Завичајни писци

Наше полице

Виртуелна библиотека Црне Горе

 


01.12.2018..

Predstavljeni „Sabrani radovi“ Stevana Samardžića
Povodom izlaska iz štampe „Sabranih radova“ Stevana Samardžića, Biblioteka je priredila književno veče na kome je ova dugo očekivana knjiga predstavljena pljevaljskoj čitalačkoj publici. Veče je organizovano 30. novembra 2018. godine u okviru bogatog programa Pljevaljskih novembarskih svečanosti. O knjizi su govorili: Dobrilo Aranitović, priređivač, istoričari Salih Selimović i Milić Petrović, recenzenti knjige. Direktorica Biblioteke, Đina Bajčeta, istakla je da se ove godine navršava 140 godina od rođenja Stevana Samardžića, jednog od prvih književnika sa ovih prostora, kulturno-prosvjetnog radnika i publiciste, tako da je obaveza Biblioteke, koja nosi njegovo ime, bila da sabere sve njegove radove na jednom mjestu i podsjeti čitalačku javnost o značaju njegovog rada, ne samo u okviru zavičajnog kulturnog miljea, već i mnogo šire. Izdavač knjige je Narodna biblioteka Stevan Samardžić, knjiga je štampana na Cetinju u štampariji „Obod“, u tiražu od 500 primjeraka. Književno veče je održano u sali SO Pljevlja, pred brojnom čitalačkom publikom.

 

 

26.11.2018.

Okrugli sto zavičajnih bibliotekara u Novom Pazaru
Narodna biblioteka „Dositej Obradović“ iz Novog Pazara, 23. novembra 2018. godine, organizovala je u svojim prostorijama Okrugli sto zavičajnih odjeljenja, čija je ovogodišnja tema bila „Stari zanati“. Učešće u ovom stručnom skupu, čiji je cilj afirmacija zavičajnih fondova, kao i povećanje standarda u njihovoj organizaciji, uzele su biblioteke iz Srbije i Crne Gore: Narodna biblioteka Užice, Narodna biblioteka Pirot, Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ Pljevlja, Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ Kragujevac, Narodna biblioteka „Vlada Aksentijević“ Obrenovac, Narodna biblioteka Rožaje, Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ Kraljevo, Narodna biblioteka Bijelo Polje, Narodna biblioteka „Dositej Obradović“ Novi Pazar. Razvoj zanatstva u Pljevljima od srednjeg vijeka pa sve do modernih vremna, značaj esnafskih udruženja, kao i uticaj koji su njihovi najznačajniji predstavnici ostavili u ukupnom privrednom i kulturnom životu pljevaljske sredine, predstavila je Sofija Jelovac, zavičajna bibliotekarka naše Biblioteke. Sve prezentacije urađene su u PowerPoint formi i biće publikovane kao posebna građa na zajedničkom DVD-u.

 

 

 

 

05.11.2018.

Predstavljena „Cjelokupna djela Marka Miljanova Popovića u sedam knjiga“
U okviru Pljevaljskih novembarskih svečanosti, Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ priredila je književno veče na kome su promovisana „Cjelokupna djela Marka Miljanova Popovića“. Ovo sedmoknjižje izašlo je u izdanju Fonda za razvoj Kuča „Marko Miljanov“ iz Podgorice, kao rezultat višedecenijskog naučno-istraživačkog rada. O književnom djelu Marka Miljanova govorili su urednik izdanja, akademik Radomir Ivanović i dr Radomir Prelević, predsjednik Fonda za razvoj Kuča. Izvode iz djela Marka Miljanova govorio je mladi književnik Miljan Živković, dok je u kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupio guslar Ognjen Mićević. Veče je održano u sali Skupštine opštine Pljevlja, 03. novembra 2018. godine, sa početkom u 19 časova.

 

 

30.10.2018.

Udruženje Pljevljaka „Breznik“ iz Beograda i Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ iz Pljevalja obilježili 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga
Povodom 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, Udruženje Pljevljaka „Breznik“ iz Beograda, priredilo je Veče kulture, u kome je uzela učešće i Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ iz Pljevalja. Tom prilikom predstavljena je zbirka pjesama „Nebeska ćuprija“, mladog pljevaljskog pjesnika Milana Bajčete. O izdavačkoj djelatnosti Biblioteke i značaju afirmisanja mladih stvaralaca govorila je direktorica ove ustanove Đina Bajčeta, koja se zahvalila organizatoru na pozivu. O promovisanoj knjizi govorila je bibliotekarka Sofija Jelovac, profesorica filozofije, koja je urednik i recenzent knjige, dok je stihove čitao sam autor. Dr Bajo Cmiljanić, predsjednik Udruženja, zahvalio se Biblioteci na učešću u ovoj večeri, kao i mnogobrojnoj publici, prijateljima, piscima, koji su prisustvovali i podržali ovu kulturnu svetkovinu, koja se organizuje već dugi niz godina povodom ovog značajnog praznika knjige. Veče je održano u Domu ratnih vojnih invalida, 26. oktobra 2018. godine, sa početkom u 19 časova. Prilikom ove posjete Biblioteke Beogradu, na samom Sajmu su nabavljeni brojni vrijedni naslovi novije izdavačke produkcije, iz svih oblasti znanja, kulture, umjetnosti, čime je fond ove ustanove značajno obogaćen.

 

 

 

 

08.10.2018.

Promovisan književni opus Borisa Jovanovića Kastela
U predivnom ambijentu svečane sale Skupštine opštine Pljevlja, pred brojnim kulturnim i naučnim radnicima, poštovaocima poezije, 5. oktobra 2018. godine, promovisan je književni opus pjesnika Borisa Jovanovića Kastela. U ime organizatora, Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, veče je otvorila i prisutne pozdravila direktorica Đina Bajčeta, dok je o književnom stvaralaštvu sa pjesnikom razgovarala urednica Sofija Jelovac. Fokus ovog vrlo zanimljivog i slojevitog razgovora odnosio se na prepoznatljivost Kastelovog životnog i književnog Mediterana, kao simbola svjetskosti na crnogorskoj i međunarodnoj sceni, ambijentalnost i čulnost njegovih poetskih horizonata, lirsku rekonstrukciju istorijskih odjeka, kompatibilnost lokalnog i univerzalnog kroz prozorljivu dimenziju njegove poezije i odnos dionizijskog i apolonijskog talasa vrlo često prisutnih u njegovom djelu. U završnoj fazi dijaloga mogao se čuti pjesnikov stav o stanju knjige i književnosti u vremenu informaciono-komunikacionih tehnologija, i prednostima i anomalijama na domaćoj kulturnoj sceni u posljednjih tri decenije. Stihove iz Kastelovih knjiga poezije čitala je gimnazijalka Katarina Jović.

 

 

 

 

03.10.2018.

 

28.09.2018.

Održan Okrugli sto zavičajnih odjeljenja
U organizaciji Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, 26.09.2018. godine, održan je I Okrugli sto zavičajnih odjeljenja, na temu „Monografijom kroz zavičaj“. Učešće u ovom stručnom skupu, koji je održan u sali Skupštine Opštine Pljevlja, uzeli su bibliotekari iz Crne Gore i Srbije, predstavivši u powerpoint prezentacijama monografije koje baštine u zavičajnim fondovima, a koje su značajna i nezaobilazna bibliotečka građa o istorijskim, kulturnim, privrednim i drugim osobenostima pojedinih sredina. Okrugli sto otvorila je direktorica biblioteke, Đina Bajčeta, poželjevši gostima uspješan rad i ugodan boravak u Pljevljima. Bogato kulturno-istorijsko nasleđe pljevaljskog kraja, koje su zabilježile monografije zavičajnog fonda Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, predstavila je zavičajna bibliotekarka Sofija Jelovac, koja je i urednica Okruglog stola. Svi predstavljeni radovi biće publikovani na zajedničkom DVD-u, i tako postati značajan izvor informacija u što uspješnojoj postavci zavičajnih fondova.

 

 

 

 

25.09.2018.

Biblioteka organizuje I Okrugli sto zavičajnih odjeljenja
JU Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ organizuje I Okrugli sto zavičajnih odjeljenja sa temom „Monografijom kroz zavičaj“. Okrugli sto će se održati 26. septembra 2018. godine, sa početkom u 11 časova u sali Skupštine Opštine Pljevlja. Na Okruglom stolu učestvovaće: Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ iz Cetinja, Narodna biblioteka „Radosav LJumović“ iz Podgorice, Gradska biblioteka i čitaonica iz Kotora, Narodna biblioteka iz Bijelog Polja, Biblioteka „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Prijepolja, Narodna biblioteka „Dositej Obradović“ iz Novog Pazara, Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ iz Kragujevca, Biblioteka „Vlada Aksentijević“ iz Obrenovca, Narodna biblioteka „Dositej Obradović“ iz Stare Pazove i Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ iz Pljevalja. Značaj ovakvih stručnih skupova sastoji se u što uspješnijoj postavci i budućem razvoju zavičajnih fondova, kao i u razmjeni međusobnih iskustava zavičajnih bibliotekara. Urednica Okruglog stola je Sofija Jelovac, bibliotekarka Zavičajnog odjeljenja NB „Stevan Samardžić“.

 

 

23.08.2018.

Objavljen poetski prvenac „Nebeska ćuprija“ Milana Bajčete
Ovih dana izašla je iz štampe zbirka pjesama „Nebeska Ćuprija“, mladog pljevaljskog pjesnika Milana Bajčete. Bajčeta je dvostruki dobitnik književne nagrade „Svitanje“ kao i nagrade „Dušan Grbović“, koje Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ dodjeljuje za najbolje prozne i poetske radove mladih književnih stvaralaca sa sjevera Crne Gore. Za literarni rad na temu „Neprolazna svjetlost Svetog Save“, dobio je nagradu koju dodjeljuje Srpski kulturni centar „Patrijarh Varnava“. NJegov književni prvenac, zbirka pjesama „Nebeska ćuprija“, objavljen je u izdanju Biblioteke. Osim poetskim i proznim stvaralaštvom, Bajčeta se bavi i glumom i član je dramske sekcije Kulturno umjetničkog društva „Pljevlja“.

 

 

09.07.2018.

"Zavičajni rokenrol" okupio bibliotekare
Biblioteka "Vuk Karadžić" iz Prijepolja organizovala je Okrugli sto zavičajnih bibliotekara, 6. jula 2018. godine. Učešće u ovom stručnom skupu uzelo je više biblioteka iz Srbije i Crne Gore. Razvoj ovog muzičkog pravca u svojoj sredini predstavila je i naša ustanova. Svi radovi koji su prikazani u power point formi biće objavljeni na zajedničkom CD-ROM-u, kao i prethodnih godina, i na taj način postati značajan izvor informacija u proučavanju i što uspješnijoj postavci zavičajnih fondova.

 

 

06.06.2018.

Učenici OŠ "Jakub Kubur" posjetili Biblioteku
U srijedu 06. 06. 2018. godine, Narodnu biblioteku „Stevan Samardžić“ posjetili su učenici OŠ „Jakub Kubur“ sa Boljanića. Učenici su se upoznali sa radom biblioteke i pravilima korišćenja knjižnog fonda. Cilj ovakvih posjeta je razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju još od ranog uzrasta kao i sticanje navike redovnog korišćenja usluga Biblioteke tokom školovanja pa i kasnije u životu. Ovo je njihova prva posjeta Biblioteci, koja je planirana godišnjim Planom i programom škole kao vid saradnje sa javnim ustanovama kulture i lokalnom zajednicom.

 

 

04.06.2018.

Predstavljena knjiga „Tako se priča“, zavičajnog pisca Zorana Raonića
Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ priredila je književno veče, na kome je promovisana knjiga „Tako se priča“, zavičajnog pisca Zorana Raonića. Veče je održano u svečanoj sali Gimnazije „Tanasije Pejatović“, 01.06.2018. godine, pred brojnom čitalačkom publikom. O knjizi su govorili: mr Isak Kalpačina, Đina Bajčeta i Sofija Jelovac. Rekavši nešto više o motivu i načinu nastanka ove publikacije, autor se toplim riječima zahvalio svima onima koji su pomogli da njegov dugogodišnji prikupljački rad, na polju narodne usmene književnosti, dobije svoj konačni književni oblik. Posebnu zahvalnost izrazio je Biblioteci, koja je izdavač knjige.

 

 

04.06.2018.

Učenici OŠ "Salko Aljković" posjetili Biblioteku
U četvrtak 31. 05. 2018. godine, Narodnu biblioteku „Stevan Samardžić“ posjetili su učenici mlađeg uzrasta OŠ „Salko Aljković“. Učenici su se upoznali sa radom biblioteke, pravilima korišćenja knjižnog fonda, posjetili su čitaonicu i pregledali enciklopedije za djecu primjerene njihovom uzrastu. Cilj ovakvih posjeta je razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju još od ranog uzrasta kao i sticanje navike redovnog korišćenja biblioteke tokom školovanja pa i kasnije u životu. Posjeta je planirana godišnjim Planom i programom škole kao vid saradnje sa javnim ustanovama i lokalnom zajednicom. Učenici su poklonili Biblioteci dvadesetak knjiga po svom izboru.

 

 

01.06.2018.

Organizovana posjeta učenika OŠ ,,Radoje Tošić“ Javnoj ustanovi Narodna biblioteka ,,Stevan Samardžić“
U srijedu, 30.05.2017. godine, učenici OŠ ,,Radoje Tošić“, sa Srdanovog Groba su organizovano posjetili našu Biblioteku. Upoznali su se sa radom Biblioteke, uslugama koje mogu da koriste kao članovi, značajem knjiga za njihovo odrastanje i obrazovanje i pravilima korišćenja bibliotečkog fonda. Posjetili su našu čitaonicu i pregledali veliki broj dječjih enciklopedija, velikih bajki i knjiga koje mogu da koriste samo u čitaonici. Upoznali su se sa pravilima ponašanja u čitaonici. Posebnu pažnju smo posvetili njihovim obavezama i kako da čuvaju knjige. Značaj ovakvih posjeta je buduća dobra saradnja škola i Biblioteke kao i implementacija godišnjeg Plana i programa OŠ, saradnja sa JU i lokalnom zajednicom.

 

 

30.05.2018.

 

29.05.2018.

Prva Međunarodna konferencija bibliotekara, arhivista i muzeologa održana na Cetinju
Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“, održala je Međunarodnu konfereciju bibliotekara, arhivista i muzeologa, 24. i 25. maja 2018. godine. Cilj konferencije bio je da ukaže na mogućnosti novih tehnologija u ovim oblastima kulture, kako bi se povećao pristup znanju, razvile nove strategije, ali i uvele nove usluge u cilju privlačenja publike. Značaj ove konferencije potvrđuje se prevashodno u razmjeni dobrih praksi i saradnji između različitih ustanova, uz izraženu težnju da se izvori kulturne baštine, kakvi su muzejski predmeti, bibliotečka i arhivska građa, što bolje približe javnosti. Time se stvara dobra osnova za jačanje međunarodne saradnje i razmjenu iskustava. Tokom dvodnevne konferencije svoje radove su izlagala 33 učesnika iz Crne Gore i regiona. U radu konferencije su učestvovali zaposleni iz naše Biblioteke, direktorica Đina Bajčeta i viša bibliotekarka Marija Knežević.

 

 

23.05.2018.

Održan edukativni kurs za bibliotekare


U organizaciji Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ iz Cetinja, održan je petodnevni kurs Upotreba programske opreme COBISS 3 / Katalogizacija početni kurs. Kurs je održan u prostorijama COBISS centra Nacionalne biblioteke od 14. do 18. maja 2018. godine. Kurs je namijenjen je bibliotekarima koji se obučavaju za dobijanje licence za uzajamnu katalogizaciju monografskih publikacija. Predavač je bila mr Đurđa Martinović iz Nacionalnog COBISS centra Crne Gore, a polaznici su bibliotekari iz Podgorice, Cetinja, Budve, Tivta, Kotora i Pljevalja. Iz naše Biblioteke kurs su pohađale Sofija Jelovac i Ivana Cvijetić.

 

09.05.2018.

Sa sajma knjiga u Podgorici
8. maja 2018. godine, bibliotekari Narodne biblioteke ,,Stevan Samardžić” posjetili su 13. Međunarodni sajam knjiga u Podgorici, čiji je ovogodišnji slogan: ,,Oprez: Čitanje može izazvati slobodno razmišljanje! Djeca čitalaca i sami postaju čitaoci!”. Tom prilikom, za potrebe fonda, kupljeno je više novih naslova iz beletristike, kao i školske lektire. Tog dana, u organizaciji Nacionalne biblioteke ,,Đurđe Crnojević” sa Cetinja, održan je okrugli sto na temu: ,,Crnogorsko bibliotekarstvo, stanje i perspektive”. Učešće u radu okruglog stola, ispred naše Biblioteke, uzela je direktorica Đina Bajčeta.

 

 

25.04.2018.

Nagrada „Dušan Grbović“ uručena mladim pjesnicima
Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, u sali Gimnazije „Tanasije Pejatović“, 24.04. 2018. godine, Biblioteka je priredila književno veče na kome je uručena nagrada „Dušan Grbović“ za poetsko stvaralaštvo mladih. Gosti večeri bili su pjesnik Đorđe Šćepović i glumac Petar Novaković. Prvu nagradu dobio je Vukašin Tanjević, student istorije umjetnosti, za pjesmu „Epitaf“. Drugo mjesto osvojila je Jelena Vuković, studentinja turizma, sa pjesmom „Biti pjesma“. Treću nagradu podijelili su Jakov Janjušević, učenik Srednje stručne škole u Pljevljima i Matija Vraneš, student prava, za pjesme „Ogledalo“ i „Nada“. O ovogodišnjem Konkursu, prispjelim radovima, nagrađenim pjesmama, kao i onim koje su ušle u najužu konkurenciju, a nisu dobile Nagradu, govorila je profesorica Nevena Jelovac, predstavnica stručnog Žirija. Nagrađenim pjesnicima direktorica Biblioteke, Đina Bajčeta, uručila je diplomu, novčani dio nagrade i knjigu „Sabrani književni radovi Dušana Grbovića“. Laureati su pročitali nagrađene radove, koji će biti objavljeni u LJetopisu Biblioteke. Moderator večeri bila je bibliotekarka Sofija Jelovac.

 

 

 

 

24.04.2018.

Učenici OŠ "Boško Buha" i polaznici JPU "Lane" posjetili Biblioteku
Povodom obilježavanja Svjetskog dana knjige i autorskih prava, kao značajnog datuma koji je organizacija UNESCO ustanovila na svojoj konferenciji u Parizu 1995. godine, Narodnu biblioteku „Stevan Samardžić“ posjetili su polaznici JPU ,,Lane” i učenici OŠ ,,Boško Buha”. Upoznali su se sa radom Biblioteke, uslugama koje mogu da koriste kao članovi, značajem knjiga za njihovo odrastanje i obrazovanje, pravilima korišćenja knjiga, knjigama primjerenih njihovom uzrastu i da je Biblioteka središte cjeloživotnog učenja, prostor gdje je stvorena atmosfera bliskosti sa knjigom i pružanje onih informacija koje se ne dobijaju kroz školski sistem obrazovanja.

 

 

19.04.2018.

 

17.04.2018.

Bibliotekari na edukativnom kursu u Narodnoj biblioteci Srbije


U Narоdnоj bibliоtеci Srbijе 13.04.2018. gоdinе оdržan jе jеdnоdnеvni kurs Upоtrеba prоgramskе оprеmе CОBISS3/Invеntar. Кurs jе оbavеzan za bibliоtеkе kоjе prvi put izvоdе invеntar. Iz našе bibliоtеkе kurs su pоhađala dva pоlaznika, Stanоjka Ljiljanić, bibliоtеkar savjеtnik i Marija Кnеžеvić, viši bibliоtеkar. Кakо sе оvaj sеgmеnt rada prvi put izvоdi u Crnоj Gоri, kurs jе pоhađala i rukоvоdilac Naciоnalnоg CОBISS cеntra Đurđa Matinоvić radi dоbijanja оdgоvarajućih privilеgija. Nоvu građu prеzеntоvala jе Еmina Čanо-Tоmić, bibliоtеkar savjеtnik.

Bibliоtеka „Stеvan Samardžić“ Pljеvlja jе učеstvоvala na Коnkursu Ministarstva kulturе Prоgram zaštitе i оčuvanja kulturnih dоbara za 2018. gоd. i dоbila srеdstva za оbuku stručnоg kadra za taj sеgmеnt rada u CОBISS sistеmu. Pоslijе оdržanоg kursa bibliоtеka ćе imati mоgućnоst еlеktrоskе rеvizijе knjižnоg fоnda. Invеntar sе izvоdi isključivо s prоgramskоm оprеmоm CОBISS3. Bibliоtеka mоžе zapоčеti pоstupak kada ispuni svе uslоvе kоjе pоstavlja Naciоnalni CОBISS cеntar. Оsim tоga pоtrеbnо jе priprеmiti оdgоvarajuću оkоlinu na sеrvеru za pоtrеbе invеntara, štо jе aktivnоst IZUMА.

Pоslijе оdržanоg kursa, naša bibliоtеka jе ispunila svе prеduslоvе za izvоđеnjе invеntara, оdnоsnо еlеktrоnskе rеvizijе. Prоblеm jе štо jе dоsta knjižnоg fоnda smjеštеnо u pakеtima, a оsnоvni uslоv jе da svе knjigе budu na pоlicama kakо bi sе mоglе еlеktrоnski оčitavati.

 

16.04.2018.

Dоdijеljеna nagrada „Dušan Grbоvić“


Na sjеdnici Žirija za dоdjеlu nagradе „Dušan Grbоvić“, оdržanоj 16.04.2018. gоdinе, dоnеšеna jе оdluka о оvоgоdišnjim dоbitnicima. Na Коnkurs, kоji jе tim pоvоdоm Bibliоtеka raspisala pоčеtkоm fеbruara, prispjеlо jе оkо 150 radоva, iz svih gradоva sa sjеvеra Crnе Gоrе. Stručni žiri u sastavu Nеvеna Jеlоvac, Snеžana Grujičić, Sоfija Jеlоvac, Аlеm Кadić i Zоran Raоnić, оdlučiо jе da Nagrada za najbоljе pоеtskо оstvarеnjе mladih stvaralaca, оvaj put budе dоdijеljеna slеdеćim učеsnicima: Vukašinu Tanjеviću, za оsvоjеnо prvо mjеstо, sa pjеsmоm „Еpitaf“; Jеlеni Vukоvić, drugоplasiranоj, sa pjеsmоm „Biti pjеsma“; Jakоvu Janjušеviću i Matiji Vranеšu, kоji su sa pjеsmama „Оglеdalо“ i „Nada“, pоdijеlili trеćе mjеstо. Nagrađеni radоvi bićе оbjavljеni u „Ljеtоpisu“ Bibliоtеkе, dоk jе svеčanо uručеnjе planiranо za Svjеtski dan knjigе.

 

12.04.2018

Učenici prvog razreda OŠ "Salko Aljković" posjetili Biblioteku
U četvrtak 12. 04. 2018. godine, Narodnu biblioteku „Stevan Samardžić“ posjetili su učenici prvog razreda OŠ „Salko Aljković“. Učenici su se upoznali sa radom biblioteke, pravilima korišćenja knjižnog fonda, posjetili su čitaonicu i pregledali enciklopedije za djecu primjerene njihovom uzrastu. Cilj ovakvih posjeta je razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju još od ranog uzrasta kao i sticanje navike redovnog korišćenja biblioteke tokom školovanja pa i kasnije u životu. Posjeta je planirana godišnjim Planom i programom škole kao vid saradnje sa javnim ustanovama i lokalnom zajednicom.

 

 

 

 

23.03.2018.

Biblioteka obilježila Svjetski dan poezije
Povodom Svjetskog dana poezije, Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ 23. marta upriličila je književno veče, na kome je predstavljena zbirka poezije Dare Radojević „Hlebna duša“. Pjesnikinja Radojević živi i radi u Gornjem Milanovcu. Dobitnik je više književnih nagrada, učesnik na brojnim međunarodnim književnim manifestacijama, kao i osnivač i prvi predsjednik književnog društva „Zapis“ iz Gornjeg Milanovca. Do sada je objavila zbirke pjesama: „Jasika u hrastovoj šumi“, „Pismo sestri“, „Ogrlica“, „Voljenja“, „Hoću više“, „Vez mjesečevom srmom“ i „Hlebna duša“. Pjesnikinja je izrazila posebnu zahvalnost Biblioteci na pozivu, rekavši tom prilikom nešto više o svojim pjesmama. O promovisanoj knjizi govorio je zavičajni pisac, Zoran Raonić, dok je o ukupnom stvaralaštvu pjesnikinje govorila Đina Bajčeta, direktorka Biblioteke. Stihove promovisane zbirke kazivala je bibliotekarka Sofija Jelovac, koja je i moderator večeri. Promocija je održana u sali SO Pljevlja, pred brojnom čitalačkom publikom.

 

 

20.03.2018.

 

01.02.2018.

 KONKURS ZA KNJIŽEVNU NAGRADU „DUŠAN GRBOVIĆ“


Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ iz Pljevalja raspisuje

 

                                            II KONKURS

 

                         za dodjelu nagrade „Dušan Grbović”

          namijenjenu poetskom književnom stvaralaštvu mladih

 

 

Pravo učešća na Konkursu imaju mladi stvaraoci stalno nastanjeni na sjeveru Crne Gore, uzrasta od 15 do 25 godina.

 

 

•Učesnici Konkursa treba da pošalju najmanje tri pjesme.
•   Konkuriše se sa radovima koji nisu ranije publikovani.
• Radovi se dostavljaju u štampanoj formi potpisani šifrom (ista šifra za radove jednog autora). U manjoj zatvorenoj koverti dati razrješenje šifre, broj telefona i adresu. Sve staviti u veću kovertu. Koverte moraju biti zapečaćene i potpisane šifrom.
• Radovi se dostavljaju poštom, na adresu: Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“, 84210 Pljevlja, Trg 13. jul, poštanski fah 34.

Konkurs će biti otvoren od dana objavljivanja na sajtu Biblioteke, 1. februara, do 31. marta 2018. godine.

Radove prispjele na Konkurs ocjenjivaće petočlani stručni žiri koji imenuje Savjet Biblioteke. Novčanom nagradom i diplomom nagradiće se tri najbolja rada. Nagrađeni radovi biće objavljeni u „Ljetopisu“ Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, kao i na sajtu Biblioteke.

Obavještenje o Konkursu biće poslano svim narodnim bibliotekama na sjeveru Crne Gore.

25.01.2018.

Podržani projekti Biblioteke


Na Konkursu „Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2018“ koji je raspisalo Ministarstvo kulture Crne Gore krajem 2017. godine, naša Biblioteka aplicirala je sa pet projekata. Projekti: Upotreba programske opreme za inventar, Objavljivanje romana „Mojkovačka bitka“ Ćamila Sijarića, Objavljivanje „Sabranih radova Stevana Samardžića“ (Tom1) i Tehničko – tehnološko osavremenjivanje rada u Narodnoj biblioteci „Stevan Samardžić“ podržani su od strane Ministarstva i uvršteni u Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2018. godinu. Realizacija projekata biće ostvarena tokom narednih mjeseci.

 

09.01.2018.

Zahvalnost darodavcima


Tokom 2017. godine Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ uvećala je svoj knjižni fond značajnim brojem naslova. Knjige su, osim kupovinom kao najzastupljenijim načinom nabavke, na police Biblioteke pristigle i putem poklona, kako od pojedinaca, tako i ustanova.

Uz srdačnu zahvalnost, dajemo imena darodavaca: Milić Petrović (Beograd), Mirko Demić (Kragujevac), Vladan Bajčeta (Beograd), Milenko Ćirović Ljutički (Beograd), Momir Đurović (Podgorica), Slobodan Boban Šaulić (Beograd), Jelena Marković (Sarajevo), Edin Smailović (Bijelo Polje), Tiho Vujović (Cetinje), Stanimir Ćirović (Banjaluka), Miladin Ćosović (Gornji Milanovac), Blagoje Vujisić (Bijelo Ponje), Sonja Tomović Šundić (Podgorica), Zuvdija Hodžić (Podgorica), Petar Koprivica (Podgorica), Radojica Grba (Podgorica), Đina Bajčeta (Pljevlja), Zoran Raonić (Pljevlja), Radovan Vujadinović (Pljevlja), Milorad Joknić (Pljevlja), Zora Jestrović (Pljevlja), Vidoje Despotović (Pljevlja), Svetozar Borović (Pljevlja), Radomir Terzić (Pljevlja), Miloš Čepić (Pljevlja), Rajko Palibrk (Pljevlja), Milenka Cica Čolović (Pljevlja), Ivana Cvijetić (Pljevlja), Drago Peruničić (Pljevlja), Milenko Šarac (Pljevlja), Božo Čolović (Pljevlja), Marina Terzić (Pljevlja), Selma Šljuka (Pljevlja), Safet Čakar (Pljevlja), Aida Čelebić (Pljevlja), Drago Gogić (Pljevlja), Milika Vojinović (Pljevlja), Milan Lacmanović (Pljevlja), Jelena Knežević Rondović (Pljevlja), Snežana Bujaković (Pljevlja), Sekretarijat za društvene djelatnosti (Pljevlja), Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (Podgorica), Univerzitet Crne Gore (Podgorica), Srpski kulturni centar Patrijarh Varnava (Pljevlja), Islamski kulturni centar (Podgorica), Biblioteka „Vuk Karadžić“ (Prijepolje), Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ (Kragujevac), Narodna biblioteka (Budva), Narodna biblioteka „Dr Ljubo Mihić“ (Ljubinje), Štamparija „Pegaz“ (Bijelo Polje), Muzej (Prijepolje), Književni klub Dalma (Pljevlja).

Fond knjiga porodice Danice Dragašević, kao i prethodnih godina, uvećan je i tokom 2017. godine značajnim brojem naslova.

 

30.11.2017.

Bibliotekari na edukativnom kursu
Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ iz Cetinja održala je kurs Upotreba programske opreme COBISS3/ Preuzimanje zapisa i fond. Kurs je održan u prostorijama COBISS centra Biblioteke, 27, 28. i 29. novembra 2017. godine, u saradnji sa Institutom informacijskih znanosti iz Maribora. Polaznici su bili bibliotekari i knjižničari iz narodnih i školskih biblioteka Crne Gore. Iz naše biblioteke Kurs su pohađale bibliotekarke Sofija Jelovac i Ivana Cvijetić.

 

 

23.11.2017.

"Svi moji" Zuvdije Hodžića pred pljevaljskom publikom
Roman „Svi moji“ Zuvdije Hodžića promovisan je u okviru Novembarskih svečanosti 2017. godine u organizaciji NB „Stevan Samardžić“. Zuvdija Hodžić je za ovu knjigu dobio nagradu „Miroslavljevo jevanđelje“, koja je jedna u nizu u dugogodišnjem književnom radu ovog autora. O knjizi je govorila Marija Knežević istakavši njen anegdotski karakter kada svjedoči o davno prošlim vremenima, ali i kada je riječ o novijoj istoriji. Anegdota u ovoj knjizi ima adekvatan govor za svako vrijeme, pa na taj način predočava čitaocu najrazličitije sadržaje u etnološkom, etičkom, antropološkom i socijalnom smislu. Pričajući priču o bektašijama, redu derviša rasprostranjenom među Albancima, Hodžić je dao široku i istorijski duboku pripovijest koja mudrošću vizure objedinjuje različitosti konstantno prisutne u ljudskom rodu. Zlehuda ljudska praksa kroz istoriju svog postojanja često je različitosti razvijala u protivurječnosti. Moderni i smjeli poduhvat povezivanja hronološki i značenjski udaljenih pozicija, mudro „držanje“ sveprisutnog, ali diskretnog pripovjedača, dinamičan i autentičan iskaz, ulivaju povjerenje u knjigu i njenog autora.

 

 

21.11.2017.

 

11.07.2017.

Predstavljena knjiga „Njegoševa filozofija čovjeka“


Njegujući tradiciju obilježavanja značajnih datuma iz književne i kulturne istorije, u čast jubileja 170 godina od objavljivanja „Gorskog vijenca“ Petra II Petrovića Njegoša, Biblioteka je u programu „Pljevaljskih novembarskih svečanosti“ priredila predstavljanje knjige „Njegoševa filozofija čovjeka“, prof. dr Sonje Tomović Šundić. Veče je održano 6. novembra 2017. godine, u sali SO Pljevlja, pred brojnom čitalačkom publikom. Tim povodom direktorica Biblioteke, Đina Bajčeta, naglasila je značaj učešća kulturnih ustanova u obilježavanju jubileja iz naše kulturne prošlosti , istakavši važnost novih čitanja kultnih djela iz naše književne istorije, kakvo je svakako i „Gorski vijenac“.

Sažet kritički osvrt na knjigu „Njegoševa filozofija čovjeka“ dala je bibliotekarka Sofija Jelovac. Autorka knjige prof. dr Sonja Tomović Šundić, održala je slovo o svom kritičko-filozofskom djelu, u kome je, nakon višegodišnjih istraživanja pjesnikovog stvaralaštva, rekonstruisala njegovu ideju o čovjeku, predstavivši je u knjizi kao svojevrsnu, autentičnu antropologiju.

 

 

03.11.2017.

 

30.10.2017.

Bibliotekari posjetili Sajam knjiga u BeograduBibliotekari naše biblioteke posjetili su 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga. Ovogodišnji Sajam pod sloganom „Ključ je u knjigama“ okupio je oko 500 izlagača. Knjižni fond naše Biblioteke obogaćen je sa 180 knjiga, a znatan broj nabavljenih publikacija pripada stručnoj literaturi iz oblasti književne kritike i esejistike, filozofije i društvenih nauka. I knjižni fond Odjeljenja za djecu dobio je nove aktuelne naslove u izdanju Kreativnog centra i Pčelice. Treba pomenuti da će naši korisnici biti u prilici da se upoznaju sa mnogim novim naslovima svojih omiljenih autora, ali i da upoznaju neke nove, mlađe pisce kojima je ovaj Sajam bio dobra prilika da promovišu svoje stvaralaštvo. Najveći broj publikacija kupljen je kod izdavača Službeni glasnik, Arhipelag, Fedon, Laguna, Geopoetika, Akademska knjiga, Naučna knjiga, Knjižara Zorana Stojanovića, Kreativni centar i Pčelica.

14.10.2017.

Novo čitanje Vladana Desnice
Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ je u subotu, 14. oktobra organizovala još jednu u nizu književnih tribina Novo čitanje, a tema je bila Novo čitanje Vladana Desnice. Tribina je bila jubilarnog karaktera, jer se ove godine navršilo pedeset godina od smrti Vladana Desnice, pa je Biblioteka na ovaj način obilježila jubilej i podsjetila ljubitelje pisane riječi na život i djelo ovog značajnog pisca. O djelu Vladana Desnice govorio je dr Vladan Bajčeta sa Instituta za književnost i umetnost iz Beograda. Bajčeta je govorio o poetici Vladana Desnice i kao pjesnika, pripovjedača, dramskog pisca, iako je on široj publici najviše poznat kao romanopisac – autor Proljeća Ivana Galeba i Zimskog ljetovanja. Gost večeri ukazao je na monolitnost Desničinog književnog stvaralaštva, a svoje izlaganje ilustrovao je audio zapisima intervjua Vladana Desnice, pa je publika imala priliku da čuje glas davno preminulog pisca. Moderator večeri bila je bibliotekarka Marija Knežević koja je veče otvorila izlaganjem o biografiji Desnice i opštim načelima njegove poetike.

 

 

13.10.2017.

04.10.2017.

Pjesnici o Pjesniku
Vitu Nikoliću, jednom od najvećih pjesnika novijeg vremena na prostoru Crne Gore Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ posvetila je književno veče organizovano 4. oktobra 2017. godine. Na ovoj manifestaciji naslovljenoj „Pjesnici o Pjesniku“ o njegovoj inspirativnoj ličnosti, specifičnom odnosu prema javnom, posebno političkom životu, kao i o stvaralaštvu, govorili su pjesnici iz Nikšića Ana Pejović i Spasoje Bajović. Najznačajnije momente iz biografije Vita Nikolića istakla je direktorica Biblioteke Đina Bajčeta. Kratak književno-teoriski pristup djelu izložila je Marija Knežević, uz napomenu da je djelo ovog pjesnika još uvijek nedovoljno proučeno od strane kritičke i naučne misli. Pjesme Vita Nikolića govorio je zavičajni pisac Rajko Palibrk, a pjesmu o pjesniku njegova sestra Milka Nikolić. Stvaralaštvo ovog značajnog pjesnika upisano je u put sazrijevanja brojnih generacija gimnazijalaca i studenata širom Crne Gore i izvan nje, a anegdote dopunjavaju njegovu autentičnu pjesničku egzistenciju.

 

 

03.10.2017.

Biblioteka dobila vrijedan poklon

Biblioteka je ovih dana dobila vrijedan poklon u knjigama od Slobodana Šaulića, darodavca koji je u više navrata donirao publikacije za naše fondove, iskazavši na taj način posebnu brigu prema zavičajnoj biblioteci. Donacija obuhvata 100 naslova, različite žanrovske sadržine. U poklonu su sadržane i brojne vrijedne publikacije koje će značajno upotpuniti zavičajnu zbirku Biblioteke.

04.08.2017.

Vrijedan poklon Biblioteci„Islamski kulturni centar“ iz Podgorice donirao je Biblioteci vrijedan poklon u knjigama religiozno-istorijske islamske tematike. Donirane knjige stručne sadržine, odabrane u okviru projekta, namijenjene su narodnim, univerzitetskim i gradskim bibliotekama. Knjige je uručio predsjednik IKC Džihad Ramović i prof. Ersan Spahić.

17.06.2017.

Biblioteka uzela učešće na okruglom stolu ,,Naši Romi“
16. juna 2017. godine, u Biblioteci ,,Vuk Karadžić“ u Prijepolju, održan je IV okrugli sto zavičajnih odjeljenja biblioteka Srbije i Crne Gore, na temu ,,Naši Romi“. Okrugli sto je organizovan u cilju afirmacije zavičajnih fondova, predstavljanja resursa svojih zavičajnih zbirki, animiranja istraživačkih aktivnosti svih zavičajnih bibliotečkih fondova, povećanja standarda i razmjene iskustava.

U radu Okruglog stola uzeli su učešće bibliotekari iz Pirota, Kragujevca, Novog Pazara, Sremske Mitrovice, Užica, Obrenovca, Bijelog Polja, Inđije, Prijepolja i Pljevalja.

Nakon radnog dijela, u maloj sali Doma kulture, za bibliotekare je održana pozorišna predstava ,,Mečkino dete“ (po motivima istoimene romske bajke). Glumci su bili članovi amaterske dječije pozorišne scene Doma kulture. Predstava je dala doprinos da se usmeno književno blago Roma sačuva od zaborava.

08.06.2017.

Svečano uručenje Nagrade „Svitanje“
U svečanoj atmosferi, uz prisustvo brojne publike, i ove godine uručena je Nagrada „Svitanje“ mladim proznim piscima iz Pljevalja. Podsjećamo da je ova nagrada uručena po šesti put i da se tim povodom prisutnima obratila Đina Bajčeta, direktorica Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, čestitajući dobitnicima na uspjehu i poželjevši im još bolje rezultate u budućem radu. Sofija Milić, Jana Drobnjak i Milan Bajčeta primili su nagradu i, po uobičajenom protokolu, pročitali svoje radove, dok je u ime Sofije Dakić nagradu primila njena majka, a odlomak priče pročitala Marija Knežević, moderator večeri. Posebnu draž svečanosti dali su učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje iz Pljevalja - Dunja Sokić, Emilija Marić, Ana Sokić, Elena Vemić i Jovan Zečević, izvodeći kompozicije na gitari, klaviru i harmonici.

 

07.06.2017.

 

30.05.2017.

Predstavljena zbirka pjesama „Maloljetni suncokret“ Selme Šljuke
U organizaciji Biblioteke, 29. maja 2017. godine, priređeno je književno veče, na kojoj je predstavljena zbirka pjesama Selme Šljuke „Maloljetni suncokret“. Nakon objavljivanja svoje prve zbirke pjesama „Deseto nebo“, zavičajna pjesnikinja se, ovom prilikom, čitalačkoj publici predstavila svojom novom knjigom. O knjizi su govorile Đina Bajčeta, direktorica Biblioteke, Sofija Jelovac, bibliotekarka i autorka. Organizacijom ovakvih tribina, pored organizovanja literarnih konkursa, kao i izdavanja knjiga zavičajnih autora, Biblioteka pruža podršku mladim stvaraocima iz Pljevalja u njihovim književnim poduhvatima.

 

 

 

 

24.05.2017.

 

19.05.2017.

Organizovana posjeta učenika OŠ ,,Salko Aljković “ Javnoj ustanovi Narodna biblioteka ,,Stevan Samardžić“
U četvrtak 18.05.2017. godine, učenici prvog i drugog razreda OŠ ,,Salko Aljković“ i područnog odjeljenja Guke su organizovano posjetili našu Biblioteku. Upoznali su se sa radom Biblioteke, uslugama koje mogu da koriste kao članovi, značajem knjiga za njihovo odrastanje i obrazovanje, pravilima korišćenja knjiga, knjigama primjerenih njihovom uzrastu. Da je Biblioteka središte cjeloživotnog učenja, prostor gdje je stvorena atmosfera bliskosti sa knjigom i pružanje onih informacija koje se ne dobijaju kroz školski sistem obrazovanja. Posjetili su našu čitaonicu i pregledali veliki broj dječjih enciklopedija, velikih bajki i knjiga koje mogu da koriste samo u čitaonici. Upoznali su se sa pravilima ponašanja u čitaonici. Posebnu pažnju smo posvetili njihovim obavezama i kako da čuvaju knjige. Značaj ovakvih posjeta je buduća dobra saradnja škola i Biblioteke kao i implementacija godišnjeg Plana i programa OŠ, saradnja sa JU i lokalnom zajednicom.

 

 

18.05.2017.

Promocija knjige „Vrijeme odrastanja“ Miroja Vukovića


U organizaciji Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ i gimnazije „Tanasije Pejatović“, 17. maja 2017. godine, održana je promocija knjige „Vrijeme odrastanja“ zavičajnog pisca Miroja Vukovića. Kako je sadržaj knjige posvećen rudarskom nasenju Gradac, u kome je pisac stekao osnovnoškolsko obrazovanje, prva prezentacija je obavljena u OŠ „Radoje Kontić“ u Gradcu, u 11 časova. Tom prilikom, pred brojnim mještanima, kao i đacima i nastavnicima škole, evocirane su uspomene i sjećanja na život, kakav je na ovim našim prostorima, u jednom istorijskom trenutku, i jednom posebnom društvenom miljeu, postojao. Te tako i knjiga, iz aspekta dva sasvim različita vremena, govori o sudbini rudarskih naselja, kao posebnih društvenih i socioloških fenomena. U 19 časova knjiga je promovisana u svečanoj sali gimnazije „Tanasije Pejatović“. O knjizi su govorili mr Isak Kalpačina, dr Radisav Džuverović, profesor Sofija Jelovac i autor. Izdavač knjige je „Unireks“ iz Podgorice, dok su suizdavači Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“, Pljevlja i Centar za kulturu, Plužine.

 

 

 

 

 

 

16.05.2017.

Organizovana posjeta učenika OŠ ,,Boško Buha“ Javnoj ustanovi Narodna biblioteka ,,Stevan Samardžić“
U utorak 16.05.2017. godine učenici prvog razreda OŠ ,,Boško Buha“ i prvog i četvrtog razreda područnog odjeljenja Komini su organizovano posjetili našu Biblioteku. Upoznali su se sa značajem knjiga za njihovo dalje obrazovanje, pravilima korišćenja knjiga, knjigama primjerenih njihovom uzrastu. Posjetili su našu čitaonicu i pregledali veliki broj dječjih enciklopedija i knjiga koje mogu da koriste samo u čitaonici, koje se ne iznose iz Biblioteke. Upoznali su se sa pravilima ponašanja u čitaonici. Značaj ovakvih posjeta je buduća dobra saradnja škola i Biblioteke kao i implementacija godišnjeg Plana i programa OŠ, saradnja sa JU i lokalnom zajednicom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15.05.2017.

Dodijeljena nagrada „Svitanje“

Nakon što je razmotrio radove pristigle na Konkurs za nagradu „Svitanje“, kojih je bilo četrdesetak, žiri je i ove godine dodijelio nagradu u obje kategorije predviđene Konkursom. Žiri u sastavu: Milorad Joknić (predsjednik), Nevena Borović, Dragan Paldrmić, Bojana Radanović i Marija Knežević, odlučio je da se ove godine nagrade podijele na po dva učesnika za oba uzrasta. Za stariji uzrast dodijeljena je nagrada Sofiji Dakić za priču „Sat među slikama oslikava svitanja“ i Milanu Bajčeti za priču „Ne dam te“. Među radovima mlađih učesnicika Konkursa izabrana je priča „Poruka ptića“ Jane Drobnjak i „Čiste ruke“ Sofije Milić. Svi nagrađeni radovi biće objavljeni u Ljetopisu Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“. Svečano uručenje nagrade Biblioteka će upriličiti početkom juna mjeseca.

Osim nagrađenih, još desetak radova ušlo je u uži izbor. Među ovim radovima biće izabrani oni koji će takođe biti objavljeni u Ljetopisu, što može da bude podsticaj za stvaralački rad mladog naraštaja Pljevalja.

12.05.2017.

 

11.05.2017.

Sa Sajma knjiga u Podgorici


Posjetu Sajmu knjiga u Podgorici, 12. po redu, čiji je ovogodišnji slogan: „Imamo svijet za tebe“, upriličili su i zaposleni u Narodnoj biblioteci „Stevan Samardžić“ iz Pljevalja. Podgorički sajam knjiga iz godine u godinu okuplja sve veći broj izlagača, tako da je moguće dosta kvalitetno iskoristiti sajamske popuste za popunu bibliotečkog fonda knjiga. Za korisnike NB „Stevan Samardžić“ na Sajmu su kupljene knjige iz raznih oblasti – beletristike, religije, filozofije, psihologije, ali i drugih oblasti znanja, onako kako to nalaže profesionalan odnos prema poslu koji se obavlja, ali i raspoloživa materijalna sredstva.

Dana 8. maja, kada su bibliotekari iz Pljevalja bili na Sajmu, organizovana je i promocija knjige „Zavičajne strune“ pljevaljskog pisca Radojice Grbe o kojoj su govorili prof. dr Mirko Jakovljević i prof. dr Draško Došljak. Izdavač knjige je Književni klub „Dalma“ iz Pljevalja. Skroman štand na Sajmu imali su i izdavači iz Pljevalja.

 

 

26.04.2017.

Povodom obilježavanja ,,Dana knjige“ 24.04. održana kreativna radionica ,,Bajka nad bajkama“ za najmlađe korisnike
26.04. 2017. godine, u prostorijama Biblioteke održana je kreativna radionica ,,Svijet bajki u Biblioteci“. Učesnici radionice su bili predškolci vrtića ,,Lane“ . Cilj ove radionice je animacija i uvođenje najmlađih u svijet knjige, da im se kroz igru i kreativnost prenese ljubav prema knjizi i čitanju i da postanu redovni korisnici usluga Biblioteke. Omogućili smo im priliku da upoznaju Biblioteku kao mjesto gdje mogu svakodnevno da čitaju zanimljive knjige primjerene njihovom uzrastu, i stiču znanje koje će im koristiti u toku nastavka školovanja. Ovom prilikom su svi predškolci dobili na poklon od naše ustanove po jednu bajku i pribor za crtanje.

 

 

 

 

 

24.04.2017.

Povodom obilježavanja ,,Dana knjige“ 24.04. održana kreativna radionica ,,Bajka nad bajkama“ za najmlađe korisnike


U prostorijama Biblioteke održana je kreativna radionica ,,Bajka nad bajkama“. Učesnici radionice su bili predškolci JPU ,,Eko bajka“ . Radionica je trajala dva školska časa. Uz pomoć vaspitačica sami su izradili svoju bajku , koju su poklonili Biblioteci. Cilj ove radionice je animacija i uvođenje najmlađih u svijet knjige, da im se kroz igru i kreativnost prenese ljubav prema knjizi i čitanju i da postanu redovni korisnici usluga Biblioteke. Omogućili smo im priliku da upoznaju Biblioteku kao mjesto gdje mogu svakodnevno da čitaju zanimljive knjige primjerene njihovom uzrastu, i stiču znanje koje će im koristiti u toku nastavka školovanja. Ovom prilikom su svi predškolci dobili na poklon od naše ustanove po jednu bajku i pribor za crtanje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

07.04.2017.

Predstavljen roman „Ćutanja iz Gore“ Mirka Demića
Roman „Ćutanja iz Gore“, autora Mirka Demića, koji je ovjenčan nagradom „Meša Selimović“ za 2016. godinu, predstavljen je i u našem gradu. Tim povodom Biblioteka je priredila književno veče, koje je pred brojnom čitalačkom publikom održano 6. aprila 2017. godine, u sali SO Pljevlja. Nakon što je publiku upoznala sa obimnim i plodnim djelom nagrađenog pisca, direktorka Biblioteke, Đina Bajčeta, pročitala je izvod iz besjede koju je pisac održao prilikom svečanog uručenja Nagrade u beogradskom Narodnom pozorištu, 15.03.2017. godine. O knjizi je govorila bibliotekarka Sofija Jelovac, dok je autor u powerpoint prezentaciji predstavio publici nastanak svog petoknjižja: „Molski akordi“, „Ataka na Itaku“, „Trezvenjaci na pijanoj lađi“, „Povratnički rekvijem“ i „Ćutanja iz Gore“, roman koji je prvi dio ovog petoknjižja.

 

 

04.04.2017.

 

31.03.2017.

 KONKURS ZA KNJIŽEVNU NAGRADU „SVITANJE“


Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ iz Pljevalja raspisuje

 

                                            VI KONKURS

 

                         za dodjelu nagrade „Svitanje“

          namijenjenu proznom književnom stvaralaštvu mladih

 

 

Pravo učešća na Konkursu imaju mladi stvaraoci stalno nastanjeni u opštini Pljevlja, svrstani u dvije uzrasne kategorije:

 

     - uzrast do 16 godina;
     - uzrast od 16 do 25 godina.

 

• Na Konkursu se može učestvovati sa proznim radovima - najmanje dva, obima do dvije kucane stranice (font 12).
•  Konkuriše se sa radovima koji ranije nijesu publikovani.
• Radovi se dostavljaju u štampanoj formi potpisani šifrom (ista šifra za radove jednog autora). U manjoj zatvorenoj koverti dati razrešenje šifre, broj telefona i adresu. Sve staviti u veću kovertu sa preciznom naznakom o uzrastu (tačan broj godina učesnika Konkursa omogućava objektivniju ocjenu radova). Koverte moraju biti zapečaćene i potpisane šifrom. Na koverti treba da stoji naznaka o namjeni: Za nagradu „Svitanje“2017.
• Radovi se dostavljaju poštom, na adresu: Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“, 84210 Pljevlja, Trg 13. jul, poštanski fah 34.

Konkurs je produžen do 30. aprila 2017. godine, zbog malog broja prispjelih radova i biće ponovo objavljen na sajtu Biblioteke i u štampanim medijima.

Radove prispjele na Konkurs ocjenjivaće stručni žiri koji je imenovao Savjet Biblioteke.
Novčanom nagradom i diplomom nagradiće se po jedan prozni rad u svakoj uzrasnoj grupi.

Nagrađeni radovi biće objavljeni u „Ljetopisu“ Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, kao i na sajtu Biblioteke.

23.03.2017.

Promocija knjige „Orfej u ekstazi“ Borisa Bajića


Brojna publika pratila je promociju knjige „Orfej u ekstazi“ Borisa Bajića čiji je izdavač Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“. O knjizi su govorili Zoran Raonić, pisac i Marija Knežević, recenzent ove pjesničke zbirke. Stihove su govorili Teodora Milinković, Danilo Knežević i Milić Dujović, učenici Gimnazije „Tanasije Pejatović“. Književno veče održano je u sali Gimnazije koja je na ovaj način bila domaćin manifestacije pruživši podršku svom nekadašnjem učeniku i Biblioteci kao izdavaču. Prisutne je pozdravila direktorica Biblioteke Đina Bajčeta istakavši da je ovaj poduhvat dio planskih aktivnosti ove ustanove u namjeri da izađe u susret mladoj populaciji Pljevalja.

Zoran Raonić je rekao da Boris Bajić kao mlad pjesnik ima i temu i izrazit dar da to kaže na poetičan način, „za razliku od mnogih savremenih pjesnika, pogotovo onih mladih, koji ključ poezije zatvaraju u nekakav pretjerani hermetizam, kad se puno toga kazuje, a malo kaže“.

Knjigu je za štampu pripremila Branka Kovačević koja je kao njen ilustrator dala vizuelni refleks poetskom izrazu zbirke.

Na kraju se publici obratio i sam autor koji je uz kratak komentar pročitao nekoliko svojih pjesama i zahvalio se svima koji su pomogli „Orfeju“ da ugleda svjetlost.

 

 

 

 

20.3.2017.

 

01.03.2017.

Bibliotekari na edukativnom kursu


U Narodnoj biblioteci Srbije 27. i 28. februara 2017. godine održan je kurs „COBISS3/fond serijske publikacije“. Polaznici kursa bili su bibliotekari iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Iz naše biblioteke kurs su pohađale bibliotekarke Stanojka Ljiljanić i Marija Knežević koje su ranije stekle privilegije potrebne za učešće. Novu građu polaznicima je prezentovala Ljiljana Dragićević, bibliotekarka savjetnica.

COBISS3 je naziv za treću generaciju programske opreme koju je IZUM razvio za potrebe funkcionisanja COBISS sistema. Prilikom vođenja fonda serijskih publikacija moguće je inventarisanje serijskih publikacija, priprema i uređivanje modela izlaženja, bilježenje dotoka publikacija na osnovu modela izlaženja, podrška u postupcima povezivanja i razvezivanje svesaka, kao i otpis svesaka i godišta serijskih publikacija.

Sredstva za obuku obezbijeđena su učešćem na konkursu „Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2016. godinu“.

 

01.02.2017.

 KONKURS ZA KNJIŽEVNU NAGRADU „SVITANJE“


Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ iz Pljevalja raspisuje

 

                                            VI KONKURS

 

                         za dodjelu nagrade „Svitanje“

          namijenjenu proznom književnom stvaralaštvu mladih

 

 

Pravo učešća na Konkursu imaju mladi stvaraoci stalno nastanjeni u opštini Pljevlja, svrstani u dvije uzrasne kategorije:

 

     - uzrast do 16 godina;
     - uzrast od 16 do 25 godina.

 

• Na Konkursu se može učestvovati sa proznim radovima, najmanje dva, obima do dvije kucane stranice (font 12).
•  Konkuriše se sa radovima koji ranije nijesu publikovani.
• Radovi se dostavljaju u štampanoj formi potpisani šifrom (ista šifra za radove jednog autora). U manjoj zatvorenoj koverti dati razrešenje šifre, broj telefona i adresu. Sve staviti u veću kovertu sa preciznom naznakom o uzrastu (tačan broj godina učesnika Konkursa omogućava objektivniju ocjenu radova). Koverte moraju biti zapečaćene i potpisane šifrom. Na koverti treba da stoji naznaka o namjeni: Za nagradu „Svitanje“2017.
• Radovi se dostavljaju poštom, na adresu: Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“, 84210 Pljevlja, Trg 13. jul, poštanski fah 34.

Konkurs će biti otvoren od dana objavljivanja na sajtu Biblioteke i u štampanim medijima do 31. marta 2017. godine. Radove prispjele na Konkurs ocjenjivaće stručni žiri koji je imenovao Savjet Biblioteke.
Novčanom nagradom i diplomom nagradiće se po jedan prozni rad u svakoj uzrasnoj grupi. Nagrade će biti dodijeljene povodom 23. aprila, Svjetskog dana knjige.

Nagrađeni radovi biće objavljeni u „Ljetopisu“ Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“, kao i na sajtu Biblioteke.

23.01.2017.

Zahvalnost darodavcima


Knjižni fond Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ tokom 2016. godine uvećan je značajnim brojem knjiga i drugih publikacija. Osim kupovinom, kao najzastupljenijim vidom nabavke, fond je obogaćen i velikim brojem naslova koji su na police Biblioteke prispjeli putem poklona. Objavljivanjem imena pojedinaca i ustanova, koji su na ovaj način izrazili posebnu brigu za rad naše ustanove, želimo i na ovaj način da im se zahvalimo:

 

Dobrilo Aranitović (Šabac), Radoje Čolović (Beograd), Vladan Bajčeta (Beograd), Ljubomir Zuković (Novi Sad), Miroslav Damjanović (Beograd), Sadik Tašaković (Beograd), Bogić Rakočević (Podgorica), Zoran Arsović (Banjaluka), Duško Pevulja (Banjaluka), Nadina Grebović (Sarajevo), Gordana Stokić Simončić (Beograd), Aleksandra Uletilović (Banjaluka), Sreten Ćuzović (Kragujevac), Jakuta Alikavazović (Pariz), Borislav Mandić (Herceg Novi), Svetlana Kalezić (Podgorica), Milanka Zuković Piper (Beograd), Nikola Drobnjaković (Beograd), Milorad Grbović (Negotin), Branko Bane Borović (Beograd), Branislav Mikulić (Sarajevo), Jasmina Ahmetagić (Beograd), Ilija Vuković (Podgorica), Dragomir Ćulafić (Beograd), Dragana Ljiljanić (Podgorica), Miloje Popović Kavaja (Beograd), Mila Živojinović (Beograd), Zoran Kostić (Banjaluka), Nevenka Čolović Perović (Beograd), Vladimir Dulanović Toki (Nova Varoš), Andrija Dutina (Novi Sad), Danko Radovanović (Pljevlja), Milenka Cica Čolović (Pljevlja), Ismet Šljuka (Pljevlja), Isak Kalpačina (Pljevlja), Radojica Grba (Pljevlja), Ljubinka Šubarić (Pljevlja), Vidoje Despotović (Pljevlja), Zoran Raonić (Pljevlja), Milan Knežević (Pljevlja), Vojislav Knežević (Pljevlja), Ljubenko Zvizdić (Pljevlja), Velinka Bela Aritonović (Pljevlja), Bajčeta Stanko (Pljevlja), Kost Begija (Pljevlja), Asim Kuhinja (Pljevlja), Marija Dragaš (Pljevlja), Anes Duraković (Pljevlja), Bojana Klačar (Pljevlja), Kemal Talić (Pljevlja), Sara Knežević (Pljevlja), Milojka Jelovac (Pljevlja), Jovanka Peruničić (Pljevlja), Miloš Čepić (Pljevlja), Gorica Kovačević (Pljevlja), Poklon porodice profesora Nenada Matejevića (Pljevlja), CANU (Podgorica), Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ (Cetinje), Biblioteka „Milutin Bojić“ (Beograd), Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ (Sombor), Crveni krst (Novi Sad), Zavičajni muzej (Pljevlja), Matica srpska - Društvo članova u Crnoj Gori (Podgorica), Odbor za izgradnju crkve pomirnice (Pljevlja), Radio Bijelo Polje.

 

Posebnu zahvalnost dugujemo akademiku Ljubomiru Zukoviću, na čiju inicijativu je Biblioteka primila donaciju od 500 poklonjenih knjiga. Učešće u ovoj značajnoj donaciji, koja je osim brojnih izdanja aktuelne beletristike obuhvatila i brojne naslove stručne literature iz svih oblasti znanja i umjetnosti, uzele su sledeće biblioteke: Biblioteka Matice srpske (Novi Sad), Gradska biblioteka Novi Sad, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ (Zrenjanin), Gradska biblioteka Priboj, Narodna biblioteka „Danilo Kiš“ (Vrbas), IP „Prometej“ (Novi Sad).

 

Kao i prethodnih godina, „Fond knjiga porodice Danice Dragašević“ uvećan je značajnim brojem naslova. Najvrijedniji dio Fonda čini zbirka „Nobelovci“, koja obuhvata djela dobitnika Nobelove nagrade za književnost od 1901. do danas.

28.12.2016.

Predstavljen 3. broj „Ljetopisa“ Biblioteke
Treći broj „Ljetopisa“ Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ predstavljen je pred zavičajnom publikom 27. januara 2016. godine u sali SO Pljevlja. O časopisu su govorile Đina Bajčeta, direktorica Biblioteke, Marija Knežević, urednica časopisa, i Sofija Jelovac, članica redakcije. „Ljetopis“ je izašao iz štampe sredinom oktobra ove godine. Sadržaj je raspoređen u dvanaest rubrika, koje donose brojne priloge, kako iz oblasti bibliotečke djelatnosti, tako i književnosti, umjetnosti, nauke. Pored vjerne čitalačke publike, promociji su prisustvovali i zavičajni pisci i autori priloga u časopisu.

 

 

 

 

 

 

 

Latinica/Ћирилица

Pročitajte i Vi

 

 Linkovi:

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Сајт Општине Пљевља

Издавачка кућа ''Архипелаг''

Пљеваљска Гимназија

©  2017   -   Narodna biblioteka "Stevan Samardžić"   -  Pljevlja