоб. Живот добија нови смисао. Она открива љубавну страст и суочава се с изборима који ће промијенити њен живот. Је ли јој је прељуба донијела толико тражени мир и задовољство, прочитајте сами.

Осим тога,у овој књизи Koeљo описује начин живота у Швajцарској тј. Женеви – досадном и монотоном граду и земљи као што је и Линдин живот. Изврсна паралела и асоцијација.

Koeљо је овом књигом поново на врху топ листи најпродаванијих књига.

 

 

Издавач: Нова књига, 2014

 Централ парк – Гијом Мусо

КАлиса, млада париска полицајка, и Габријел, амерички џез пијаниста, буде се на клупи у Централ парку, лисицама везани једно за друго. Они се не познају и не сјећају се њиховог сусрета. Ноћ прије Алиса је била на забави са другарицама, док је Габријел свирао клавир у клубу у Даблину. Немогуће? А ипак… Толико питања… Како су се нашли у овако опасној ситуацији? Одакле крваве мрље на Алисиној кошуљи? Зашто један метак недостаје из њеног пиштоља? Алиса и Габријел немају избора - мораће да се удруже како би схватили шта се са њима десило и како на најбржи начин да се врате својим нормалним животима. Истина коју ће открити измијениће њихове животе из коријена.

Мусоови романи су продати у више милиона промјерака, преведени на више од 30 језика, а за све романе су откупљен филмска права. Централ парк није први роман Гијома Мусоа у издању Нове књиге- ту су и Само буди овдје, Зато што те волим, Врати ми се, Зов анђела, Дјевојка од папира и Сутра...

 

Издавач: Нова књига, 2014

 


 

Криве су звијезде – Џон Грин

Књига која је расплакала свијет! Упркос медицинском чуду које је смањило тумор и купило јој још неколико година живота, Хејзел је одувијек била у терминалној фази болести ‒ њено последње поглавље било је исписано одмах уз постављену дијагнозу. Али онда се у Групи за подршку појавио Огастус Вотерс, и њена прича је поново написана.

 

„Грин приказује праву љубав, двоје тинејџера који прихватају једно друго у понижавајућим физичким и емотивним искушењима – и то је романтичније од ма каквог заласка сунца на плажи.“

                                                                                                                                New York Times

Издавач: Нова књига, 2014

 


 

Пола душе – Весна Дедић Миливојевић

Књига „Пола душе“ је историјска мелодрама која ће провести читаоце кроз вртлоге страсти и љубави главних јунака, али и упознати их са животом на Цетињу и у Београду крајем деветнаестог и почетком двадесетог вијека, временом краљевских интрига Петровића, Обреновића и Карађорђевића, отварања првих амбасада, позоришних и биоскопских представа, балова, терена за голф, коњичких трка, романси, кафанских лумповања и јавних кућа.

После савремене трилогије бестселера „Заувек у срцу“, „Сунце мени, сунце теби“ и „Ти си мени све“, Весна Дедић Милојевић нас у роману „Пола душе“ враћа у вријеме између Берлинског конгреса и Првог свјетског рата, исписујући најљепше странице о посесивности и љубомори, жељама и илузијама, праштању и бесмислу, лицемјерном и правом родитељству, пријатељству и користољубљу... о двоје људи који би после разочарања у претходним браковима још једном да вјерују у срећу.

 

Издавач: Дедић, 2013


 

Гаврилов принцип (група аутора)

Четрнаест прича о Сарајевском атентату.

Сто година након што је на Видовдан 1914. Гаврило Принцип у Сарајеву убио Франца Фердинанда и његову жену Софију, четрнаесторо књижевних завјереника пише о догађају који већ цио један вијек никога не оставља равнодушним. И док се историчари ни до данас нису усагласили да ли је Гаврило Принцип био херој или терориста, да ли је Млада Босна била војно-политичка организација, културни покрет или претеча панк бенда, да ли су атентат организовали Апис и његова Црна рука или су га прећутно омогућили сами Аустријанци, четрнаест домаћих писаца из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Канаде и САД прионуло је на посао чији је резултат пред вама.

 

Издавач: Лагуна, 2014

 Андреас Питлер – Инспектор Бронштајн и случај убијеног нацисте

 

„Бронштајн је с муком откључао врата стана јер су му руке непрекидно дрхтале. Тек после неколико покушаја коначно је погодио браву. Несигурним покретом руке нагло отвори врата и, само што је ушао унутра, дохвати ракију. Тргну поприлично и погледа на сат. Ако је веровати Бронштајновим очима, сказаљке су показивале тачно дванаест. Овој земљи је куцнуо последњи час“.

 

Беч, март 1938. Нацисти само што нису преузели власт. Режим канцелара Курта фон Шушнига очајнички покушава да спаси земљу расписујући референдум о аустријској независности. Управо у то вријеме нацист на високом положају убијен је под сумњивим околностима. Инспектор Бронштајн позван је на мјесто злочина, и док покушава да уђе у траг починиоцима и разријеши још једно убиство које је услиједило, предстојећи аншлус Аустрије постаје све извјеснији. За Бронштајна је то двострука борба против времена...

Са „Инспектором Бронштајном и случајем убијеног нацисте“, Андреас Питлер успио је да читаоцу убједљиво дочара мрачну атмосферу посљедњих часова независне Аустрије.

 

Издавач: Лагуна, 2014.

 


 

Ден Браун – Највећа обмана

Када НАСА-ин сателит открије риједак предмет закопан дубоко у арктичком леду, посрнула свемирска агенција одушевљено објављује то откриће које ће имати далекосежне посљедице за политику НАСА-е и наступајуће предсједничке изборе. Како би потврдила вјеродостојност проналазака, Бијела кућа ангажује стручну аналитичарку обавјештајне службе, Рејчел Секстон. Заједно са другим стручњацима, укључујуци харизматичног научника Мајкла Толанда, Рејчел ће отпутовати на Арктик гдје открива нешто незамисливо: доказе о знанственој обмани која би могла завадити свијет. Али, прије него што успију упозорити предсједника, Рејчел и Мајкла напада екипа плаћених убица. Док бјеже преко опустошеног и опасног крајолика, свјесни су да могу спасити животе само ако открију ко стоји иза ове мајсторски испланиране завјере. Но оно што ће открити највећа је обмана!

 

Издавач : V.B.Z., 2007.

 


 

Патрик Зискинд – Парфем

Када се појавио 1985. године, роман „Парфем“ Патрика Зискинда постао је сензација широм свијета, и тада је продат у 12 милиона примерака. Поред многих интернационалних награда, „Парфем“ је од Њујорк Тајмса 1986. изабран за књигу године. Ту част могао је да подели још само са два њемачка романа: „Читач“ Бернхарда Шлинка и „Чамац“ Лотара-Гинтера Бухајма. „Парфем“ је био на листи бестселера њемачког магазина Шпигл више од девет година, а доминирао је и бестселер листама у Америци, Јапану, Француској, Енглеској, Шпанији, Италији... „Парфем“ је са њемачког преведен на 37 језика, и у том погледу представља најуспјешнији њемачки роман још од популарног Ремарковог дела „На западу ништа ново“.

 

У сиротињској четврти Париза рођена је беба, која је по рођењу напуштена и предата монасима као социјални случај. Међутим, монаси не могу да нађу никога ко би ту бебу усвојио. Беба је рођена са изразитим чулом мириса. Као дјечак, живи да дешифрује мирисе Париза, а касније ради као шегрт у парфимерији гдје показује изузетну способност за прављење парфема, мијешајући цвијеће, уља и биљке. У прављењу парфема је проналазио мир и унутрашњу срећу, али желио је да га цио свијет памти по уникатној ноти парфема. Трагајући за правим састојком и уникатним мирисом Жан Батист је почео да убија прелијепе младе жене не би ли добио најљепши парфем икад направљен...

Издавач: Нова књига, 2014.

 


 

Лук Хардинг – Досије Сноуден

Књига вишеструко награђиваног новинара британског листа „Guardian“ Лука Хардинга „Досије Сноуден" одговара на питања која би у ери Интернета требало да забрину сваког грађанина свијета, а уједно открива шокантне податке о раду и утицају обавјештајних служби.

Аутор књиге сматра да је Сноуден изазвао једну од највећих шпијунских афера модерног доба, а према неким тврдњама успио је да преузме више од 15.000 фајлова аустралијских обавјештајних служби, око 58.000 фајлова британских и 1,7 милиона фајлова америчких обавјештајаца.

Компјутерски геније Едвард Сноуден радио је као један од 1.000 систем администратора који су имали приступ строго повјерљивим фајловима америчке Националне безбједносне агенције, а постао је најтраженији бјегунац на свијету када је објавио податке о методама шпијунаже и прислушкивања.

 

Издавач: Evro Giunti, 2014.

 


 

Хелен Филдинг – Дневник Бриџит Џоунс

Бриџит Џонс је неудата тридесетогодишњакиња, у сталном настојању да постане боља личност, тако што ће изгубити који килограм, смањити број алкохолних јединица које попије у току дана, престати да пуши и да се нервира због мајчиних вјечитих примједаба, наћи бољи посао и сталног дечка. Драга духовита и самоиронична, Бриџет је стекла невјероватну популарност. Тек кад се добро насмијете њеним свакодневним брљотинама, схватићете да књига говори о томе како се свијет око нас неповратно измијенио.

 

 

 

 

Издавач: Нова књига, 2014.

 Елизабет Гилберт – Заувијек твоја

 

Ова духовита и проницљива књига пружа одговоре на сложена питања о правој љубави и стварном свијету који нас окружује. „Заувијек твоја“ је наставак бестселера „Једи моли воли“, на чијем се крају Елизабет заљубљује у Бразилца Фелипеа.

 

Двоје заљубљених селе се у Сједињене Државе, заклињу на вјечну љубав и вјерност, али и обећавају да се никада, ни под каквим околностима неће вјенчати због лоших искустава која су стекли у прошлим браковима и непријатних развода. Међутим, њихово обећање доведено је у питање када званичници владе САД-а, послије неочекиваног хапшења Фелипеа на граничном прелазу, дају пару могућност да бира – или ће се вјенчати, или Фелипе никада више неће моћи да крочи на америчко тло.

У овој књизи, Елизабет Гилберт, на интелигентан и осјећајан начин, искрено покушава да ријеши проблеме посвећености, заљубљености и вјерности, имајући у виду сва друштвена очекивања и ризике који прате заједнички живот. Роман „Заувијек твоја“ јасно велича живот са свим добрим и лошим посљедицама које истинска, права љубав носи са собом.

 

Издавач: Нова књига, 2011.

 


 

Љубинка Милинчић – Последњи Романови - Пут патње

Ово је узбудљива и пријемчива књига која из новог угла сагледава важну историјску тему – убиство царске породице Романов. Књига је жанровски тешко одредива јер садржи елементе публицистике, истраживачког новинарства, историјског романа, путописа... Милинчевић је повезала историографију са детаљима пронађеним у архивима, свједочењима, а оно што ову књигу чини драгоцјеном је то што је ауторка реконструисала политички, историјски, друштвени, породични контекст и уклопила га са фотографијама, али је и током свог живота у Русији и сама посјетила сва мјеста важна за настанак ове књиге.

 

Издавач : Руссика, 2013.

 


 

Џејми Форд – Боје љубави

Године 1986., након смрти своје жене, Хенри Ли сазнаје да су у подруму хотела Панама пронађене ствари које су припадале јапанским досељеницима за вријеме Другог свјетског рата. Хенрију полако навиру сјећања од прије четрдесет година када је упознао Кејко Окабе, Американку јапанског поријекла. Док се свијет налазио у хаосу, између Хенрија и Кејко родили су се љубав и пријатељство, који пркосе дубоко укоријењеним предрасудама и ужасима рата. Сада, четрдесет година касније, Хенри проналази давно заборављене ствари које су припадале Кејко и њеној породици.

 

Ово ће за њега представљати путовање на којем ће морати да преиспита све жртве које је начинио зарад породице, љубави и домовине.

 

Издавач: Алнари, 2012.

 


 

Александар Гаталица – Невидљиви

 

Роман „Невидљиви“ алегоријска је приповијест о историји модерне умјетности, обликована у посебно тешком тренутку, када је свет захватио рат. Ни данас није разјашњена судбина модерне умјетности, као ни то да она нешто говори и о савременом човјеку, што је посебно тешко прихватити. Гаталица у роману поставља питање како је после прве изложбе импресиониста 1874. дошло до тако неочекиваног развоја модерног сликарства које је дочекано са презиром и исмијавањем. „Невидљиви“ се развија као прави билдунгсроман о карактерима који од малих играча епохе постају контролори историјског тока умјетности.

 

Роман „Невидљиви“ написан је у тридесет три писма која др Димитрије Герасим из болесничке постеље, почев од 1953. године шаље свом младом пријатељу у Чикаго и у којима открива своју улогу у највећој умјетничкој завјери вијека. То нису уобичајени трагови преписке, већ епистоле које обухватају опис епохе, догађаја, размишљања и наравно, граде снажан романескни заплет.Тако се у „Невидљивима“ већ зачео онај дијалог са умјетницима који је Гаталица наставио у „Великом рату“ са Гијомом Аполинером, Жаном Коктоом, Фужитом, Маном Рејом, Кики са Монпарнаса...

 

Издавач: Вулкан, 2013.

 


 

Елена Кедрос – Девојчице са Олимпа

Сид, Луче и Хун три су обичне дјевојке, средњошколке, које се као и све њихове вршњакиње заљубљују, свађају и воле да воде дуге телефонске разговоре. С једним изузетком... њих три су богиње. Сид посједује моћ Артемиде, Луче Афродите, а Хун Атене, али још не знају да их у потпуности користе. Ове три изузетне дјевојчице наићи ће на врло компликован проблем. Мораће да заштите Морфеја, бога снова, како не би пао у шаке Ареса, господара рата. Аресове слуге имају најопасније оружје, а пријатељство три богиње изненада ће се наћи на озбиљној проби. Штавише, Хун ће открити да има моћ за коју није могла ни препоставити да постоји, а то је вјечни пламен љубави између Атене и Морфеја, који ни само вријеме не може да угаси.

 

Издавач: Вулкан, 2013.

 Горан Гоцић – Таи

„Схватам да је флерт најпре игра скована да живот, који је по себи тужан и тегобан, учини лепшим. Флерт је пружена, али не увек и продужена рука љубазности која се по правилу враћа, а каткад претвори у загрљај. Треба умети дозирати флерт и, још вежније, треба умети реаговати на њега с једнако меком љубазношћу и проницљивошћу:онај који реагује грубо на флерт непристојан је играч; онај ко га преозбиљно схвата лак је плен“

 

Роман „Таи“ Горана Гоцића, још је једна у низу књига у српској књижевности које се баве темом Далеког истока. Књига се може назвати и књижевним догађајем сезоне, за коју је аутор добио двије награде, награду „Милош Црњански“ и Нинову награду критике за роман године.

Главни јунак је разочарани , разведени интелектуалац средњих година, који креће у потрагу за смислом који му упорно измиче. Жудња за авантуром јунака одводи на Тајланд, гдје упознаје Тајланђанку, жену која ради у ноћним клубовима, у којима се „купује „ и „продаје“ гријех. Оно што започиње као класични секс туризам и жеља блазираног Западњака да конзумира нешто ново и егзотично, у случају главног јунака добија неочекиван обрт. У тајландском сексуалном рају, јунак, иначе склон интроспекцији, упушта се сложене игре преиспитивања идентитета, смисла живота, цивилизацијских и религијских разлика, мушко-женских релација, односа према браку, породици, љубави, вјерности...

„Таи“ је лекција егоцентричном Западњаку о томе како да излијечи свој его податношћу Источњака.

 

Издавач: Геопоетика, 2014.

 


 

Слободан Владушић – Ми, избрисани

„Ми, избрисани“, први је српски сајбер роман, литерарни експеримент ни сличан било чему што смо могли да прочитамо на српском језику. Стављајући у први план интелигентну камеру која снима ријалити шоу у Румунији, комбинујући модерне технологије, SF, детективску причу и рафинирану фантазмагорију, Владушић је заиста помјерио границе писане ријечи. Радња се одвија у неименованом граду у којем је лако препознати шишчев родни, али истовремено и у безграничне просторе виртуелног, у „secondlife“ свијет, који пријети да у свим аспектима надмаши онај „стварни“. Виртуелни и стварни свијет се преплићу и интегришу и то на начине од којих неки тек треба да буду остварени, чиме се овај роман сврстава у жанр научне фантастике. Али, научна фантастика је код Владушића као и код Маргарет Атвуд или код Орвела, само средство да се нагласе одређене идеје, да се помјерањем стварности нагласи већ постојеће стање.

 

Издавач: Лагуна, 2013.

 


 

Николас Спаркс - Уточиште

„Уточиште“ је љубавна прича зачињена елементима трилера кроз коју Спаркс истражује посљедице љубави која се преобразила у зло и доноси напету причу о жени која мора да научи да поново вјерује како би поново вољела.

Када се у градићу Саутпорту, у Сјеверној Каролини појави тајанствена млада жена по имену Кејти, њен изненадни долазак побуђује питања о њеној прошлости. Лијепа, али повучена Кејти ријешена је да избјегне стварање личних веза све док је низ догађаја не увуче у два односа која успоставља и преко своје воље – један са Алексом, удовцем, власником продавнице и оцем двоје дјеце, а други са Џо, срдачном сусјетком која живи сама.

Кејти се бори са мрачном тајном која је и даље прогони и ужасава, с прошлошћу због које се препуна страха отиснула на мучно путовање на други крај државе до склоништа које ће пронаћи у Саутпорту. Уз разумијевање и саосјећање које јој пружа Џо, Кејти на крају мора изабрати између живота који пружа привремену сигурност и оног, који уз опасност доноси и награду.

 

Издавач: Лагуна, 2013.

 


 

Пауло Коељо – Рукопис откривен у Акри

„Поражен је само онај ко одустане“

 

Четрнаести јул 1099. године. Јерусалим очекује напад крсташа. Унутар градских зидина мушкарци и жене свих узраста и вјероисповијести окупили су се да чују тајанственог човјека, познатог као Копт. Људи траже да им говори о њиховим страховима, непријатељима и борби. Данас, много вјекова касније, одговори овог мудрог човјека свједочанство су о непролазним људским вриједностима. Ко смо, чега се бојимо и чему се надамо, сазнаћемо унутрашњим знањем и вјером, а не кроз недаће које нас окружују.

 

 

Издавач: Лагуна, 2013.

 


 

Елизабет Хејнс – Најмрачније место

Кетрин је била толико дуго сама да је одмах уочила добру прилику. Прелијеп, харизматичан, спонтан, Ли је сувише добар да би био стваран. Али и он има своју мрачну страну. Због његовог непредвидивог, понекад застрашујућег понашања и потребе да све контролише, Кетрин је све више изолована. Сатјерана у најмрачнији угао свог свијета, она пажљиво планира бјекство. Четири године касније, покушавајући да се избори са својим демонима, Кетрин повјерује да је коначно безбједна. Док један телефонски позив не промијени све...

 

 

 

 

Издавач: Лагуна, 2013.

 Архимандрит Тихон (Шевкунов) - Несвети а свети и друге приче

„Многи људи проживе свој живот, а да сами себе не упознају. Ми само имамо некакву представу о себи, или некакву уобразиљу која зависи од наше сујете, гордости, амбиција и осетљивости на увреде. А истина је, ма колико нам се то болним чинило, да смо несрећни, и јадни, и сиромашни, и слепи, и наги. Сећате ли се тих речи из Откровења? То се може открити само кроз јеванђељски и крајње поштен однос према себи. А ако баш хоћете, управо то и јесте право смирење. Оно ни најмање не понижава човека. Напротив, управо они који прођу кроз то искушење и спознају страшну али праву истину о себи и постају свети. То су исти они прозорљиви људи, пророци и чудотворци који код вас изазивају такво одушевљење“.

 

Издавач: Чувари, 2013.

 


 

Амос Оз - Прича о љубави и тами

„Прича о љубави и тами“ је најкомплекснији роман израелског писца Амоса Оза. Аутобиографски роман „Прича о љубави и тами“ епске ширине, описује живот дјечака у Јерусалиму. У граду који трпи велике промјене, одраста Амос, чији су родитељи интелектуалци разапети између жеља, снова и обавеза. Самоубиство дјечакове мајке смјештено је у само средиште романа, и управо ће тај трагични догађај заувијек обиљежити и одредити његов животни пут. Вјечна жалост, осјећај кривице, љубав и мржња према мајци која га је као дванаестогодишњака оставила да размишља о разлозима таквог чина, оквири су романа који ће свакако остати забиљежен као један од најпотреснијих и најљепше написаних књижевних дјела.

„Прича о љубави и тами“ је књига већа од живота у којој Амос Оз улази у све поре историје своје породице, а читалац има осјећај да листа фото-албум. Духовит и њежан, Оз се безрезервно предао овој причи не бјежећи од сентименталности.

 

Издавач: Лагуна, 2013.

 


 

Ајад Актар - Амерички дервиш

Амерички писац пакистанског поријекла, Ајад Актар, широј читалачкој публици је познат по свом првом роману „Амерички дервиш“. Актара је часопис „New York Times“ прогласио достојним насљедником Халида Хосеинија.

Хајат Шах је млади Американац. Његов уобичајени живот – одласци у школу, играње бејзбола и видео-игара – одликује се само његовим пакистанским наслијеђем и честим затезањем односа између његових родитеља, који се свађају због нечега што је он одвећ млад да схвати. А онда стиже Мина, и све се мијења.

Мина је најстарија другарица Хајатове мајке. Независна је, лијепа и бистра, и из Пакистана стиже на праг код Шахових када се распадне њен несрећни брак. Чак ни Хајатов сумњичави отац не може да порекне да Мина у њихов дом уноси бодрост и срећу. Њена дубока духовност оживљава муслиманску вјеру породице, што код Хајата наилази на одјек као ништа до тада. Проучавајући Куран поред Мине и уживајући у њеној усрдној пажњи, он осјећа да има један сасвим нови циљ и да је све више заљубљен у своју учитељицу. Када Мина упозна човјека с којим почне да се виђа, Хајат се осећа изневјерено. Његове растуће страсти, и духовне и љубавне, приморавају га да преиспита све у шта је повјеровао као у истину. Управо када Мина пронађе срећу, Хајат је принуђен да нешто учини – нешто што ће имати разорне посљедице по све које он највише воли.

„Амерички дервиш“ је блиставо написан, одмјерен и емотивно силовит поглед на узајамно дјеловање вјере и савременог живота. И сам аутор одрастао је на америчком Средњем западу, те посредством главног јунака Хајата Шаха, читаоцима сликовито приказује моћне силе које утичу на младиће и дјевојке који одрастају као муслимани у Америци. Ово је искрен, личан роман о којем ће читаоци размишљати дуго након што окрену посљедњу страницу.

 

Издавач: Лагуна, 2013.

 


 

Мелиса Хил - Нешто из Tiffaniya

Пета авенија на Бадње вече у Њујорку најблиставија је улица на свијету. Двојица мушкараца који се не познају купују божићни поклон за жену свог живота. Док је за Итана то куповина живота у коју је уложио срце и много новца, за Герија је то „нужно зло“ и радије би тај новац спискао на себе. И Итан и Гери се одлучују за славну драгуљарницу Tiffany's, али у врећицама са којима излазе на улицу крију се потпуно другачији дарови. Када Герија удари такси, Итан му помогне и позове Хитну помоћ. Ни један ни други не слуте да је у цијелом том метежу дошло до замјене поклона! Невоље произашле из те забуне узбуркаће многе страсти и довести у питање важне животне одлуке. И баш када се чини да је из цијеле те збрке немогуће наћи излаз, чаролија из Tiffaniya почиње да дјелује...

 

Издавач: Знање, 2012.

 


 

Ана Кери - Права Ребека

„Зовем се Ребека Раферти, имам 14 година, живим у Даблину и имам рок бенд "Хеј, луткице!". Само да знате – мама ми је познати писац, али мене стварно не занимају њене досадне књиге за одрасле. Али, замислите, сада је написала књигу о девојчици мојих година и СВИ мисле да сам то ја! Најгоре од свега је то што тако мисли и разносач новина, а он је најзгоднији момак кога сам у животу видела! И тако ме је мама по ко зна који пут поново избламирала. А уз све то, она грозна Карен из мог одељења не престаје да ми се подсмева. И како сад у таквим условима да вежбам са Алис и Кас за Фестивал клупских бендова?! Како?!“

Уколико имате проблема са ћерком тинејџерком, а не знате како да јој приђете, ова би књига могла да помогне и вама и њој! Најљепше је неке књиге читати у „четири руке“, а ова је идеална за тандем маме и ћерке.

„Права Ребека” је прва књига младе новинарке Ане Кери из Даблина. Тинејџерима ће се допасти јер је узбудљива и открива им да млади њиховог узраста свуда у свету имају проблем у комуникацији са родитељима и вршњацима. Занимљива је и за родитеље који желе да љепше и успешније комуницирају са својом дјецом.

 

Издавач: Креативни центар, 2013.

 


 

Балтасаре Кастиљоне - Књига о дворанину

Први пут објављен на српском језику, роман „Књига о дворанину“ Балтасара Кастиљонеа (објављен 1528. године) представља ремек-дјело италијанске ренесансне књижевности које је снажно утицало на главне токове европске духовне културе од шеснаестог до осамнаестог вијека.

Ријеч је о спису изузетне умјетничке снаге који говори о друштвеном карактеру високе ренесансе, али и о духовном умијећу водећих мислилаца и припадника племства окупљених на војводском двору Монтефелтра у Урбину, марта 1507. године. Прибјегавајући маниру „сценске игре“, поменути актери описују савршеног дворанина и друштво дворских дама - истичући врлине које треба да красе припаднике високог дворанског крига. Разговор се креће од суштине витештва, па све до интелектуалних дебата о језику, књижевности, сликарству и вајарству, умијећу приповиједања и изрицању мудрих досјетки, улози жена, њиховој части и женствености.

Велике фигуре свјетске књижевности, Рабле, Монтењ, Сервантес, Шекспир и Џејмс Џојс били су фасцинирани овим ренесансним романом.

 

Издавач : Албатрос Плус, 2012.

 


 

Историја пријатељства - приредила Барбара Кејн

„Пријатељима је све заједничко“ - Питагора

 

Значај који се придаје пријатељству у савременом друштву не може се прецијенити, а овај однос у јавности непрестано се анализира у штампи, на филму, телевизијским емисијама...Интересовање шире публике за пријатељство праћено је и његовим проучавањем у великом броју научних студија, које су у скорије вријеме покренуте. Социолози, психолози, антрополози, историчари и филозофи у великом броју су се окренули теми пријатељства. Њихова истраживања углавном настоје да утврде различите начине на које се пријатељство дефинише, тумачи и практикује у свакодневном животу различитих култура. Протеклих 2.500 година, почев од класичне Атине па до данашњег дана, период је који пружа могућност да се прикаже колико је велики значај који је придаван пријатељству као односу који истовремено представља основ друштвеног и приватног живота. Истражени су континуитет и промјене у начину на који су људи тумачили улогу коју овај однос има у њиховом друштвеном, сексуалном и породичном животу. Ова књига је резултат истраживачког пројекта који је окупио филозофе и историчаре са посебним интересовањима на пољу класичне грчке филозофије, историје средњег вијека, ренесансе и модерне Европе и Сједињених држава.

 

Издавач : CLIO, 2011.

 


 

Снежана Милинковић - Декамерон : Књига о љубави

Тумачење „Декамерона“ у свјетлу питања љубави. Прецизна и детаљна анализа културних и историјских околности у којима је „Декамерон“ настао, као и културноисторијских слојева који су омогућили настанак једног од највећих дјела у историји свјетске књижевности. Изврсна студија о приповједачким поступцима на којима су засноване поједине приче у „Декамерону“. Расправа о томе како данас читати „Декамерон“ и шта нам данас „Декамерон“ говори. Ова књига је одговор на питање зашто је Бокачо наш савременик.

 

 

 

Издавач : Архипелаг, 2011.

 


 

Зоран Стојиљковић - Држава и корупција

Као социолог политике, као опсерватор и критичар политичког живота, аутор прати деценијама дугу пловидбу Србије у условима историјског невремена. Пошавши из луке фолклорно-балканске варијанте меке диктатуре у обличју социјалистичког управљања, путујући преко паклених митских острва национализма, стиже до грабежљивог капитализма. Расплићући замршено клупко транзиције, приватизације и корупције, ауторова сазнања поазују Да се управо политичка „високонапонска“ корупција нашла у средишту „слабе“ или „меке“ државе.То је и разлог што је политичку корупцију и слабу државу видио као два лица исте медаље. Др Зоран Стојиљковић анализира кључне процесе и њихове досадашње ефекте на позицију, садржаје свијести, социјални и политички капитал „обичних“ грађана. Настоји да идентификује актере и скицира правце пожељних друштвених промјена, полазећи од увјерења да нема консолидовања демократије без истовременог раскида са поданичким менталитетом и популистичком културом.

 

Издавач: Факултет политичких наука : Чигоја штампа, 2013.

 


 

Љубинка Добросављев - Чаробни прсти

Она је лијепа, богата и талентована. Такође је и усамљена и чезне за љубављу и пажњом. И болује од неизљечиве болести.

Живот је испуњен патњом од рођења до смрти и вреба сваког човјека испитујући границе стрпљења, милосрђа, доброте, љубави, наде и вјере. Сваки пут када би се јако прехладила или током ноћи имала страховите грчеве и болове у мишићима, Сања је помишљала да је то крај. У тим тренуцима је очекивала да се из сна не пробуди и оде мајци у загрљај. Али жеља за животом, за младошћу која је ипак само њена, увијек је успијевала да побиједи најболније тренутке слабости и туге. Храбро је одлучила да живи од данас до сутра. Да зграби живот као што орао граби плијен и да ради све што ће је усрећити.

 

Издавач: Вулкан, 2013.Јован Делић: Иво Андрић - мост и жртва

У луксузно опремљеноj монографији која доноси многобројне репродукције фотографија, умјетничких дјела и предмета, по оцјени једног од рецезената, Рајка Нога, уочљива су два паралелна напора: „Делић jeдао целовит поглед на личност и дело Иве Андрића. To je учинио енциклопедијски информативно, обухватно, a eкономично – онако како би то Андрић волео. Знатно обимнији део књиге, аналитичан је и неизбежно мозаичан, али Делићеви мозаици свагда бацају зракасту светлост по дубоким и тамним просторима разуђене Андрићеве књижевне грађевине, осветљавајући је изнутра, свеједно да ли је у питању Андрићева поезија, есејистика, приповетка или роман“. Други рецезент, др Драган Хамовић закључује да Делић „ у свом ауторском рукопису обједињује скрупулозност и поуздану подлогу научника и страсну, саучесничку посвећеност читаоца, делатно показујући да једно не искључује друго, напротив. О књижевности се, ипак, може и тачно и лепо писати, на то нас, уосталом, сама Андрићева књижевност, чија је лепота и у дубинској тачности израза и описа, унеколико и обавезује“.

 

Издавач: Православна реч, 2011.

 


 

Ана Бужињска, М.П. Марковски : Књижевне теорије ХХ века

А. Бужињска и М.П. Марковски разматрају најновије књижевне теорије прошлог вијека од психоанализе до постколонијализма. Аутори су се постарали да богатство садржаја и компетентна анализа буду пропраћени јасноћом и прецизношћу излагања. Сваком од књижевнотеоријских праваца посвећено је посебно поглавље допуњено корисним додацима, као што су објашњења кључних појмова, хронологије и обимне библиографије. Несумњиву особеност чини чист и сликовит језик. Књига садржи и „карту“ књижевних теорија. Захваљујући свему овоме, овај приручник се препоручује не само будућим проучаваоцима књижевности, него и студентима хуманистичких наука.

 

Издавач : Службени гласник, 2009.

 


 

Андреј В. Курпатов : Таблета против страха

Истински срећан живот је живот ослобођен од страха. Углавном није тешко ослободити се страха. Само је неопходно знати како он настаје, гдје се „крије“ и како га одатле „испрашити“. Књига Таблета против страха ће вам открити природу ваших страхова и научиће вас да их побјеђујете.Таблета против страха је књига о томе како побиједити страх, избавити се од фобија, заборавити на панична стања и узнемиреност. Помоћу метода др Андреја Курпатова изнесених у овој књизи десетине људи су већ успели у томе. Придружите им се! Читајте и побјеђујте свој страх! Научите да уважавате себе и да се на прави начин бринете о себи!

 

Издавач : Дерета, 2010.

 


 

Виктор В. Бичков : Кратка историја византијске естетике

Виктор Васиљевич Бичков је стручњак у области естетике, теорије и историје умјетности и културологије. Подручја његових главних научних интересовања јесу византијска естетика, средњовјековна руска, руска религијска естетика ХХ вијека и феноменологија савремене умјетности. Разрадио је савремену теорију естетичког искуства, фундаментално прорадио и увео у савремену науку историју православне естетике, од раних црквених отаца до ХХ вијека. Изнио је научну хипотезу „Култура – пост-култура“.

Монографија Кратка историја византијске естетике је наставак Византијске естетике из 1977, која је била написана као својеврсни увод у историју византијске естетике. Аутор је систематски историју византијске естетике изложио првобитно у руском издању Кратке историје византијске естетике (1991). Књига која је пред нама, заправо је поновљено издање из 1991, али је садржај већине поглавља значајно промијењен у правцу допуне материјалима нових истраживања и прецизирања неких појмова и представа. Аутор вјерује да није ни изблиза исцрпио практично несагледив материјал из византијске филозофије, умјетности и естетике: „Увјерен сам да овде има још тога над чим треба да се замисле и на чему треба да раде озбиљни истраживачи, а ни сам не престајем да се надам да ћу наставити своја истраживања византијске естетике“.

 

Издавач : Службени гласник, 2012.

 


 

Књига о Његошу (приредио Мило Ломпар)

У овој Књизи о Његошу, којом Српска књижевна задруга обиљежава двјеста година од рођења пјесника, приређивач је настојао да из огромне критичке библиографије издвоји и представи чворне моменте магистралне рецепције пјесничког дјела Петра II Петровића Његоша. „Ова Књига о Његошу је компонована тако да осветли свако од његових најпознатијих дела. Тако су у више текстова приказани и Луча микрокозма и Горски вијенац, док су у посебним радовима анализирани Лажни цар Шћепан Мали, Ноћ скупља вијека и Његошева писма. Желели смо да истовремено упризоримо и различите и битне одлике песниковог умећа: и његову целокупну поетику, и разнородност његових извора, и посебност и актуелност његових слика, и композицију његових дела, и структуру његовог стиха. Отуд Књига о Његошу настоји да унапреди естетско разумевање Његошевог песништва у нашој јавности, да универзализује и потврди песниково место у српској култури, као што настоји да подстакне на даље продоре у критичкој пажњи која се с правом поклања делу највећег српског песника“ (Мило Ломпар).

 

Издавач : Српска књижевна задруга, 2013.

 


 

Ајше Кулин: Збогом

Ауторка бестселера Последњи воз за Истанбул, објавила је свој нови роман Збогом, у коме приказује Отоманско царство на издисају, у његовим посљедњим данима. У средишту радње у турбулентном историјском тренутку, налази се наизглед, сасвим обична турска породица Ахмеда Решата, високог државног званичника. Ахмед је растрзан између своје оданости султану и потребе да помогне војне јединице у Анадолији, које пружају отпор непријатељу.

Док опсада и окови зиме све више стежу Истанбул, у кући министра Решата судбина ипак наставља да исцртава своје необичне путеве – немогућа љубав процвјетаће упркос свим проблемима и показати да чак и у најнапетијим тренуцима историјског превирања живот не може да чека.

У књизи има пуно растанака, између љубавника које раздваја рат, између породица јер мушкарци одлазе у егзил, растанак султана од његовог царства, и коначно растанак Османлија са цијелом једном вишевјековном епохом и земљом. Пред очима читалаца нестаје цијела једна култура, а смјењује је ново вријеме које доноси сасвим другачије вриједности и нове генерације.

 

Издавач: Алнари

 


 

Маргарет Атвуд: Година потопа

Година потопа, нови и дугоочекивани роман популарне канадске списатељице, може се назвати постапокалиптичким романом. Природна катастрофа је потпуно измијенила лице Земље какву ми познајемо. Људска раса је скоро у потпуности избрисана, а међу преживјелима су двије дјевојке, Рен, млада играчица на трапезу и Тоби, заробљена у спа центру. Да ли ће двије младе жене окружене мрачним, корумпираним, владајућим структурама и новим, генетски модификованим врстама, успјети да се спасу и промијене нешто у бизарном и деструктивном свијету у коме су се нашле?

Смештена у будућности, Година Потопа истовремено је потресна прича о трајном пријатељству и значајно дјело фантастике. Наизмјенично мрачан, осјећајан, силовит, дубокоуман и узнемирујуће духовит, овај роман представља Маргарет Атвуд у најблиставијем и најоригиналнијем издању.

„Атвудова је духовита и мудра, сјајан писац и истински мислилац... Као и увијек, код Атвудове пријатељство је оно што се истиче и слави – пријатељство које није лишено љубоморе, али и пријатељство које надилази супарништво и разочарања и одликује се великодушношћу која на крају романа пружа нову наду... Ми не знамо у ком правцу ће људска природа еволуирати, нити да ли ћемо уопште еволуирати. Година Потопа није пророчанство, али је сабласно увјерљива.“ Џенет Винтерсон, Тхе Неw Yорк Тимес Боок Ревиеw

 

Издавач: Лагуна

 


 

Џилијен Флин : Нестала

Неприкосновени светски бестселер број 1.

„Трилер године.“ Обсервер

“Ко си ти?”

“Шта смо то једно другом урадили?”

То су питања која Ник Дан себи поставља у јутро пете годишњице свог брака, када његова жена Ејми изненада нестане. Полиција сумња на Ника. Ејмини пријатељи тврде да га се плашила, да је тајила нешто од њега. Он се куне да то није истина. Полиција на његовом компјутеру открива да је претраживао необичне интернет странице. Он тврди да је неко други морао користити његов компјутер. А ту су и упорни позиви на његов мобилни телефон.

Шта се заправо догодило са Никовом прелијепом женом?

„Нестала” је књига за коју ћете преклињати пријатеље да је прочитају само да бисте могли с њима да расправљате о њој.“ Маил Он Сундаy

„Заиста узбудљив трилер.“ Емералд Стреет

„Прича која има све – психолошку оштрину, хумор, темпо који не посустаје и више преокрета него што бисте могли замислити и у својим најзамршенијим сновима... диван, убедљив трилер.“ Стyлист

„Мистерија са почетка књиге убрзо почиње да се развија у неочекиваном смјеру, уз веома убедљиве ликове. Невјероватно узбудљиво! Није ни чудо што је ово књига коју сви читају.“ Хеат Магазине

„Ако се још нисте докопали овог бестселера о којем сви причају – о мистериозном нестанку једне жене и тајнама које она и њен муж крију ‒ набавите га што прије. Стварно заслужује све похвале.“ Wоман Магазине

„Трилер који не смијете пропустити.“ Тхе Сун

 

Издавач: Лагуна

 


 

Саманта Јанг: Даблин стрит

Прије четири године Џослин је напустила трагичан живот у Сједињеним Државама и почела изнова у Шкотској, закопавши тугу, угушивши демоне и одлучно наставивши даље кроз живот не везујући се ни за кога. Њен самачки живот јој годи – све док се не пресели у Даблин стрит, гдје ће упознати човјека који ће јој из темеља уздрмати пажљиво чуван свијет.

Брејден Кармајкл је навикао да добија све што пожели, и одлучан је да одведе Џослин у кревет. Знајући колико је затворена за нове везе, Брејден јој даје понуду којом ће задовољити њихову снажну узајамну привлачност без икаквих обавеза.

Али Џослин прекасно схвата да Брејден жели више од страсти. Тврдоглави Шкот жели да открије тајне… дубоко скривене у њеној души.

Задивљујуће страствен и опасно романтичан, роман Даблин стрит је очаравајућа прича о искупљујућој снази љубави.

 

Издавач: Лагуна

 


 

Дафни Калотај: Читање с листа

Издавачка кућа „Нова књига“ из Подгорице објавила је нови роман ауторке Дафни Калотај „Читање с листа“. Роман који је дуго очекиван, први пут је објављен на нашим просторима. Интимна прича читаоцима ће открити како жеља за стварањем нечег искреног и стварног, било да се ради о неком умјетничком дјелу или сопственом животу, може довести до личног откровења, али и до спознаје и оних најдубљих тајни које кријемо чак и од нас самих.

Једног топлог прољећњег дана, након дуге бостонске зиме, Хејзел и Реми се први пут сријећу након дуго година. На први поглед, њихов сусрет се чини безначајним, али у протекле двије деценије њихови животни путеви су се укрштали, а потом раздвајали све док се нису коначно преплели. Реми, талентована виолинисткиња, удата је за композитора Николаса Елка – бившу љубав Хејзелиног живота. Прошло је двадесет година откад су се њихови заједнички животи из основа промијенили. Како се развија прича о њима, од Европе до Америке, од живота у конзерваторијуму до Бостонског симфонијског оркестра,Читањес листа испитује како пут, којим се иде у поход на стварање нечег стварног и истинског – било да се ради о умјетничком дјелу или нечијем животу – може да буде пун изненађујућих обрта и може да доведе до значајних личних открића, укључујући и тајне које чувамо и од нас самих.

 

Издавач: Лагуна

 

Latinica/Ћирилица

Прочитајте и Ви

 

 Линкови:

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Издавачка кућа ''Архипелаг''

Пљеваљска Гимназија

©  2008 - 2017     Народна библиотека "Стеван Самарџић"  -  Пљевља